Studenţii hunedoreni, premiaţi pentru roboţi high-tech

Articolul a fost vizualizat de 2,112 ori

Trei studenţi de la Facultatea de Inginerie şi profesorul lor coordonator, Ovidiu Tirian, s-au întors la Hunedoara cu două premii de la un concurs internaţional de robotică, organizat la Timişoara. Tinerii hunedoreni au construit singuri o dronă, dar şi roboţi cu senzori, specializaţi în parcurgerea de labirinturi. Aceasta nu este prima lor performanţă. Tinerii au mai fost premiaţi la aceeaşi competiţie şi anul trecut.

Studenţii hunedoreni au adus acasă, în ultimii ani, zeci de medalii  de la competiţiile de profil, după ce au lucrat luni în şir pentru a-şi funcţionaliza inovaţiile

Studenţii hunedoreni au adus acasă, în ultimii ani, zeci de medalii de la competiţiile de profil, după ce au lucrat luni în şir pentru a-şi funcţionaliza inovaţiile

Studentul Cristian Paşca şi masteranzii Andrei Vaida şi Alex Tiliuţă, coordonaţi de şeful de lucrări Ovidiu Tirian, au venit acasă cu două clasări pe podium: locul I la categoria free-style şi locul II la categoria “maze” (trad. labirint). Concursul a fost organizat de Facultatea Politehnică din Timişoara, “Vaida şi Tiliuţă au participat şi anul trecut la cele două probe: labirint şi mini-sumo. În acest an, roboţelul construit de Andrei Vaida a câştigat locul al doilea la competiţie. Robotul este mobil şi autonom, capabil să rezolve un labirint, cu ajutorul unei plăcuţe de programare. El este mai întâi programat, se implementează în microcontroler, în «creierul robotului», la care sunt ataşaţi senzori şi, în funcţie de programul stabilit şi de semnalele primite în timp real de la senzori, el va rezolva acel labirint. Robotul este capabil să plece din capătul unui labirint şi să ajungă la capătul opus. Ideea era, însă, ca timpul de parcurgere a labirintului să fie cât mai scurt. Anul trecut elevii hunedoreni au obţinut două locuri doi, iar Andrei a participat cu acelaşi robot, care anul acesta a fost îmbunătăţit”, explică profesorul care a coordonat echipa de studenţi, Ovidiu Tirian.

Dronă făcută de tinerii hunedoreni

Drona, în schimb, a fost realizată împreună cu elevii de la grupa de aeromodelism, de la Clubul Copiilor din Hunedoara. “Pe piaţă se găsesc o mulţime de modele de drone la ora actuală, însă spectaculos la drona noastră este că aceasta este construită, în totalitate, de noi. Puţini sunt cei capabili să construiască singuri o dronă”, adaugă şeful de lucrări de la Facultatea de Inginerie. Studenţii şi elevii hunedoreni au folosit, pentru construirea dronei, o placă de dezvoltare cu microcontrolere, elice, patru servomotoare, un giroscop şi un GPS, pentru ca aparatura să fie capabilă de orientare. Componentele necesare pentru construirea dronei au costat aproximativ 300 de euro, mult mai puţin faţă de preţul pieţei. “Ne-am propus, pe viitor, ca în baza acestor colaborări să stabilim nişte teme de licenţă, iar una dintre aceste teme va fi chiar construirea unei a doua drone, pe care vom monta şi camere de luat vederi, iar imaginea se va vedea în timp real şi camera va putea să şi fotografieze”. Drona, premiată cu locul întâi la competiţia internaţională Robotech, a fost construită de Cristian Paşca. Studentului i-a luat aproape trei luni să pună cap la cap piesele care o alcătuiesc şi să facă drona funcţională. Facultatea de Inginerie mai are o dronă, însă doar o parte din componente au fost adăugate, baza obiectului fiind cumpărată. Cel de-al treilea robot, de mini-sumo, la care a lucrat Alex Tiliuţă, a ajuns anul acesta doar până în semifinală, aşa că nu a obţinut niciun premiu.

O eroare de traducere l-a scos pe tuşă

Reprezentanţii echipei de studenţi care a participat la concurs spun că au avut de pierdut din cauza unei erori de traducere, pentru corectarea căreia a fost nevoie de câteva modificări în regulament. Astfel, roboţelul nu a mai fost capabil să interpreteze noile specificaţii, care nu existau în programarea iniţială, aşa că a pierdut şansa de a adăuga o a treia diplomă la palmaresul hunedorenilor. “Nu este o scuză, ci un regret din partea noastră, pentru că sunt convins că, dacă s-ar fi respectat cerinţele iniţiale aveam mari şanse să obţinem şi un al treilea loc pe podium, pentru că acest robot a mai fost premiat şi în anii precedenţi”, adaugă Ovidiu Tirian. Aceasta a fost cea de-a treia ediţie a Robotech. Pe parcursul anilor trecuţi, concursul era doar o secţiune a unei competiţii mai ample, însă de anul acesta Robotech a devenit un concurs de sine stătător, de nivel internaţional. În competiţie s-au înscris studenţi din România, dar şi din Republica Moldova, Serbia, Macedonia şi Ungaria. Concursul are patru probe: proba free-style, unde fiecare robot arăta ce este capabil să facă, proba “maze”, care includea un labirint ce trebuia parcurs cât mai repede, proba de mini-sumo şi proba “line follower” (urmăritori de linie), în care robotul trebuie să parcurgă o rută trasată ad-hoc de organizatori.

Participarea la concurs, o performanţă în sine

Competiţia se lansează cu o lună înainte de concursul propriu-zis. Astfel, studenţii au la dispoziţie o lună pentru a-şi pregăti robotul. Acesta va participa la concurs numai dacă îndeplineşte criteriile impuse, fiind necesar ca acesta să treacă de o preselecţie. Astfel, şi participarea este o performanţă în sine. “Am concurat şi ne-am măsurat puterile cu centre universitare foarte importante, care au specializări de robotică, în timp ce noi avem o singură disciplină legată de robotică. La Hunedoara facem asta din pasiune, dar, chiar şi aşa, am demonstrat capacitate şi competenţă. Ca impact şi imagine e la fel de important, pentru că despre Hunedoara ştirile sunt, de obicei, mai mult negative. Iată, însă, că deşi nu avem un centru universitar mare, la Facultatea de Inginerie se munceşte, se face performanţă, iar studenţii noştri sunt căutaţi şi cooptaţi de firme importante de producţie de software”, adaugă profesorul Ovidiu Tirian.

About Ada Beraru