Cărţile atribuite lui Arsenie Boca, o afacere de milioane

Articolul a fost vizualizat de 1,397 ori

Un articol apărut în ediţia online a Adevărului Financiar relevă cât de avantajos a ajuns pentru editori să publice cărţi care au ca nadă încă de pe copertă figura Părintelui Arsenie Boca. Un calcul făcut de AF arată că din piaţa de carte bisericească, care se ridică undeva la 18-20 de milioane de euro anual, o proporţie de 20-30 la sută o reprezintă titlurile care au o legătură directă sau indirectă cu Arsenie Boca.
E clar că Părintele de la Prislop vinde bine. Undeva la 6 – 7 milioane de euro pe an.

Piraţii literaturii religioase

Intervievată de AF, Patriarhia Română spune că Biserica editează doar o treime din toată literatura religioasă de pe piaţa românească, restul fiind produse editate de terţi, unele chiar prin piratarea conţinului cărţilor originale.

O carte, 63 de titluri

Cine a avut curiozitatea să afle câte cărţi îl au pe Părintele Boca în prim plan se va opri din numărat undeva la peste 60 de titluri. Există lucrări mari, originale, publicate de marile edituri şi vândute la preţuri de până la 110 lei. În extrema cealaltă a pieţei întâlnim oferta editurilor mici, care vin cu ediţii frugale, vândute cu preţuri modeste, cuprinse între 2 şi 25 de lei. O întrebare justă este oare câte din aceste titluri îl reprezintă într-adevăr pe Părintele Arsenie Boca. Răspunsul e simplu. Părintele a scris O SINGURĂ CARTE: “Cărarea Împărăţiei”. Pe lângă această carte mai există o carte, “Cuvinte vii”, care a fost scrisă de maici după predicile părintelui. Aceste două cărţi sunt cele mai relevante pentru activitatea lui Arsenie Boca şi, în consecinţă, sunt şi cele mai scumpe.
Pe urmă există o serie de cărţi scrise de cei care l-au cunoscut pe părinte sau au studiat fenomenul Arsenie Boca.

Cine deţine drepturile de autor

Drepturile de autor pentru opera lui Arsenie Boca sunt deţinute de o singură editură din România, Charisma, deţinută de SC Cuvinte vii SRL. Editura Charisma scoate anual pe piaţă în jur de 10.000 de cărţi despre părintele Arsenie Boca. O altă editură mare, Sophia, publică titluri cu extrase din scrierile originale ale Părintelui de la Prislop. Circa 50 la sută din întreaga literatură bisericească vândută de această editură are ca subiect teme legate de activitatea lui Arsenie Boca.

About Adrian Sălăgean