Săptămâna economică nr. 648

Articolul a fost vizualizat de 1,122 ori

ECONOMII BUGETARE

Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o perioadă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul lor a crescut cu 13% faţă de anul precedent.

TICHETE DE MASĂ

Guvernul a majorat săptămâna trecută valoarea unui tichet de masă cu 0,6%, de la 9,35 de lei la 9,41 de lei, însă, în continuare, acest beneficiu nu acoperă costul unui prânz, aşa cum ar trebui. Rata de penetrare a tichetelor de masă în România este de 50%, ceea ce înseamnă că peste 2 milioane de salariaţi primesc acest beneficiu, însă situaţia este complet diferită în alte state. În Germania doar 0,5% din angajaţi primesc tichete de masă, în Spania rata de penetrare este de 2%, în Polonia este de 3%, în timp ce în Franţa aceasta este 15%. În Ungaria, 65% din angajaţi au tichete de masă incluse în pachetele de remunerare, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii grupului Up România (fostul Cheque Déjeuner).

TVA MIC

Taxa pe valoarea adăugată s-a redus luni de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, iar preţurile produselor ar trebui să scadă cu 12%, marii retaileri anunţând că vor transfera integral diferenţa clienţilor. În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

MACROECONOMIE

Economia României a crescut cu 2,8% în 2014 faţă de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% şi peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuţia Bugetară finală pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

NE-AU ÎNTRECUT

Bulgaria are o absorbţie de fonduri UE cu 15% mai mare decât cea a României, a scris marţi pe pagina sa oficială de Facebook premierul bulgar Boiko Borisov, relatează agenţia de ştiri bulgară Focus.

About Adrian Sălăgean