Infecţiile intraspitaliceşti îi îmbolnăvesc şi mai tare pe hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,460 ori

Aproape trei persoane la fiecare sută de pacienţi care se internează în spitalele din România mai adaugă, în urma internării, cel puţin o boală afecţiunilor pe care le au deja, potrivit unui studiu recent. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara anunţă că, oficial, 50 de hunedoreni s-au îmbolnăvit în ultimii doi ani din cauza igienei precare din spitalele judeţului.

Bacteriile, virusurile şi stafilococii pot fi ţinuţi departe de pacienţi cu un simplu gest: spălatul corect pe mâini,  înainte şi după consultarea sau administrarea tratamentului bolnavului

Bacteriile, virusurile şi stafilococii pot fi ţinuţi departe de pacienţi cu un simplu gest: spălatul corect pe mâini, înainte şi după consultarea sau administrarea tratamentului bolnavului

În fiecare an, sute de milioane de pacienţi din întreaga lume dezvoltă infecţii nosocomiale (dobândite în spital), dintre care o mare parte sunt cauzate de germeni rezistenţi la terapiile antimicrobiene. Printre cele mai frecvente infecţii intraspitaliceşti se numără, în ordine: pneumoniile, infecţiile plăgilor, infecţiile urinare, dar şi septicemii şi infecţii gastro-intestinale. “Din 100 pacienţi spitalizaţi, cel puţin 7 vor dobândi o infecţie în ţările dezvoltate, cel puţin 10 în ţările slab şi mediu dezvoltate şi cel puţin 30 în departamentele de Terapie Intensivă(!)”, afirmă medicul Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
“Cea mai frecventă modalitate de transmitere a infecţiilor nosocomiale este reprezentată de mâinile personalului medical, aşa încât igiena corespunzătoare a acestora stă la baza oricărui program de prevenţie şi control, cu rol important în reducerea transmiterii infecţiilor, dar şi a diseminării germenilor rezistenţi”, adaugă doctoriţa.

Medici şi asistente, spălaţi-vă pe mâini!

În anul 2015 se pune accent pe consolidarea sistemelor de sănătate prin promovarea unui gest simplu: igiena mâinilor în activitatea de îngrijire a pacientului de către medici, asistente medicale şi infirmiere. Soluţiile antiseptice pe bază de alcool pot preveni infecţiile nosocomiale, dar şi milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, cu un preţ foarte accesibil.

Soluţia alcoolică pentru igiena mâinilor, care costă 3 dolari flaconul, poate preveni infecţiile nosocomiale şi milioane de decese în fiecare an. În plus, igiena mâinilor este un indicator de calitate pentru siguranţa sistemelor de sănătate. Tocmai de aceea, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a trimis tuturor spitalelor din judeţ Chestionarul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de Autoevaluare a Igienei Mâinilor (un instrument de analiză a situaţiei referitoare la promovarea şi practicile de igienă a mâinilor, în cadrul unei unităţi sanitare), cât şi invitaţia OMS pentru a se înregistra pentru campania «SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor»”, adaugă reprezentanta Direcţiei, Cecilia Birău.

10 spitale hunedorene invitate în campania OMS

Săptămâna aceasta, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara a reluat campania amintită, la împlinirea a zece ani de când a fost lansat programul OMS “Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure” şi 7 ani de campanie “SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”. Campania mondială anuală a fost lansată în 2009 şi este o extensie a “Primului Apel Global pentru Siguranţa Pacienţilor: Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure”. Campania a fost concepută pentru sprijinirea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi reprezintă un efort major la nivel mondial pentru a îmbunătăţi igiena mâinilor, în cadrul îngrijirilor pentru sănătate. În acest an, tema campaniei este “Igiena mâinilor este poarta dumneavoastră de întâmpinare”. Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul îngrijirilor care să demonstreze că igiena mâinilor este poarta de intrare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor. Elementul central al campaniei este faptul că toţi profesioniştii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate trebuie să-şi spele mâinile la momentul potrivit şi în mod corect. Puţină lume ştie că chiar şi bijuteriile sunt o potenţială sursă de contaminare, în condiţiile în care germenii depuşi pe bijuterii pot cauza infecţii la nivelul leziunilor postoperatorii. Obiectivul autorităţilor sanitare din judeţul Hunedoara este acela de a înregistra zece unităţi sanitare hunedorene în campania mondială. Până anul trecut peste 17.200 de spitale şi alte unităţi sanitare din 171 de ţări şi-au înregistrat angajamentul privind igiena mâinilor în cadrul campaniei, iar în regiunea europeană a OMS sunt înregistrate până în prezent aproape 5.700 de unităţi sanitare din 46 de ţări.

Vârful îmbolnăvirilor: lunile iulie şi decembrie

Rapoartele oficiale arată că, în ultimii doi ani, 2013 şi 2014, câte 25 de pacienţi s-au ales anual cu infecţii după ce s-au internat în spitalele din judeţ pentru a-şi trata o altă afecţiune, însă numărul real al îmbolnăvirilor ar putea să fie chiar mai mare. Statisticile arată că vârful îmbolnăvirilor, în judeţul Hunedoara, a fost înregistrat în luna iulie a anului 2014 şi luna decembrie a anului 2013. În plus, majoritatea îmbolnăvirilor se înregistrează în cea de-a doua jumătate a anului calendaristic. În Europa, dintr-un număr de 15.000 de infecţii nosocomiale, cele mai frecvente au fost pneumoniile (aproape 20 la sută), urmate de infecţiile plăgilor (aproximativ 20 la sută), infecţiile urinare (19%), septicemiile şi bacteriemiile (aproape 11%) şi infecţiile gastro-intestinale (aproape 8 la sută). “Prevalenţa infecţiilor nosocomiale a fost semnificativ mai mare în rândul pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă, unde 19,5% aveau cel puţin o infecţie nosocomială, faţă de 5 la sută, procentul mediu în toate celelalte secţii. Cele mai frecvente tipuri de infecţii din secţiile de Terapie Intensivă sunt infecţiile respiratorii (pneumoniile şi infecţiile de tract respirator inferior) şi septicemiile şi bacteriemiile.

Risc crescut la Terapie Intensivă!

În anul 2012, România a participat la studiul european de prevalenţă de moment a infecţiilor nosocomiale, care a permis şi estimarearea rezistenţei germenilor implicaţi în această patologie şi modul de utilizare a antibioterapiei în spitale. Aproape 70 din totalul celor peste 2.400 pacienţi internaţi au dezvoltat cel puţin o infecţie nosocomială, astfel încât prevalenţa a fost de 2,81 la sută.
Numărul mediu de infecţii nosocomiale pe pacient a fost de 1,13, mai redus comparativ cu media europeană, fie din cauza subraportării infecţiilor nosocomiale, fie datorită caracterului mai puţin invaziv al medicinei din România”, adaugă reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău. Rapoartele medicale arată că peste 40 la sută din totalul cazurilor au provenit din secţiile de Terapie Intensivă, alte 40 la sută din secţiile chirurgicale şi 11% din secţii medicale. În anul 2013, în sistemul santinelă din România au fost înregistrate aproape 370 de cazuri de infecţii nosocomiale: mai bine de 90 de plagă chirurgicală şi peste 270 de infecţii în secţiile de Terapie Intensivă.

About Ada Beraru