Cartea schimbării prin mişcare

Articolul a fost vizualizat de 1,513 ori

“Sportul este un mod de viaţă care creează dependenţă – la început e mai greu, când iei primele «doze», după care nu te mai poţi opri”, spune Doru Dorobăţ, fondatorul mişcării Fitness Urban România. Sportivul a lansat în 2012 conceptul “Schimbare prin mişcare”, care a devenit recent cartea prin care cititorului i se propune: “metoda completă, motivaţie, sport şi nutriţie pentru oamenii foarte ocupaţi!”.  De la început, Doru avertizează: “Sportul e un obicei periculos: te scoate din faţa calculatorului!”

mişcareFitness Urban este numele unei comunităţi care îşi propune să introducă mişcarea în aer liber în vieţile oamenilor. În lumea celor care frecventează sălile de fitness, Doru Dorobăţ este un nume. La 31 de ani, are în palmares o mulţime de reuşite, a instaurat recorduri şi a reuşit să mobilizeze până şi autorităţile pentru a ridica mai multe parcuri de street workout în ţară. El deţine primul record naţional la flotări: a făcut 1.300 în 49 de minute şi a devenit reprezentantul Federaţiei Mondiale de Street Workout în România. Însă cel mai important lucru este faptul că a reuşit să se impună ca exemplu în faţa tinerilor care îi urmează conduita: fac mişcare cu propria greutate şi adoptă un regim alimentar sănătos.

În această primăvară, Doru Dorobăţ s-a pus în faţa unei noi provocări: “Am ţinut tot postul Paştelui şi alimentele interzise nu mă tentează deloc: organismul meu chiar nu mai simte nevoia de dulce, îmi iau energia din alte surse, fără niciun fel de problemă. Nu mă privez de nimic, pentru că pur şi simplu nu simt nevoia şi ştiu că al meu corp nu are nevoie de prăjituri pentru a supravieţui”, explică tânărul. Spre surprinderea sa, Doru a ajuns în această perioadă de post să se descopere pe sine: şi-a dat seama că are mai multă energie, deşi lucrează frecvent la sală: “Eu fac foarte mult sport cu clienţii de la noi, de la studio, dar, de trei ori pe săptămână, joc şi fotbal. Este un mod de a face cardio în mod plăcut şi recomand tuturor să iasă să facă sport, dar să aleagă o activitate care să le şi placă.

De exemplu, alergarea. Uneori mă întreabă unii: «Sincer, cum de alergi atât de mult?» Ideea este că, din momentul în care eu am decis să elimin aceste produse din alimentaţie, lumea mă tot întreabă: “Ce-i cu tine de alergi aşa?”. Şi aşa mi-am dat seama că am acum foarte multă energie, mă simt mult mai bine, mintea este mult mai liberă: de exemplu, când vreau, mă relaxez mult mai uşor. Este o diferenţă fată de perioada anterioară, când eram o persoană mult mai agitată, acum am claritate şi, culmea, dau mai mult randament din punctul de vedere al job-ului meu. Acum tind să cred că alimentaţia îţi influenţează toate celelalte aspecte ale vieţii. Dacă tu reuşeşti să fii disciplinat, să alegi să mănânci la ore fixe, să-ţi identifici corect fondul emoţional, ca să nu mănânci doar ca să îţi acoperi altă nevoie, mergi spre bine. Aici, de altfel, am descoperit o mare problemă: majoritatea persoanelor cu care lucrez nu mănâncă pentru că le este foame, ci ronţăie uneori pur şi simplu pentru a face ceva. Organismul îşi asigură astfel o stare de bine pe care o obţine foarte rapid”.

Carte “proiectată” în Grecia

omul si cartea despre miscareRecent, Doru Dorobăţ a scos şi o carte, în care găsiţi îndemnul: “Foloseşte vizualizarea ca să te vezi aşa cum vrei să fii! Foloseşte-ţi imaginaţia când voinţa nu te mai ajută!”. Iar sportivul mai are pentru cititor un sfat: “Scrie şi în cartea mea: indiferent de ceea ce faci, fă în aşa fel încât să te simţi bine. «Schimbare prin mişcare» este de fapt acea mişcare pe care am lansat-o în 2012, odată cu mişcarea Fitness Urban România. Eu continui să cred în această schimbare prin mişcare în toate domeniile vieţii. Acţiunea aduce schimbarea”, spune sportivul, care poveşte cum a apărut ideea acestui volum: “Eram în Grecia, vara trecută şi am promis – aşa funcţionez eu – promit mai întâi, apoi trebuie să mă ţin de cuvânt. Este o tehnică de care scriu şi în carte şi care, pe mine personal, mă motivează. Ţip în gura mare, apoi, la o adică, nu mai pot să dau înapoi pentru că nu vreau să dezamăgesc. Deci, eram în Grecia şi stăteam pe plajă, aveam câteva kilograme în plus chiar dacă făceam sport şi aveam grijă la alimentaţie. Îmi spuneau oamenii care ştiau că fac mult sport, că nu am totuşi o calitate musculară bună. Eu ştiam că nu «ţin» bine partea cu alimentaţia, care era haotică. În Grecia, am văzut foarte mulţi străini, cu joburi bine plătite, care aveau foarte multe kilograme în plus. Mi-am dat seama că puteai să numeri pe degetele de la o mână persoanele de pe plajă care arătau sănătos. Atunci mi-am spus, totuşi, că noi românii avem grijă de corpurile noastre mult mai bine. M-am gândit atunci să ţin un soi de jurnal care să poată fi luat de exemplu, ca orice persoană să poată avea grijă la alimentaţie şi să urmeze şi un program de antrenament, benefic pentru persoanele care sunt foarte ocupate, au multe sarcini. Este un program care se adresează şi mămicilor care nu îşi văd capul de treburi acasă. Am făcut această promisiune şi am reuşit. A durat puţin mai mult decât mi-am imaginat, mai ales că este prima carte pe care o lansez”. Cartea se poate comanda de pe site-ul fitnessurban.ro sau de pe pagina de Facebook a autorului.

Volum cu angajament

De fapt, Doru lansează pe piaţă un pachet – cartea are un CD în care Doru explică programul detaliat în volum şi exemplifică 16 exerciţii: “Nu sunt tehnici complicate, ci exerciţii simple pe care oricine le poate face şi se adresează tuturor grupelor musculare. Poţi lucra cu mine efectiv partea de cardio, punând CD-ul la calculator, după care, în carte, găseşti tabele pentru 83 de zile. Trebuie să completezi în fiecare zi nivelul în care eşti, ce observaţii faci. Cel mai important lucru din carte este angajamentul pe care tu îl iei şi care are un text important care trebuie aşezat undeva la vedere, să îl ai în faţa ochilor în fiecare zi şi care să te ţină motivat”, explică fondatorul Fitness Urban. El spune că a trimis deja cartea în format electronic mai multor persoane şi feedback-ul este foarte bun: “Oamenii îmi scriu că au obţinut rezultate. De exemplu, o fată din Deva, Iulia, s-a abonat la blogul meu şi a primit o serie de materiale, care reprezintă cam 70% din ceea ce găsesc cititorii în carte.

Mi-a spus că avea peste 100 de kilograme şi, aplicând ce i-am recomandat, a început să se simtă mult mai bine şi a pierdut din kilograme. Sportul funcţionează pentru toată lumea, eu nu aduc un lucru revoluţionar – trebuie doar să ai grijă şi să nu ajungi la uzură. Dacă eşti atent şi la alimentaţie, te schimbi din toate punctele de vedere: este un lucru în care eu cred cu tărie”. Doru Dorobăţ crede că, în spatele fiecărei schimbări, trebuie să existe o motivaţie: “Uneori un simplu «De ce?» poate provoca schimbarea, dacă întrebarea are un răspuns foarte important pentru tine şi care te face să te ridici din pat şi te motivează, iar restul nu mai contează. Nu te mai tentează vechile obişnuinţe. Dacă nu ai în spate o motivaţie puternică pentru întrebarea: «De ce anume eu nu mănânc aceste lucruri», nu poţi reuşi”. Potrivit instructorului, fiecare persoană trebuie să-şi găsească proprii stâlpi de putere: “Ce mă motivează pe mine nu contează deloc pentru alt om. Eu mă gândesc, de exemplu, că pot ajunge la 70 de ani şi totuşi să am un corp cu un tonus bun, în timp ce pe alţii îi motivează gândul că pot scăpa de kilogramele în plus. Îi sfătuiesc pe cei de la sală să caute acel motiv care îi face face să renunţe la obiceiurile nesănătoase. La un moment dat, trebuie să-ţi spui: «eu îmi doresc altceva». Şi dacă obţii rezultate, simţi că ai descoperit un mare secret. Până la urmă este important ca tu să te simţi bine”. Doru a lansat, în 2012, o mişcare care continuă să provoace alţi tineri: în această primăvară, reprezentantul din Bucureşti pentru Fitness Urban va încerca să bată recordul naţional la flotări pentru a atrage atenţia autorităţilor Capitalei asupra proiectului de construire a unui parc de Street Workout: “Vrem asemenea parcuri în fiecare oraş din ţară şi vrem să fim un exemplu pentru cei care vor să facă sport cu propria greutate”.

În ţară sunt deja cinci parcuri, dintre care câte unul la Deva şi Orăştie, dar există deja proiecte pentru multe parcuri, mai ales în oraşele mari. În iunie, Doru Dorobăţ organizează cea de-a doua ediţie a Campionatului Naţional de Street Workout, dar este implicat şi în organizarea primei ediţii a Crosului Devei, din data de 2 mai.

About Laura Oană