CEH, insolvenţă ori trei

Articolul a fost vizualizat de 1,442 ori

Complexul Energetic Hunedoara se confruntă, pentru a treia oară în acest an, cu o cerere în instanţă de intrare în insolvenţă. 

La Tribunalul Hunedoara a mai fost deschis un dosar de insolvenţă, de data aceasta creditorul fiind Sanroc SRL, o firmă din Deva care se ocupa cu furnizarea pieselor de schimb şi a consumabilelor pentru echipamentele de foraj şi de construcţii. Până la această nouă cerere, au mai existat două dosare de insolvenţă la CEH. Ambele au fost, însă, “frânate”.

Termocentrala MintiaPe 18 martie, la Tribunalul Hunedoara a fost termen pentru judecarea firmei Multigama Tech SRL, în calitate de creditor, de intrare a Complexului Energetic Hunedoara în insolvenţă. Însă, creditorul a renunţat la proces. O altă companie care ceruse insolvenţa din cauza unei datorii de 1,3 milioane de lei a fost firma GEROM SA.

Pe 4 februarie ar fi trebuit să fie judecată cererea, însă şi în acest caz a fost oprit procesul. Într-o declaraţie publică privitoare la modul în care reuşeşte să impiedice intrarea CEH în insolvenţă, Andrei Gherea, ministrul Energiei şi IMM-urilor, a declarat că cererile de insolvenţă se dezamorsează prin discuţii cu creditorii.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în noiembrie 2012, în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate numai patru mine din şapte. Guvernul a convenit în 2011 împreună cu organismele internaţionale închiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroşeni şi Uricani urmează să fie închise treptat, până în 2018, trecând în acest scop la SN Închideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adică minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, au fost incluse în Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara se aprovizionează, teoretic, cu cărbunele produs atât în minele pe care le deţine, cât şi în minele care urmează să fie închise. Pe lângă aceste surse, CEH apelează şi la importuri importante de cărbune.

About Adrian Sălăgean