Complexul Energetic Hunedoara se clatină periculos

Articolul a fost vizualizat de 1,554 ori

Centrul acţiunii în economia judeţului Hunedoara se găseşte în acest moment focalizat pe soarta Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Situaţia este atât de gravă în energetica hunedoreană încât doar o minune ar mai putea-o readuce pe linia de plutire.

Ameninţată de o amendă – torpilă

f manager cehComplexul Energetic Hunedoara a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii cu efect de seră şi riscă amenzi de la Uniunea Europeană de câte 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate încă. Adică CEH se află în faţa unei lovituri de graţie care are forma unei amenzi de 120 de milioane de euro în total. CEH a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii cu efect de seră, în condiţiile în care nu a beneficiat încă de ajutorul de stat în valoare de 37,7 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană.

Ajutorul de stat întârzie, iar investitorii nu vin

“Neîncasarea ajutorului de salvare, în forma în care a fost acesta aprobat la 21 aprilie 2015 de către Comisia Europeană, a redus şansele Societăţii Complexul Energetic Hunedoara de a achiziţiona, în integralitate, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care îi reveneau potrivit prevederilor HG 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului”, se arată într-un comunicat emis de CEH.
Potrivit sursei citate, încercările întreprinse pentru obţinerea altor surse de finanţare nu s-au materializat din cauza indicatorilor economici şi financiari neperformanţi ai societăţii.

Termocentrala Mintia a reuşit, totuşi, să mai achiziţioneze 20.000 de certificate la o valoare de 7,38 de euro bucata, care s-au adăugat celor 1.125.988 deja cumpărate, iar 101.943 de certificate au fost cumpărate de Termocentrala Paroşeni, care au costat împreună aproape 16,4 milioane de lei. Potrivit CEH, ar fi necesare încă 1.217.740 certificate, din care 435.583 pentru Termocentrala Mintia şi 782.157 pentru Termocentrala Paroşeni.

Salariile, prioritare

“Decizia de a limita numărul de certificate de CO2 cumpărate a avut în vedere asigurarea resurselor financiare pentru desfăşurarea activităţii curente şi pentru achitarea drepturilor salariale angajaţilor societăţii. Funcţionarea termocentralelor nu este, deocamdată, condiţionată de neîndeplinirea acestor obligaţii”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, Complexul Energetic Hunedoara va fi penalizat de Comisia Europeană pentru nerespectarea obligaţiei de a restitui, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, totalul certificatelor datorate. Sancţiunea nu exonerează societatea de la obligaţia restituirii certificatelor aferente anului 2014.

About Adrian Sălăgean