“De ce eu?” cu sală plină, la Haţeg

Articolul a fost vizualizat de 1,315 ori

Un eveniment cultural inedit a avut loc la Haţeg: după ani de zile, iubitorii de film din oraş au putut viziona o producţie recent lansată, care face valuri în ţară şi care a adus în sălile din ţară zeci de mii de spectatori. Thrillerul politic “De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, a rulat la sfârşitul lunii trecute la Deva, dar şi la Haţeg, cu sala plină.

Tudor GiurgiuDupă ani întregi de “secetă” pe ecran, sala de spectacol a Casei de Cultură din Haţeg a găzduit proiecţia celui mai recent filmul al cunoscutului regizor Tudor Giurgiu. Filmul său a avut un debut spectaculos pe piaţa românească unde, doar în primele zile de proiecţii, a adus 20.000 de spectatori în săli şi încasări record. Regizorul spune că este un film bazat pe fapte reale, povestea unui tânăr procuror care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie. “Povestea din «De ce eu?» cred că e universală şi astăzi şi vorbeşte despre oameni tineri aflaţi faţă în faţă cu sistemul, despre propriile noastre valori, idealuri şi despre ce trebuie să facem dacă vrem ca acestea să învingă. Pentru că atunci când lucrezi, indiferent că eşti în justiţie sau în politică ori în mediul privat, de foarte multe ori sunt ocazii în care şefii vin să îţi spună: «Nu fă aşa!» sau «Ştim noi mai bine cum se face!»”, spune regizorul, care a construit lungmetrajul în jurul poveştii procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la doar 29 de ani, pe 10 aprilie 2002, în condiţii neelucidate pe deplin.

Aflat la început de carieră şi rămas singur în lupta sa cu un sistem profund corupt, într-o vreme în care arestarea unui înalt personaj era de neînchipuit, Panait a cedat. Chiar dacă actorul din rolul principal, Emilian Oprea, nu a ajuns la Haţeg, despre film a vorbit actriţa Andreea Vasile: “E o poveste reală şi, ca actriţă, îţi doreşti să faci cât de bine poţi tu un personaj şi să ai roluri cât mai variate, dar, dincolo de asta, la acest film, te atrage subiectul în sine, pentru că este extrem de delicat şi trebuie construit cu foarte mare delicateţe, dar şi cu dragoste atât pentru personaj, cât şi pentru poveste. În acelaşi timp, este şi o mare responsabilitate pe care o ai”. Arestările grele din ultimii ani, dosare de corupţie cu nume mari din sfera politică, fac ca încet românii să înceapă să-şi recapete încrederea în justiţie, un lucru de neînchipuit în anul 2002, atunci când Cristian Panait înfrunta “singur împotriva tuturor” sistemul, un sistem în care parte din magistraţi funcţionau sub comanda politicului şi arestările cu personaje “din primele linii” păreau imposibile.

Planuri de viitor

De fapt, în climatul politic al vremii, intenţia de a pune sub acuzare fiul unui înalt reprezentant al guvernului condus atunci de Adrian Năstase era “pedepsită”, aşa că sistemul îi “transmite” lui Panait sarcina de a-şi ancheta colegul procuror. Asupra procurorului de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie se fac presiuni, dar tânărul refuză să se supună în lipsa unor probe concludente care să-l încrimineze pe Lele, contrar directivelor primite de la superiori. Urmărit, ameninţat, forţat să-şi ia concediu, Panait este aruncat din sistemul în care a crezut. În august 2002, cazul a fost clasat, iar o expertiză psihiatrică post-mortem stabilea că magistratul s-ar fi sinucis pe fondul unei labilităţi psihice. Colegii săi nu au anchetat şi varianta înlesnirii sau determinării sinuciderii. Iar cazul i-a atras atenţia regizorului: “M-a atras lupta procurorului cu sistemul, am încercat să redau felul în care şefii l-au abandonat, cum s-au făcut presiuni asupra lui de la un nivel înalt”.

de ce euŞi, deşi aduce povestea în faţa a sute de mii de români, cineastul spune că nu se teme: “Cred că un film trebuie să ridice provocări, să trimită la căutări, să îndemne la reflecţie. Planurile mele de viitor sunt în continuare legate de filmul «De ce eu?», mai avem de mers prin ţară şi de-abia aştept să mergem la Galaţi, care este iar un oraş mare fără sală de cinema. O să mai colindăm puţin prin ţară. Vrem să prezentăm filmul şi la festivaluri internaţionale, deci, cred că încă trei-patru luni vom fi legaţi de acest film, după care sper într-o vacanţă cât mai lungă şi la anul un nou film”. După această peliculă, Tudor Giurgiu vrea să schimbe registrul: “Următorul film este o adaptare după o carte scrisă de un scriitor bistriţean de origine, Marin Mălaicu-Hondrari, o poveste de dragoste care se cheamă «Apropierea». Va fi foarte interesant şi pentru mine să schimb foarte brusc şi dintr-o dată genul filmului. Nu va fi nici thriller, nu va fi nici politic, nu va fi nici de acţiune, dar sper să putem filma în Spania şi să fie vorbit în spaniolă. Cred că va fi o experienţă foarte nouă şi pentru mine”.

Succes la Haţeg

“De ce eu?” rulează de la sfârşitul lunii februarie în zeci de oraşe din ţară, cu proiecţii speciale în prezenţa echipei. Peste 200 de haţegani au ajuns la proiecţia filmului, un record pentru micul oraş. Succesul evenimentului i-a bucurat atât pe organizatori, cât şi protagoniştii filmului care au venit la Haţeg pentru a se întâlni şi pentru a discuta cu spectatorii. “Eu mă bucur că a venit lumea, în Haţeg, la film. Nu ştiam dacă se va strânge lumea aici, dar intenţia noastră a fost, după ce am lansat filmul la Bucureşti, la Oradea, la Cluj, să mergem în cât mai multe oraşe din ţară şi ne-am gândit mai ales la oraşele unde nu sunt săli de cinema. Cei care ţinem minte, ne amintim că acum 25 de ani erau săli în toate oraşele. Indiferent că avea 15.000 sau 10.000 de locuitori, în orice localitate era şi sală de cinema.

Acum cred că este de datoria noastră, a celor care facem film, să mergem să le arătăm oamenilor filmele pe care le facem”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, în timp ce actriţa Andreea Vasile a răspuns: “Este incredibil pentru că, în fiecare oraş în care am mers, au fost sălile pline şi oamenii ne-au aşteptat, ba, mai mult decât atât, oamenii stăteau câte o oră, după ce se termina filmul, să ne pună întrebări pentru că erau curioşi. Aveau tot felul de întrebări despre cum s-a realizat filmul, ce s-a întâmplat… şi atunci este o mare bucurie să vezi sălile pline şi în special în oraşe în care oamenii nu merg special la cinematograf sau, mă rog, nu este o deprindere. A fost absolut o mare bucurie să vedem asta”. Tudor Giurgiu şi echipa sa au ajuns în cadrul turneului în doar două locaţii din judeţ – Deva şi Haţeg, un oraş în care spectatorii şi-au dovedit astfel capacitatea de a răspunde la un eveniment cultural mult mai bine decât devenii: “Este o ocazie rară să avem proiecţia unui film atât de titrat atât pe plan naţional şi internaţional, mai mult decât atât este o onoare să-i avem pe Tudor Giurgiu şi pe actriţa Andreea Vasile, la Haţeg. Le mulţumim tuturor celor care au dat o mână de ajutor pentru ca acest lucru să fie posibil, e vorba de Cristi Ciobanu de la Geoparcul Dinozaurilor, Crina Crăciun, Stefan Mărtinescu şi Călin Pop, dar şi autorităţile locale”, spune Anca Hălmagi, una dintre persoanel implicate în derularea evenimentului.

Tags: , ,

About Laura Oană