Cum ne ferim de bolile digestive

Articolul a fost vizualizat de 1,259 ori

Mii de hunedoreni ajung, anual, în Urgenţele spitalelor din judeţ, acuzând dureri intestinale. În perioada sărbătorilor, problemele sunt mai multe şi mai grave. De aceea, dar şi pentru că săptămâna aceasta este celebrată ziua Siguranţei Alimentaţiei, medicii ne reamintesc ce avem de făcut pentru a rămâne în formă. Inspectorii sanitari, pe de altă parte, fac verificări şi vor continua controalele.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1848. Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2015, are sloganul “De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie”. Tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii în acest an este Siguranţa Alimentaţiei, iar autorităţile sanitare încearcă să implice atât guvernele, cât şi societatea civilă, sectorul privat, precum şi agenţiile interguvernamentale.

Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătăţească siguranţa alimentaţiei, precum şi să-i încurajeze pe consumatori pentru ca aceştia să se asigure că alimentele care ajung în farfuria lor sunt sigure. “Primul aliment pe care îl consumă o fiinţă umană – laptele matern – este unul dintre cele mai sigure pentru nou-născuţi, oferind toate substanţele nutritive esenţiale, protecţie imunologică şi crearea unei legături emoţionale între mamă şi copil.

Din păcate, bolile transmise prin celelalte alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer”, explică Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în sănătate.

Potrivit acesteia, campania este centrată pe cinci mesaje cheie pentru siguranţa alimentaţiei, concepute de OMS. Ce avem de făcut: să păstrăm curăţenia, să separăm alimentele gătite de cele crude, să gătim cât mai bine alimentele, să le păstrăm la temperaturi sigure şi să folosim surse de apă curate şi materii prime nepoluate.

Mii de cazuri de îmbolnăviri în judeţ

În judeţul Hunedoara, în 2013 şi 2014, nu au fost raportate focare de toxiinfecţii alimentare. Totuşi, medicii de familie şi unităţile sanitare cu paturi au raportat o mulţime de cazuri de îmbolnăviri cu poartă de intrare digestivă. Astfel, în ultimii doi ani, în judeţul Hunedoara medicii au depistat în jur de 200 de cazuri de hepatită A, cunoscută şi sub denumirea de boala mâinilor murdare. De asemenea, dacă în 2013, în judeţ, nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu trichineloză, anul trecut medicii au depistat 11 asemenea situaţii. Asta deşi autorităţile sanitar-veterinare au atras atenţia, în repetate rânduri, referitor la necesitatea efectuării de analize ale cărnii care ajunge în consum. Şi numărul infecţiilor cu giardia (sau lamblia) a crescut uşor de la un an la altul, depăşind 4.000 de cazuri depistate numai anul trecut.

Bolile cu poartă de intrare digestivă afectează aproape 8.000 de hunedoreni în fiecare an

Bolile cu poartă de intrare digestivă afectează aproape 8.000 de hunedoreni în fiecare an

Desigur, numărul hunedorenilor infestaţi cu viermi intestinali ar putea fi mult mai mare. Una dintre cele mai comune boli infecţioase din lume este, însă, boala diareică acută. Din fericire, dacă numărul hunedorenilor afectaţi a fost în 2013 de aproape 3.400, anul trecut acesta a scăzut la mai puţin de 3.000. Mai puţin cunoscută, escherichia coli (cu numele abreviat E. coli) este o bacterie care descompune lactoza. Ea face parte din grupa bacteriilor care trăiesc în tractul digestiv. Când, însă, apare o dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, fie printr-o înmulţire masivă, fie prin apariţia unor tulpini generatoare de toxine. Puţină lume ştie că bacteriile E. coli nu sunt întotdeauna limitate la intestin, iar capacitatea lor de a supravieţui pentru perioade scurte de timp în afara organismului le face un organism-indicator ideal pentru a testa probe de mediu de contaminare fecală.

Salmonella, un pericol real

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara arată că o singură persoană a fost depistată anul trecut cu această afecţiune. În schimb, şapte hunedoreni au fost diagnosticaţi cu Salmonella în 2013. Medicii atrag atenţia că, mai ales în această perioadă, când consumul de carne şi ouă creşte, salmoneloza ar putea reprezenta un real pericol. Salmoneloza este infecţia cu una dintre speciile de bacterii Salmonella, din totalul de peste 2.500 de serotipuri. Cea mai frecventă este infecţia cu Salmonella Enteritidis: bacteria trăieşte în tractul intestinal al animalelor infectate şi poate contamina carne, ouă, lapte, fructe de mare, dar şi fructe şi legume. Simptomele salmonelozei sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greaţă, vomă şi crampe abdominale.
Aceste simptome pot fi severe la grupele de risc: mai ales la copiii mici, dar şi la persoanele în vârstă şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele infectate cu HIV / SIDA, bolnave de cancer, diabet, boli de rinichi).

Spălaţi bine ouăle de la ţară

Simptomele pot să apară după 6 ore sau chiar după trei zile de la infectarea cu bacteria Salmonella şi durează până la o săptămână. În cazurile severe, diareea şi deschidratarea fac necesară spitalizarea, pentru ca bolnavului să i se administreze lichide şi electroliţi intravenos. În urma infecţiei apar frisoane, febră, dar şi vomă. Mai mult de 95% dintre infecţiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentară. Tipul de Salmonella care poate afecta organismul uman se poate găsi în carnea păsărilor, de asemenea, în carne de porc, de vită, în ouă, lapte şi produse din lapte şi, mai rar, la animalele de companie (broaşte ţestoase, şerpi, şopârle, salamandre, păsări şi şoareci). Pentru că, în cazul în care sunt prezente în alimente, bacteriile Salmonella nu afectează gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, pentru a evita infecţia, carnea trebuie gătită foarte bine, ouăle trebuie fierte sau prăjite, iar laptele pasteurizat.

Înainte de a folosi, medicii ne recomandă să spălăm foarte bine ouăle, inclusiv cu o soluţie dezinfectantă pentru alimente. De asemenea, şi legumele trebuie spălate bine, iar mâinile şi ustensilele de bucătărie trebuie şi ele spălate, pentru a evita contaminarea încrucişată. Contra infecţiei cu Salmonella nu există vaccin profilactic.

Verificări încrucişate în magazine

Pentru a elimina riscul unor îmbolnăviri, inspectorii sanitar-veterinari au făcut, în ultimele săptămâni, mai multe controale în unităţile din industria agroalimentară, la carmangerii, măcelării şi produse de origine non-animală. Verificările au vizat depozitarea, transportul, etichetarea şi comercializarea produselor. În urma controalelor, inspectorii au sesizat mai multe nereguli la produsele de origine animală şi non-animală şi au aplicat zeci de avertismente şi amenzi contravenţionale. Din fericire, până acum, inspectorii nu au depistat produse de origine animală sau non-animală cu termenul de valabilitate depăşit. Cu toate acestea, în cazul a trei brutării din judeţ, autorităţile au dispus suspendarea temporară a activităţii, pentru că cele trei unităţi aveau nevoie de o igienizare generală. Alte nouă firme din judeţul Hunedoara, din domeniul carmangerie-măcelărie, au cerut oprirea definitivă a activităţii, pentru că doreau să închidă magazinele alimentare sau nu mai deţineau toate avizele necesare pentru a trece cu bine de un control. Şi poliţiştii hunedoreni au verificat, în ultimele zile, firmele, dar şi persoane fizice din judeţul Hunedoara, în cadrul unei acţiuni de prevenire şi descurajare a evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor alimentare de sezon şi panificaţie. Poliţiştii au verificat atât documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare şi vânzare a produselor alimentare.

Zeci de hunedoreni ajung la spital

Din păcate, hunedorenii nu ajung la spital numai din cauza alimentelor stricate sau infestate cu paraziţi. În fiecare an, atât de Paşte, cât şi de Crăciun, zeci de hunedoreni ajung la spial cu toxiinfecţii alimentare sau din cauza comsumului exagerat al băuturilor alcoolice. Astfel, numărul pacienţilor care ajung la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) ale spitalelor creşte, în perioada sărbătorilor, cu 10, până la 30 la sută. Acest lucru se întâmplă şi din cauză că, în această perioadă, cabinetele medicilor de familie sunt închise.

Tocmai de aceea doctorii ne reamintesc să evităm excesele. Asta pentru că şi numai trecerea de la post la o alimentaţie normală, care include carne şi lactate, poate crea serioase probleme digestive. Medicii ne recomandă să mâncăm puţin, iar dacă suntem pofticioşi, în mai multe reprize, dar în cantităţi mici. În cazul în care crizele digestive apar, totuşi, sarmalele şi fripturile trebuie înlocuite cu supe uşoare de legume şi iaurt. Şi alimentaţia copiilor trebuie să fie cumpătată: dacă sunteţi părinţi nu lăsaţi la îndemâna copiilor foarte multe dintre dulciurile din coşul Iepuraşului.

Tags: ,

About Ada Beraru