Maria are nevoie de noi ca să trăiască

Articolul a fost vizualizat de 1,942 ori

O tânără de numai 14 ani, din Călan, a fost depistată cu o boală teribilă, care-i ameninţă viaţa: leucemie. Pentru ca fata să trăiască, tatăl ei, Florin Rujoi, a transferat-o la un spital din Italia, unde hunedoreanca poate beneficia de tratamentul adecvat. Suma de care are nevoie familia pentru salvarea fetei este, însă, exorbitantă: aproape 150.000 de euro. De aceea, orice donaţie contează!

Familia din Călan are nevoie de ajutorul nostru pentru ca tânăra de numai 14 ani să supravieţuiască acestei cumplite încercări

Familia din Călan are nevoie de ajutorul nostru pentru ca tânăra de numai 14 ani să supravieţuiască acestei cumplite încercări

Maria Florina Rujoi ar putea împlini, în luna august, 15 ani. „O adolescentă frumoasă şi inteligentă, un copil deosebit, îndrăgostită de tot ce este în jurul său, cu preocupări frumoase, cu gânduri îndrăzneţe şi cu o mare dragoste faţă de oameni”, aşa o descriu prietenii ei. În 7 aprilie, ca urmare a trimiterii exprese a medicilor de la Spitalul Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Maria a fost internată la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca, secţia Oncologie. Din nefericire, în urma analizelor, diagnosticul pus fetei de medicii clujeni a fost leucemie acută mieloblastică tip M5.
Din 13 aprilie, Maria se află sub tratament chimioterapeutic cu citostatice, iar pentru a primi cel mai bun tratament, familia a decis să o transfere în Italia, după ce o altă tânără din Călan a fost salvată de medicii italieni, iar acum este studentă la Timişoara.

O altă fată din Călan a fost salvată în Italia

“Familia a decis să o transfere în regim de urgenţă în Italia pe tânăra din Călan, pentru că acest tip de leucemie de care suferă ea are nevoie de intervenţie medicală rapidă. Dacă în cinci săptămâni de la depistare nu s-ar fi făcut nimic, pentru Maria acest lucru ar fi fost fatal”, explică Claudiu Băileşteanu, unul dintre coordonatorii campaniei de strângere de fonduri şi preşedintele Asociaţiei „Călan 1387”. În seara zilei de 24 aprilie, medicii renumitei Clinici de oncologie „San Matteo” din Pavia – Italia, au aşteptat-o pe Maria şi pe tatăl ei, Florin Rujoi, la aeroport în Italia. Din nefericire, tratamentul Mariei, pe lângă costurile exorbitante pe care le implică, poate dura chiar mai mult de 12 luni. Se adaugă, mai mult ca sigur, costurile şi riscurile operaţiei de transplant de măduvă osoasă. Un total care poate depăşi 150.000 de euro, o sumă intangibilă pentru familia Mariei. Tatăl ei susţine că a început să vândă bunurile mobile valoroase din gospodărie, automobil şi utilaje agricole. Astfel, a adunat o sumă care-i va permite să treacă peste primele două-trei luni în Italia. Vecinii şi cunoştinţele din satele Chitid, Boşorod, Ocoliş, de lângă oraşul Călan, au mers din poartă în poartă, adunând pentru Maria diferite sume de bani. Mai multe magazine şi localuri din Călan au montat urne mobile pentru cei care doresc să contribuie cu cât de puţin pentru salvarea fetei.

Ce este şi cum se manifestă boala Mariei

Leucemia acută limfoblastică este o afecţiune hematologică gravă determinată de înmulţirea necontrolată a celulor maligne în măduva osoasă şi reprezintă cea mai frecventă formă de leucemie a copilului, aproximativ 80-85% din cazuri. Leucemia acută limfoblastică nu este o boală ereditară şi nici infecţioasă. În mod normal, dintr-o singură celulă numită celulă stem pluripotentă, localizată la nivelul măduvei osoase, se dezvoltă treptat diferite tipuri de celule care devin apoi mature şi ajung să îşi îndeplinească funcţiile în acest sistem. Medicii spun că leucemia apare atunci când celulele imature se înmulţesc necontrolat în măduva osoasă, dar este generată şi de factori genetici, de mediu, radiaţii ionizante, pesticide şi chiar unele virusuri. Leucemia acută limfoblastică debutează progresiv, cu paloare şi astenie, asemenea unei anemii. Pot apărea, de asemenea, stări de slăbiciune, disconfort, febră, scădere în greutate, purpură a pielii şi dureri osteo-articulare. Leucemiile acute apar în câteva săptămâni şi determină apariţia precoce a simptomelor severe în unele cazuri. În tratamentul leucemiei acute limfoblastice sunt administrate citostatice pentru a distruge celulele tumorale. Tratamentul citostatic depinde de tipul bolii, dar şi de alţi factori precum vârsta pacientului, prezenţa altor afecţiuni (cardiace, pulmonare). La copii, rata de vindecare a leucemiei acute limfoblastice este de aproximativ 70%, în cazul unei intervenţii făcute potrivit protocoalelor, iar la adulţi de doar 35-40 la sută.

Cum o putem ajuta pe Maria?

Dacă vreţi să o ajutaţi pe tânăra de 14 ani Maria Rujoi, o puteţi face în contul RO15RNCB0745145382480001 EURO, cod SWIFT RNCBROBU, deschis pe numele RUJOI FLORIN NICOLAE la BCR sau contul RO73RNCB0745027038410001 RON deschis pe numele RIZA LUMINITA la BCR. Riza Luminiţa este o bună prietenă de familie care este împuternicită de Florin Rujoi, tatăl Mariei, să-l ajute şi să gestioneze alături de familie chestiunile financiare legate de tratamentul Mariei. Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare legate de acest caz sau dacă aveţi în vedere alte modalităţi de ajutor pentru Maria, aveţi la dispoziţie telefonul: 0754.497.633 şi adresa de e-mail: calan1387@yahoo.com. Persoana de contact este Claudiu Băileşteanu, preşedintele Asociaţiei „Călan 1387”.

Tags: ,

About Ada Beraru