Se vede Danemarca!

Articolul a fost vizualizat de 1,034 ori

Naţionala feminină de hanbal a României a avut un debut mai mult decât fericit în manşa tur desfăşurată sâmbătă la Krajelvo, unde a întâlnit Serbia, pentru un loc la turneul final al Campionatului Mondial, care se va desfăşura în Danemarca, în perioada 5-20 decembrie. De obicei, în sporturile pe echipe, românii au avut mai tot timpul dificultăţi cu vecinii de peste Dunăre.

HANDBALNu şi de data aceasta, când, cu toate că întâlneau vice-campioanele mondiale, ”tricolorele” porneau cu prima şansă, ţinând cont că patru dintre jucătoarele de bază ale Serbiei, în frunte cu Lekici, au refuzat să răspundă convocării. Un avantaj important, care a fost fructificat cu brio de fetele noastre. A fost, de altfel, şi debutul oficial pe banca tehnică al suedezului Tomas Ryde, care a preluat naţionala în urmă cu două luni.

Au dominat de la bun început

Susţinute din tribunele sălii ”Ribnica” de peste 300 de suporteri, româncele au marcat în chiar secunda 28 prin extrema dreaptă, Ada Nechita. Gazdele au egalat la unu şi la doi, după care Manea, Vizitiu (în inferioritate numerică) şi Cristina Neagu (din aruncare de la ”7” metri) au realizat o primă desprindere, 2-5 (min. 7), perioadă în care Paula Ungureanu a parat o aruncare de la ”7” metri. Sârboaicele au încercat să rămână în meci, apropiindu-se doar la un gol, 6-7 (min. 13), dar fetele noastre şi-au continuat treaba şi au înscris din nou de trei ori consecutiv, pentru 6-10 (min. 17). Era clar că România este ”vioara întâi”, având în Cristina Neagu principala ”gură de foc”, secondată cu brio de pivotul Oana Manea, dar şi de paradele Paulei Ungureanu. Chiar dacă Gazdele au reuşit să mai strângă scorul, 9-11 (min. 21), 10-12 (min. 22), Neagu şi Nechita au realizat diferenţa maximă din prima repriză, 10-16 (min. 25) şi 11-17 (min. 29), dar relaxarea din final ne-a costat două goluri.

Au condus până la capăt

Serbia a început decisă partea secundă şi s-a apropiat din nou la două ”lungimi”, 16-18 (min. 33). Un simplu foc de paie, pentru că fetele noastre au apăsat din nou pe acceleraţie, Neagu şi Elisei (de trei ori) ducând din nou scorul la o diferenţă liniştitoare, 16-22 (min. 37). A fost un fel de joacă de-a şoarecele şi pisica, Serbia înscriind la rândul ei de trei ori consecutiv, 19-22 (min. 40). Totuşi, era foarte clar că victoria fetelor lui Tomas Ryde nu putea fi pusă sub semnul întrebării, chiar dacă schimbările de efectiv erau destul dese, iar în minutul 47, Paula Ungureanu, după ce a apărat o nouă aruncare de la ”7” metri, s-a accidentat destul de grav, fiind înlocuită de Dedu. Încurajate frenetic din tribune, româncele risipesc orice emoţie, înscriind la foc automat, realizând diferenţa maximă, de nouă goluri în minutul 56, 22-31 (min. 56).
Finalul a fost din nou unul relaxant, Serbia reuşind să înscrie de două ori în ultimele minute, dar diferenţa de şase goluri este una mai mult decât liniştitoare, în perspectiva returului de sâmbătă de la Cluj, când sunt aşteptaţi peste 7.000 de spectatori.
Un succes care trebuie dublat, iar calificarea pentru mondialul din Danemarca este ca şi asigurată încă din prima manşă.

Tags:

About Ion Bădin