La firul ierbii: Suspiciuni şi nervi

Articolul a fost vizualizat de 944 ori

Cam aşa s-ar putea caracteriza etapa din “Liga Naţională”, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute şi care s-a încheiat luni, cu ultimul meci, U.Cluj – Astra Giurgiu. O rundă care nu a clarificat cu nimic numele viitoarei campioane a României, dar care a mai limpezit oarecum lupta în subsolul clasamentului.
ASA şi Steaua, victorii cu emoţii.

RAPID PENTRU LA FIRUL IERBIINou promovata ASA Tg. Mureş continuă să surprindă, menţinându-se în “pole-position” cu două etape înainte de “finish”. Elevii lui Liviu Ciobotariu au trecut cu bine de întâlnirea pe care au avut-o de disputat în propriul fief cu ocupanta locului 3, Petrolul Ploieşti, dar după câte emoţii! Gazdele nu aveau decât varianta victoriei, care să îi menţină cu şanse reale în lupta pentru primul titlu din istoria clubului, orice alt rezultat neputând fi luat în calcul. Sub această teribilă presiune, Zicu şi echipierii lui au căutat cu ardoare golul, dar s-au lovit de o echipă solidă, bine aşezată în teren, care şi-a apărat cu ardoare şansa. Am auzit multe voci care se mirau de modul în care s-au comportat pe teren “găzarii”, de determinarea cu care au evoluat, dar această gândire este specifică fotbalului nostru. La urma urmei, ploieştenii jucau pentru onoarea lor, dar şi pentru a-şi consolida poziţia pe podium, care aduce bani mai mulţi din drepturile de televizare. Mureşenii au fost mai mult în ofensivă, dar toate încercările lor de a înscrie s-au lovit de o defensivă fermă, dar şi de forma foarte bună a portarului Pecanha. Gazdele au intrat într-o acută criză de timp, iar fostul lor jucător, Astafei, originar chiar din Tg.Mureş, a tratat cu lejeritate o fază cu care putea să-şi îngroape echipa la care a evoluat timp de patru ani, făcându-i pe fanii Stelei să-l acuze de “blat”. Cele trei puncte de “aur” au venit abia în minutul 86, fiind opera lui Voiculeţ, care l-a învins cu un şut plasat în colţul lung pe acelaşi Pecanha.

Înaintea acestei partide, sub Tâmpa se disputase un alt joc decisiv pentru ambele combatante, cel dintre FC Braşov şi campioana en-titre. Echipa care pierdea îşi diminua aproape în totalitate obiectivul pentru care lupta. Braşovenii mergeau cu siguranţă spre liga secundă în timp ce Steaua putea să îşi ia deja adio de la titlu. Meciul a început cum nu se poate mai prost pentru elevii lui Costel Gîlcă, Tosca deviind balonul în propria poartă în minutul 9. Egalarea a venit însă după doar şapte minute, cu un şut de la 30 de metri al lui Cristi Tănase, care l-a lăsat spectator pe Mutu, portarul braşovean ridicând şi el multe semne de întrebare în privinţa modului în care a evoluat. Chiar dacă s-au aflat mai mult în ofensivă, ratând bune oportunităţi, “roş-albaştrii” au gafat din nou în minutul 29, când Ţâră a înscris la capătul unui contraatac. În minutul 52, Gîlcă l-a trimis în teren pe Raul Rusescu în locul lui Ţucudean, decizie care s-a dovedit a fi una foarte inspirată, atacantul stelist reuşind să realizeze “dubla” în minutele 70 şi 77, al doilea lui gol fiind înscris dintr-o eroare a aceluiaşi goalkepeer, Mutu. Trei puncte, care menţin Steaua în viaţă, chiar dacă jocul ei rămâne la fel de confuz. Mai mult ca sigur că etapa de la acest sfârşit de săptămână va fi una decisivă pentru echipa care se va încorona la final. ASA are o misiune foarte grea la Giurgiu cu Astra, în timp ce Steaua va juca acasă cu FC Botoşani.

Şanse mici pentru Rapid de a se salva

Dacă Oţelul Galaţi şi Ceahlăul Piatra Neamţ erau deja retrogradate matematic, ca şi CFR Cluj care aşteaptă verdictul de la TAS ( la ora care scriu aceste rânduri nu cunosc încă decizia forului respectiv), etapa cu numărul 32 a mai clarificat unele lucruri în privinţa viitoarelor grupări care nu vor evolua pe prima scenă. Aşa cum spuneam, FC Braşov are şanse aproape nule după acest 2-3 cu Steaua, iar U.Cluj este şi ea tot pe acolo după 0-0 acasă cu Astra Giurgiu, echipă care va decide mai mult ca sigur şi viitoarea campioană. Din păcate, Rapidul şi-a cam tăiat singură “craca”, cedând în Giuleşti cu 1-2 în faţa oltenilor, care uitaseră cam de mult cum arată un succes. “Ceferiştii” au condus cu 1-0 la pauză, dar băieţii lui Cîrţu şi Săndoi au întors rezultatul în doar două minute prin Mateiu (min.72) şi Rocha (min.74). Un eşec care diminuează extrem de mult şansele giuleştenilor, care a iscat scene violente şi mulţi nervi la finalul întâlnirii.

About Ion Bădin