Românii, tot mai atraşi de dobânzile mai mari oferite de fondurile mutuale

Articolul a fost vizualizat de 1,121 ori

Fondurile mutuale locale au încheiat primul trimestru al anului cu active de 19,7 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro), în creştere cu 7,8% faţă de începutul anului, avans alimentat în principal de sumele noi de bani atrase de la clienţi. 

Subscrieri în creştere

showroom eco fonduri mutualeInvestitorii au făcut subscrieri nete de 1,17 miliarde de lei în fonduri în primul trimestru, mare parte din sumă alimentând conturile fondurilor cu investiţii în instrumente cu venit fix. La 31 martie 2015, un număr de peste 316.000 de investitori îşi ţineau economiile în fonduri mutuale, mai mulţi cu 7.000 decât la începutul anului.

Principalele fonduri mutuale

Cei mai mari administratori de fonduri mutuale sunt societatea Erste Asset Management, cu active în gestiune de 8,782 miliarde de lei, echivalente unei cote de 40,9% din piaţă, urmată de societatea Raiffeisen Asset Management, cu active de 5,764 miliarde de lei şi BRD Asset Management, cu active de 2,587 miliarde de lei.

Dobândă mai mare, risc mai mare

Intrările de bani în fondurile mutuale au loc în condiţiile în care dobânzile la depozitele bancare au scăzut la minime (2% pe an la lei), iar românii caută alternative în care să-şi plaseze economiile. Spre deosebire de depozitele bancare, investiţiile în fondurile mutuale nu sunt garantate, iar randamentele înregistrate de fonduri fluctuează în funcţie de condiţiile din piaţa financiară, nu sunt fixe aşa cum sunt dobânzile la depozite.

Raportat la ultimul trimestru al anului 2014, sumele plasate de investitori în fonduri în primele trei luni ale acestui an au fost mai mari cu 21%. Raportat la acelaşi trimestru al anului 2014, intrările nete din primele trei luni sunt la un nivel similar.

Tags:

About Adrian Sălăgean