CEH, un abuzat financiar al Guvernului Ponta

Articolul a fost vizualizat de 1,182 ori

Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara suscită în continuare prima atenţie din partea autorităţilor şi comunităţii. Sentimentul e ca atunci când eşti sigur că urmează să se întâmple ceva rău, dar nu poţi anticipa cu exactitate când. 

protest cehInsolvenţa Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pare, în acest moment, inevitabilă. De ultim moment, pe lista creditorilor care au deschis dosar de insolvenţă la Tribunalul Hunedoara s-a înscris şi Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii. Dosarul a fost înregistrat iniţial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, alăturându-se ulterior şi Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA şi Boştină & Asociaţii. Acestea se adaugă la alte trei dosare de insolvenţă înregistrate în acest an. În ciuda situaţiei extrem de dificile în care se află CE Hunedoara şi a numeroaselor cereri de intrare în insolvenţă a acestei companii cu aproape 7.000 de angajaţi, premierul Victor Ponta şi ministrul energiei Andrei Gerea evită orice dezbatere publică legată de acest subiect. Pentru CEH, insolvenţa este sinonimă cu falimentul.

După înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, lipsa unui plan eficient de restucturare şi modernizare, un management deficitar, contracte de achiziţii cărbune din import în condiţii păgubitoare a făcut ca în doar trei ani, Complexul să ajungă la pierderi de un miliard de lei şi datorii de ordinul sutelor de milioane de lei, din care 300 de milioane de lei la bugetul de stat. La asta a contribuit şi obligarea CEH de-a lungul timpului să finanţeze anumite proiecte nefiabile.

Banii CEH, aruncaţi pe apa Tarniţei

Reamintim că, în urma deciziei Guvernului, a fost înfiinţată în 2013 compania de proiect Hidro Tarniţa, cu un capital social de 115.000 lei şi doi acţionari, Complexul Energetic Hunedoara şi SAPE Electrica. Compania ar trebui să se ocupe de proiectul de peste 1 miliard de euro privind construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşeşti. Este un proiect pentru care s-au cheltuit inutil circa 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu au dovedit în vreun fel oportunitatea acestuia. Mai mult, fostul ministru delegat pentru energie, Constantin Niţă, a obligat Complexul Energetic Hunedoara, la începutul lui 2013, să participe la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa cu 8,8 milioane lei, în două etape, până la 30 aprilie cu 30% din sumă şi până la 31 decembrie 2014 cu restul. Însă CE Hunedoara a vărsat doar 30% din sumă, pentru restul neavând bani. Chiar şi avansul de 30% a contribuit la destabilizarea situaţiei financiare a complexului. Culmea tupeului este că Hidro Tarniţa a somat societatea să plătească restanţele de 6,3 milioane de lei, dar şi dobânzi de întârziere şi daune care curg de la 31 decembrie 2014. Totul pentru o societate şi un proiect care nu şi-au dovedit până acum utilitatea.

O altă fantasmagorie a Guvernului Ponta au fost şi banii pentru cablul submarin România-Turcia, un proiect de care turcii nu sunt interesaţi. Exact ca în cazul Hidro Tarniţa, şi aici, în urma deciziei Guvernului Ponta, CE Hunedoara a fost obligată să contribuie cu 2 milioane de euro. Capital aruncat pe geam!
Acum, CE Hunedoara nu are bani nici macar pentru concedieri. 540 de angajati, majoritatea personal TESA, ar trebui concediaţi, însă disponibilizările au fost amânate din lipsă de fonduri pentru salarii compensatorii. Persoanele concediate ar trebui să beneficieze de trei până la 12 salarii brute lunare pe companie la nivelul din anul 2014.

About Adrian Sălăgean