Săptămâna economică nr. 642

Articolul a fost vizualizat de 996 ori

Randament ANAF 

În primul trimestru al anului 2015, organele de urmărire penală au întocmit 138 de acte de sesizare, valoarea estimată a prejudiciilor ridicându-se la 125,9 milioane euro. De asemenea, valoarea măsurilor asigurătorii instituite a fost de 129,7 milioane euro. În aceeaşi perioadă, ANAF a recuperat în bunuri şi numerar, doar 6,57 milioane euro, ceea ce reprezintă 5,23% din totalul prejudiciilor, potrivit datelor Direcţiei Generale Antifraudă.

Şomaj pe termen lung

Peste jumătate dintre persoanele cu vârste între 55 şi 64 de ani nu au avut ocupaţie în 2014. Potrivit Inspectoratului Naţional de Statistică, rata şomajului de lungă durată (de un an şi peste) a fost de 2,8 la sută. Incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 41,1 la sută. Şomajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant în cazul bărbaţilor (41,8 la sută faţă de 40 la sută în cazul femeilor) şi în mediul urban (42,1 la sută faţă de 39,2 la sută în mediul rural).

No autostradă, no Dacia

Fără autostradă, pleacă şi Dacia. Fabrica de automobile de la Mioveni s-ar putea închide dacă nu va fi construită autostrada Sibiu – Piteşti. Peste opt mii de oameni se tem să nu rămână fără loc de muncă şi cer din nou Guvernului să se ocupe de acest tronson vital pentru investitorii francezi. Salariaţii au protestat în cursul săptămânii trecute, cerând autorităţilor să urgenteze construirea căii rutiere vitale pentru diminuarea costurilor de transport al automobilelor construite la Colibaşi. Riscul este ca investitorul Renault să-şi reloce activitatea în Maroc.

Draxlmaier la Braşov

Draxlmaier a deschis o nouă fabrică la Braşov, printr-o investiţie de 50 milioane de euro. Prin această investiţie, compania creează 500 de noi locuri de muncă.

Bacşiş cu bon fiscal

Cei care de 1 mai vor merge la restaurant sau în club vor testa în premieră noul sistem prin care statul legalizează bacşisul, dar îl şi impozitează. Astfel, clientul urmează să primească nu unul, ci două bonuri fiscale, unul pentru ce a consumat şi altul pentru bacşisul lăsat.

About Adrian Sălăgean