Liga Naţională de Handbal Feminin (play-out): Devencele trăiesc periculos

Articolul a fost vizualizat de 1,063 ori

Plecată în ”play-out” cu cel mai bun punctaj, care în mod teoretic o punea la adăpost de locurile periculoase care duc spre meciuri de ”baraj” sau retrogradare directă, Cetate Deva se vede pusă într-o situaţie extrem de periculoasă, cu doar două etape înainte de a se trage cortina peste un campionat pe care l-a gestionat cum nu se poate de prost.

handbalDacă despre primele două locuri care asigură rămânerea pe mai departe pe prima scenă, aproape că nu se mai poate vorbi, şansele fiind aproape egale cu ”zero”, iată că există pericolul real ca gruparea de pe Mureş să poată retrograda chiar direct. Iar acest lucru se datorează în mare măsură evoluţiilor foarte şterse din acest mini-turneu. Egalul de acasă cu Unirea Slobozia şi acest ultim eşec (tot pe propriul teren) cu HCM Rm. Vâ lcea, le-a aruncat pe handbalistele devence pe un nedorit loc 4, cu 30 de puncte. S-au pierdut astfel cinci puncte, care atârnă acum foarte greu în acest final.

Repriză cu final de coşmar

Ambele echipe vizau fără îndoială victoria, care să le scutească în mare parte de emoţiile care duc spre ”baraj” sau o retrogradare directă. Oaspetele au înscris rapid primul gol (secunda 30), prin pivotul Ilinca, gazdele reuşind să egaleze prin extrema dreaptă Simion (min. 2). Vâlcencele au profitat de apărarea ”rarefiată” de pe partea stângă şi s-au desprins la 1-3 (min. 4), dar Ani Senocico a restabilit egalitatea la trei, prin două goluri înscrise în acelaşi minut, cinci. Am sesizat încă din aceste minute jocul haotic şi precipitat al elevelor lui Cosmin Hendrea, dar şi lipsa de idei a antrenorului. Şi în timp ce Din o luase la ”ţintă” pe Smedescu-Băbeanu, iar Şovar pe contraatac trimitea în bară, vâlcencele s-au distanţat din nou la două ”lungimi”, 5-7 (min. 12). Culmea ironiei este că Deva a fost fluierată în ”pasiv” atunci când avea om în plus pe teren, ceea ce spune mult despre evoluţia din teren. A fost 6-9 (min. 16). A fost momentul în care Cetate a dat semne că trăieşte, totuşi, şi, în interval de şapte minute, ”veterana” Toth şi cea mai bună jucătoare a gazdelor, Senocico, de trei ori consecutiv, au scuturat plasa porţii adverse, întorcând rezultatul, aducându-le pe echipierele lor pentru prima oară, dar şi pentru ultima, în avantaj, 10 – 9 (min. 23).

Credeam că jocul va lua o altă turnură, dar m-am înşelat. Elevele lui Dumitru Muşi vor înscrie până la finalul primei părţi de cinci ori consecutiv (Bădiţă-Manea de 2 ori, Luca–Rouă de trei ori), în timp ce Simion singură pe semicerc a tras în portar, iar Cartaş a ratat o aruncare de la ”7” metri, lucru care l-a făcut să ”explodeze” pur şi simplu pe finanţatorul Marian Muntean, care i-a reproşat lui Cartaş erorile făcute.

Trădate, din nou, de ultimele minute

Muştruluite puternic la vestiare, devencele au început în forţă partea secundă şi, în doar patru minute, au reuşit să înscrie de patru ori consecutiv, restabilind egalitatea, 14-14 (min. 34). Acest lucru s-a datorat şi schimbărilor făcute în angrenajul echipei pe finalul primei părţi când, datorită randamentului scăzut, Malac şi Cartaş au fost trecute pe bancă, locul lor fiind luat de ”stranierele” Tasic şi Krnic, ultima reuşind trei goluri, după care s-a ”stins” şi ea. Speranţele renăşteau, dar, profitând de lipsa de organizare în joc a gazdelor, Andrei şi-a readus echipa din nou în avantaj, înscriind de două ori în acelaşi minut, 14-16 (min. 35).
Handbalistele de la Cetate nu ştiu în continuare să profite de omul în plus pe care l-au avut pe parcursul minutelor 37-42, când nu au reuşit decât un singur gol, dar au şi primit unul.

În această stare de incertitudine, cu o evoluţie la fel de haotică şi lipsită de consistenţă, Deva este pusă practic la ”zid” de oltence, care speculează fiecare eroare şi oportunitate ivită şi reuşesc să se desprindă aproape decisiv, 18-23 (min. 49), când am consemnat şi cea mai mare diferenţă de pe tabela de marcaj. Totul părea compromis, mai ales că, la 20-23, Senocico ratează şi ea o aruncare de la ”7” metri, dar speranţele renasc din nou când, pe parcursul a doar două minute (55-57), de la 20-24, fetele lui Hendrea se apropie doar la un gol, 23-24, două din cele trei goluri fiind înscrise în inferioritate numerică.
A fost doar o simplă iluzie, pentru că la 24-25 (min. 59) Ilina înscrie decisiv. Bucurie binemeritată în tabăra adversă, lacrimi şi regrete în cea a devencelor.
O înfrângere dureroasă, trei puncte imense pierdute şi multe, multe probleme pentru ce va urma. Joi la Constanţa cu penultima clasată, loc care duce direct în liga secundă, iar duminică de la ora 12 acasă cu Jolidon Cluj, grupare care la ora jocului ar putea să nu mai aibă nicio emoţie.

Mai mult ca sigur că Cetate va rămâne doar cu şansa ”dublei” din meciul de ”baraj”, când va întâlni pe una dintre ocupantele locului secund din liga secundă, Ştiinţa Bucureşti sau CS Măgura Cisnădiei. Trist, dar adevărat.

CETATE DEVA – HCM RM. VÂLCEA: 24-26 (10-14)

CETATE DEVA – Poenaru, Suba (6 intervenţii), Miskovic (o intervenţie) – portari; Toth – 1 gol, Cartaş – 4g, Simion – 4g,Malac -1g, Krnic – 3g, Senocico – 9g (1 – ”7” m), Şovar, Tasic, Rusu -1g, Din – 1g – jucătoare de câmp.
Antrenor: Cosmin Hendrea.

HCM RM. VÂLCEA – Smedescu-Băbeanu (12 intervenţii ) – portar; Ilina – 7 goluri, Adespi-Molnar – 1g, Andrei – 5g, Bădiţă-Manea – 4g, Stoica – 1g, Cherescu, Luca-Rouă – 7g (3 – ”7” m), Vădineanu – 1g – jucătoare de câmp.
Antrenor: Dumitru Muşi.

Aruncări de la ”7” m: Cetate Deva – 3 (2 ratate), HCM Rm. Vâlcea – 3. Eliminări: Cetate Deva: 4×2 minute; HCM Rm. Vâlcea: 5×2 minute. Arbitri: Cristina Năstase (Bucureşti) – Simona Stancu (Buzău). Sala Sporturilor Deva. Spectatori: 600.

Tags: ,

About Ion Bădin