95 la sută dintre hunedoreni au probleme dentare

Articolul a fost vizualizat de 1,515 ori

Deşi ignorate, afecţiunile stomatologice afectează aproape toată populaţia judeţului. Mai mult, chiar autorităţile sanitare avertizează că frecvenţa afecţiunilor dentare este în creştere, iar acestea pot duce la boli grave de inimă, de stomac, ale sistemului osos, ba chiar pot declanşa şi diabetul de tip II. Din nefericire, cabinete şcolare stomatologice mai funcţionează doar în Deva, Hunedoara şi Lupeni.

Rata îmbolnăvirilor cavităţii bucale a crescut, de la un an la altul, cu 20 la sută,  în ciuda programelor de informare, aşa că stomatologii au tot mai mult de lucru

Rata îmbolnăvirilor cavităţii bucale a crescut, de la un an la altul, cu 20 la sută, în ciuda programelor de informare, aşa că stomatologii au tot mai mult de lucru

Aproape toată populaţia judeţului este afectată de probleme stomatologice, iar nouă din 10 dintre elevii consultaţi stomatologic au carii dentare. Anul trecut au fost consultaţi, de către opt medici dentişti şcolari, mai bine de 10.000 de elevi, iar rapoartele acestora arată că incidenţa cariei dentare a crescut în 2014 cu aproximativ 20 de procente faţă de anul anterior. Statisticile din urmă cu patru ani arată că, la momentul 2011, doar o treime dintre şcolarii hunedoreni din clasele primare erau afectaţi de carii dentare. Acum patru ani peste 2.000 de copii de la toate şcolile din muncipiul Hunedoara au fost consultaţi de medicii stomatologi din oraş, în cadrul Campaniei „Prietenul meu, stomatologul”, adresată elevilor din clasele primare.

Şapte cabinete şcolare în doar trei oraşe

Potrivit specialiştilor, o treime dintre copiii din clasele primare din municipiul Hunedoara aveau carii dentare, aproximativ 10 la sută prezentau diferite anomalii, iar jumătate dintre elevi nu ştiau cum se face un periaj corect al dinţilor. Procentajul de numai 30 la sută a fost dat şi de faptul că nu au fost luate în considerare cazurile dinţilor de lapte cariaţi, care oricum ajung să fie înlocuiţi, dar şi de faptul că au fost consultaţi doar elevii din ciclul primar, care „nu au avut timp” să facă aceste carii, pentru că afecţiunile specifice stomatologiei se multiplică odată cu trecerea anilor, a explicat dentistul Cristina Vlad. În municipiul Hunedoara, potrivit medicului Cecilia Bărău, mai funcţionează, patru din cinci cabinete stomatologice, în Deva doar două, iar în Petroşani unul singur. „În judeţul Hunedoara se înregistrează o creştere a frecvenţei afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor, cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală, din cauza faptului că reţeaua de cabinete şcolare este redusă. Există astfel de cabinete doar în municipiul Deva (două cabinete, cu doi medici), în municipiul Hunedoara (patru cabinete, cu cinci medici) şi în Lupeni (un cabinet, cu un medic), iar costurile tratamentelor afecţiunilor care sunt depistate tardiv este ridicat. Conform Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara, aproximativ 95% din populatia judeţului prezintă cel puţin o afecţiune din cadrul patologiei orale”, explică reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău. Asta în codiţiile în care în judeţ sunt înregistrate 242 de cabinete medicale individuale de medicină dentară.

Mai multe campanii de informare

Dentiştii spun că apariţia cariilor este o consecinţă a obiceiurilor alimentare greşite, dar şi a igienei dentare deficitare. Din nefericire, anual sunt descoperite câteva zeci de cazuri noi de pacienţi care suferă de cancer bucal. Potrivit medicilor specialişti, sănătatea orală poate fi păstrată printr-o prevenţie adecvată, începând de la dinţii de lapte. Pentru ca oamenii şi în special elevii să ştie cum îşi pot îngriji corespunzător cavitatea bucală, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a organizat luna trecută campania „Dantură sănătoasă, la orice vârstă”. De asemenea, peste 600 de copii au participat, în urmă cu câteva săptămâni, la o lecţie deschisă susţinută de medicul Darius Tomina şi au învăţat cum îşi pot păstra dinţii sănătoşi. Şi celebrul personaj Măseluţă a fost alături de copii şi le-a explicat acestora cum îşi pot păstra dinţii sănătoşi. Evenimentul a fost organizat de Colgate România, pe platoul din faţa Casei de Cultură din Hunedoara, iar toţii copiii participanţi au primit daruri din partea organizatorilor: periuţă şi pastă de dinţi, echipamente de super-erou, pentru păstrarea dinţilor sănătoşi.

Igiena orală lasă de dorit

Uneori ne simţim prea obosiţi şi nu ne mai spălăm deloc seara pe dinţi sau, dacă ne spălăm, o facem în grabă. Cine mănâncă dulciuri pe bază de zahăr va avea de suferit, din această cauză, fără doar şi poate. Asta deoarece placa bacteriană care se formează în timp din cauza faptului că nu ne îngriim dinţii corespunzător ne provoacă, mai întâi, infecţii la nivelul gingiei. Aceste infecţii netratate pot duce la apariţia bolilor de inimă, a diabetului, ba chiar şi a artritei reumatoide, iar în timpul sarcinii, cariile sunt un pericol pentru mamă şi bebeluş. Organul numărul unu afectat din cauză că nu ne tratăm cariile ca la carte este chiar inima! Gingiile devenite sensibile sângerează, iar bacteriile care proliferează aici ajung pe artere. Odată intrate în sânge, bacteriile slăbesc inima şi duc la apariţia unor afecţiuni cum sunt endocardita sau miocardita. Medicii ne reamintesc, în aceste condiţii, să facem o vizită la stomatolog o dată la 6 luni, preventiv, chiar dacă, aparent, nu avem probleme. Studiile arată că aceia care folosesc aţa dentară reduc riscul apariţiei parodontozei cu 70%! Cariile şi gingivita afectează nu doar inima, ci şi pancreasul. El este organul care reglează nivelul glicemiei în sânge. „Atacat” de bacteriile aflate în cariile dinţilor, pancreasul nu mai funcţionează normal şi, în timp, situaţia poate genera diabet de tip II. Medicii adaugă că, într-un cerc vicios, diabetul provoacă, la rândul lui, afecţiuni gingivale. Mai mult cariile şi gingiile sângerânde agravează diabetul.

About Ada Beraru