Guvernul Ponta sugrumă dezvoltarea ca să se laude cu excedent

Articolul a fost vizualizat de 1,212 ori

O analiză pertinentă publicată în Ziarul Financiar explică misterul excedentului bugetar din care Guvernul Ponta îşi face un titlu de glorie. În realitate, nu e niciun motiv de mândrie în modul în care s-a obţinut aceşti bani, pentru că valoarea lor este direct proporţională cu gradul de blocare a investiţiilor din România.

dead end roadAstfel, raportul privind execuţia bugetară pe trimestrul I din 2015 oferă explicaţiile pentru excedentul bugetar record, de 4,9 miliarde de lei, înregistrat în primele trei luni ale anului: cheltuielile programate au fost tăiate la sânge. Se observă, din ţinta trimestrială de cheltuieli de 61,9 miliarde de lei în trimestul I (T1), au fost cheltuite efectiv 50 miliarde de lei, adică cu 11,8 miliarde de lei mai puţin (2,6 mld. euro) – 20% din totalul programat.

S-a tăiat de la investiţii

Reduceri severe s-au făcut la cheltuielile de capital (investiţii din buget), care au fost realizate în proporţie de doar 29,6%, rezultând de aici că Finanţele au tăiat de la investiţii, în primul trimestru, 3 mld. lei faţă de ceea ce era programat (au fost făcute cheltuieli de capital de doar 1,4 mld. lei în T1). Astfel că, în loc de un deficit de peste 0,5% din PIB, cât era anticipat, Finanţele au obţinut un excedent de 0,7% din PIB, cel mai mare înregistrat într-un trimestru I din ultimii 10 ani.

Venituri pe plus, totuşi

Veniturile totale au crescut şi faţă de program, cu 6,5% (un plus de peste 12% faţă de T1 2014), dar nu s-au înregistrat creşteri la toate capitolele, în vreme ce la cheltuieli, scăderea a fost pe toată linia. La veniturile din accize gradul de realizare a veniturilor faţă de program a fost de 97,8%, la impozitul pe profit de 95,9%, iar la “sume primite de la UE“ de doar 31,1%. Au crescut veniturile din TVA cu 14,2% faţă de program (un plus de 21% faţă de T1 2014), din CAS cu 4,6% faţă de program şi la impozit pe salarii şi venit cu 6,2%.

În ceea ce priveşte creşterea spectaculoasă a veniturilor din TVA (un plus de aproape 21% faţă de T1 2014 şi de 14% faţă de programul trimestrial), raportul privind execuţia bugetară confirmă că această creştere vine dintr-o mai bună colectare, dar şi din faptul că Finanţele au rambursat (în decembrie trecut) mai devreme decât de obicei o parte din TVA.

Tags:

About Adrian Sălăgean