ANAF face ravagii în mica evaziune. Pe când în cea mare?

Articolul a fost vizualizat de 1,475 ori

Randamentul ANAF în materie de recuperat sutele de milioane de euro de la infractorii condamnaţi pentru corupţie a fost evaluată la 10 la sută. Puţin!
Parcă venită ca o compensaţie, acţiunile de control ale inspectorilor ANAF la adresele micilor afaceri au făcut ravagii în judeţ. Unii întreprinzători “uită” încă să emită bonuri fiscale, poate că din instinct de conservare, dar asta nu a contat. Controlul inopinat al ANAF a bifat la bilanţ amenzi date în valoare de peste 40 de mii de lei.

Lacătul pe afacere 30 de zile

anafAcolo unde casele de marcat fiscale nu printau bonuri au funcţionat amenzile. Au fost însă două companii de alimentaţie publică unde inspectorii ANAF oricât au căutat nu au găsit micile “imprimante” fiscale. Măsura punitivă în acest caz a cumulat amenda cu închiderea afacerilor în culpă pentru o lună de zile. În stilul stigmatizării “păcătoşilor” pe vremea Inchiziţiei, în vitrina acestor firme de alimentaţie publică a fost postat anunţul care denunţa practicile evazioniste.

Cum lucrează ANAF la micii evazionişti?

ANAF a început din 15 martie campania de verificare privind conformarea fiscală voluntară şi disciplina financiară prin înregistrarea tuturor veniturilor şi emiterea bonurilor fiscale. Reamintim că inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală pot dispune suspendarea activităţii şi sigilarea spaţiului în cazul unităţilor care nu emit bon fiscal, potrivit noii proceduri de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării. Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei. La data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul: “Activitate suspendată de Antifraudă — ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata suspendării, unitatea rămâne sigilată.

Tags: , , ,

About Adrian Sălăgean