Câţi hunedoreni câştigă 5.000 de lei pe lună pe carte de muncă?

Articolul a fost vizualizat de 1,363 ori

Statisticile oficiale privitoare la nivelul de salarizare din România trădează, printre cifre, simptomele unei societăţi dezechilibrate din punct de vedere economic. E vorba de date oficiale ale Inspecţiei Muncii privitoare la salariile oficiale primite de români, dar, dincolo de acestea, falia dezechilibrului economic ar putea fi mult mai adâncă. Prima concluzie este binecunoscută: românii au salarii mici, “neeuropene”.

O treime la minimul pe economie

baniDincolo de acest aspect general, se pot puncta aspectele unei răspândiri notabile a ceea ce specialiştii numesc zona de după limita sărăciei. Datele de la Inspecţia Muncii mai relevă şi faptul că aproape 30% dintre angajaţii României sunt plătiţi cu minimul de 975 de lei brut. În judeţul Hunedoara, primesc minimul pe economie 29.402 salariaţi. Adică aproape echivalentul populaţiei unui municipiu cum este Petroşaniul.

Hunedorenii “de mijloc”

Potrivit datelor oficiale, în judeţul Hunedoara au salarii cuprinse între salariul minim şi cel mediu pe economie un număr cu puţin mai mare de 50.000 de locuitori.

“Minoritarii” bine plătiţi

Pe palierul superior, adică între salariul mediu pe economie şi plafonul de 5000 de lei luat în calcul sunt plătiţi 4771 de hunedoreni. Cea mai rarefiată categorie de salariaţi hunedoreni este cea care-i cuprinde pe oamenii plătiţi oficial cu mai mult de 5000 de lei pe lună. În judeţul Hunedoara sunt înregistrate 638 de persoane. Oricum, cei 1000 de euro primiţi de aceştia, evaluaţi cu standardul european de salarizare, nu reprezintă în niciun caz un salariu de invidiat.

Statistica naţională

Din cei 4.571.946 de angajaţi cu contracte de muncă înregistraţi în aplicaţia Revisal, sub 200.000 primesc peste 5.000 de lei. Majoritatea covârşitoare dintre aceştia lucrează în Bucureşti, capitala fiind urmată, la mare distanţă, de judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş. La polul opus, judeţele cu cei mai puţini angajaţi care primesc peste 5.000 de lei brut (sub 300 de persoane) sunt Vrancea, Vaslui, Ialomiţa şi Mehedinţi. După Bucureşti, unde aproape 200.000 de angajaţi câştigă salariul minim, se situează Bihor (peste 50.000), Prahova (peste 49.000) şi Constanţa (peste 48.000).

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean