Săptămâna economică nr. 640

Articolul a fost vizualizat de 1,102 ori

Loteria fiscală

Persoanele care au păstrat bonurile fiscale primite în perioada 2 februarie – 28 martie 2015 vor participa la extragerea organizată în a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie, cu premii totale de 1 milion de lei, iar datele bonurilor câştigătoare vor fi afişate pe site-urile Finanţelor şi ANAF minim 30 zile. Lista premianţilor va fi publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor, care va face şi plata câştigurilor în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după validarea bonurilor fiscale de către inspectorii fiscali. Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.

Accize mari

România percepe o acciză de 461 de euro pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb şi 430 de euro pentru motorină, nivel mult mai ridicat decât statele din jurul nostru, potrivit ultimelor date referitoare la fiscalitatea din Europa, prezentate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Bulgaria, de exemplu, are o acciză de 363 de euro la benzină şi 330 de euro la motorină, Ungaria 397 de euro la benzină şi 384 de euro la motorină, Polonia 399 de euro şi, respectiv, 349 de euro motorină. Potrivit reglementărilor europene, statele membre ale Uniunii sunt obligate să perceapă un nivel minim al accizei, de 359 de euro pentru benzină şi 330 de euro pentru motorină. Peste acest nivel, cuantumul este la latitudinea fiecărei ţări în parte.

Curent de la RDS

RCS&RDS, cel mai mare operator de Internet şi cablu din ţara noastră, a lansat serviciul Digi Energy prin care a început deja să distribuie curent electric la preţul de 130 de lei / MWh, un preţ mai mic cu 30 de lei faţă de tariful Electrica. Compania va începe să livreze curent electric către consumatorii casnici începând undeva pe la jumătatea anului curent.

Maşina anului

Autoturismul Mercedes-Benz C-Class a fost desemnat joi maşina anului 2015 în lume. Maşina a fost aleasă de către un juriu format din 75 de jurnalişti din Europa, America de Nord şi Asia, cu ocazia deschiderii Salonului auto de la New York. Modelul C-Class este unul dintre cele mai bine vândute pe plan mondial şi a stabilit întotdeauna tendinţa pe segmentul mediu al categoriei premium, În 2014, titlul de maşina anului a fost câştigată de Audi A3.

About Adrian Sălăgean