Nastassja, pe urmele Nadiei

Articolul a fost vizualizat de 1,554 ori

Celebra actriţă de la Hollywood Nastassja Kinski a vizitat şcoala şi centrul sportiv unde a învăţat şi s-a pregătit cea mai cunoscută gimnastă a lumii, Nadia Comăneci. Actriţa a păşit în instituţia de la Deva cu respect, aşa cum se cuvine într-un adevărat templu al gimnasticii şi a mulţumit încântată pentru fiecare reprezentaţie a micuţelor sportive. Actriţa Nastassja Kinski vrea să realizeze la Deva un documentar despre povestea Nadiei Comăneci, gimnasta cu prima notă de zece.

Operatorii TV şi fotoreporterii nu au avut deloc acces în sală, pe parcursul vizitei Nastassjei Kinski, motiv pentru care a trebuit să ne mulţumim cu o imagini de amator: aici actriţa pozează alături de componentele lotului naţional de junioare

Operatorii TV şi fotoreporterii nu au avut deloc acces în sală, pe parcursul vizitei Nastassjei Kinski, motiv pentru care a trebuit să ne mulţumim cu o imagini de amator: aici actriţa pozează alături de componentele lotului naţional de junioare

Actriţa a ajuns la Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva însoţită de staff-ul de la Festivalul Internaţional de Film TIFF de la Cluj. S-a oprit la intrare să admire zecile de trofee câştigate de-a lungul timpului de gimnastele care au urmat cursurile liceului.

“Bine aţi venit! Suntem onoraţi de vizita dumneavoastră!”, i-a spus Adrian Liga, directorul CNS Cetate, în timp ce Nastassja Kinski privea uimită la vitrinele încărcate de rezultate: “Oh! Şi eu sunt încântată! Oh, Dumnezeule, priviţi aici!”. Vizibil emoţionată, actriţa a ascultat atentă povestea şcolii care s-a înfiinţat după ce Nadia Comăneci a luat celebra notă de 10 la Olimpiada de la Montreal, din 1976. De atunci, aici, la Deva, s-au pregătit continuu gimnastele care au dus faima României în toată lumea. “S-a luat decizia ca lotul naţional de gimnastică să se pregătească în mod centralizat cu Nadia şi celelalte gimnaste din generaţia ei, aici, la Deva. Nadia a fost eleva şi sportiva noastră doar doi ani, în clasele a XI-a şi a XII-a. După Nadia, sigur, toate celelalte gimnaste bune pe care le-a avut România le-am pregătit noi, aici”, a explicat directorul şcolii. De la cupe, privirea Nastassjei Kinski a fost atrasă de fotografia Nadiei, sub care scrie “A perfect 10”, iar actriţa a exclamat entuziasmată: “Aici e a două oară când a ieşit campioană”, apoi a fotografia bustul gimnastei din holul liceului. A vizitat apoi sălile de antrenament ale celor mai micuţe sportive şi, peste tot, a fost o prezenţă discretă, atentă, ca nu cumva să deranjeze mişcările gimnastelor de-o şchioapă. Papuceii perfect aliniaţi ai fetiţelor au surprins-o. S-a aplecat şi a fotografiat. În sala unde se antrenează componentele secţiei de gimnastică aerobică, antrenoarea Jess Cosma i-a prezentat echipa din care fac parte sportivi selecţionaţi în loturile naţionale. Actriţa a urmărit apoi un program artistic, răsplătit la final cu aplauze. Nastassja Kinski le-a spus: “Sunt bucuroasă că vă cunosc, vă mulţumesc”, a “suflat” pupici către sportivi şi apoi şi-a aşezat mâna peste inimă şi s-a aplecat uşor în semn de recunoştinţă.

Din Cetatea filmului, în Cetatea gimnasticii

Pe întreagă vizită, celebra actriţă s-a dovedit fascinată de ceea ce a văzut în sălile de antrenament şi de reprezentaţiile gimnastelor. A rostit de multe ori cuvinte „minunat” şi „uimitor”. În curtea scolii, Nastassja Kinski, a întâlnit-o pe Florentina Marincu, una dintre marile atlete ale României. “E medaliată cu bronz la europene şi sperăm să aibă un an şi mai bun”, a prezentat-o Adrian Liga pe atleta cu care invitata a cerut o fotografie.

După jumătate de oră, actriţa a ajuns chiar în sala în care s-a antrenat Nadia şi apoi generaţii întregi de campioane, gimnastele care au cucerit nu doar aurul pentru România, ci şi sufletul tuturor care le-au văzut în concursuri. La Centrul Naţional Olimpic de Pregătire a Junioarelor, a fost întâmpinată de antrenorul coordonator, Nicolae Forminte, care i-a prezentat fetele: “Ele sunt echipa de junioare. Ştiţi cine este doamna? Este foarte bună prietenă cu Nadia”, iar actriţa de 54 de ani le-a spus copilelor că, pur şi simplu, o iubeşte pe Nadia. Celebra vizitatoare a asistat apoi în linişte la antrenamentul gimnastelor din lotul olimpic mic. Încântată, Nastasia şi-a făcut mai multe fotografii cu fetele şi antrenorii lotului de junioare: “Vă mulţumesc foarte mult şi cred că mă voi întoarce”.

Actriţa a vrut să rămână nu doar cu amintiri frumoase, ci şi cu imagini de la Cetate Deva. A mărturisit că vrea să facă un documentar despre importanţa sportului, dar şi despre povestea Nadiei. Nu doar că a făcut fotografii, dar a şi filmat busturile gimnastelor din Piaţa Cetăţii, florile din jurul centrului de pregătire şi chiar a luat mici interviuri: “Prin sport, tinerii şi copiii beneficiază de educaţie, iar gimnastica dezvoltă foarte multe calităţi”, i-a declarat directorul Adrian Liga, în timp ce primarul Devei, Petru Mărginean, a spus în faţa camerei mânuite de vedeta din cetatea filmului: “Sportul duce la dezvoltarea unei naţiuni, clar, se văd statele care au sportivi. E cel mai important lucru pentru o naţiune şi pentru fiecare dintre noi”. La finalul vizitei, Nastassia a primit din partea conducerii Colegiului Sportiv mai multe fotografii ale campioanelor care s-au antrenat la Deva, semnate chiar de gimnaste. I s-a urat “drum bun” până la următoarea destinaţie, Castelul Corvinilor, iar actriţa a zâmbit: “See you soon!”.

About Laura Oană