Săptămâna economică nr. 641

Articolul a fost vizualizat de 1,169 ori

Loteria fiscală

Persoanele care deţin unul sau mai multe bonuri fiscale emise la 7 februarie, cu valori între 6,00 lei şi 6,99 lei, se pot prezenta în următoarele 30 de zile la unităţile ANAF, cu bonurile în original şi o copie a actului de identitate, premiile urmând să fie acordate în maxim trei luni. Fondul total de premii este de 1 milion de lei, care se va împărţi în mod egal la numărul total de bonuri câştigătoare şi validate de ANAF. În cazul în care nu există câştigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare. Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.

Alimentele, TVA-ul şi maghiarii

Ungurii urmează să fie atraşi la cumpărături în România după preconizata scădere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la 9% la produsele alimentare, a declarat un oficial de la Budapesta pentru ziarul Magyar Nemzet. Secretarul-şef al Asociaţiei ungare pentru comerţ OKSZ, Gyorgy Vamos, a declarat pentru publicaţie că numeroase familii din Ungaria care trăiesc în zona de frontieră urmează să îşi facă cumpărăturile în România în viitor.

Germania ne vrea

Directorul Agenţiei Federale Germane pentru Muncă, Frank-Jürgen Weise, a declarat că se aşteaptă ca numărul românilor care vor veni anul acesta în Germania să crească. În decembrie 2014, erau înregistraţi la muncă 236 de mii de români, cu 80 la sută mai mulţi decât în decembrie 2013. Şomajul în rândul populaţiei de naţionalitate română în Germania este de 10,8 la sută. De la 1 ianuarie 2015 salariul minim în Germania este de 8,5 euro pe oră, iar venitul minim garantat este de 1300 de euro pe lună. Germania are nevoie de 500 de mii de muncitori străini până în anul 2050.

Pronostic FMI

Economia României va avansa în acest an cu 2,7%, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional publicat marţi, instituţia menţinând astfel prognoza experţilor FMI de la finalul vizitei la Bucureşti din februarie, estimarea fiind revizuită însă în urcare faţă de raportul din octombrie 2014.

About Adrian Sălăgean