De la 1 iulie se deschid finanţările europene pentru afacerile în pomicultură

Articolul a fost vizualizat de 1,085 ori

Fermierii şi alţi beneficiari care derulează proiecte pe fonduri europene în agricultură vor putea, din 1 iulie 2015, să depună noi propuneri de proiecte în pomicultură şi alte domenii, pentru finanţări în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, a anunţat luni ministrul Agriculturii. Potrivit lui Daniel Constantin, ghidurile solicitantului pentru noile măsuri sunt deja publicate pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Procesare şi marketingpomicultura

În 26 mai, Comisia Europeană a aprobat oficial întregul PNDR pentru România.
De la 1 iulie se va deschide măsura dedicată investiţiilor în exploataţiile pomicole cu o valoare de 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii şi-a propus să reabiliteze prin această măsură o suprafaţă de 35.000 de hectare de livezi dintr-un total de 170.000 de hectare la nivel naţional, din care jumătate sunt în declin. Prima alocare de 75 de milioane de euro va fi disponibilă de la 1 iulie. Dacă aceste sume vor fi consumate ele vor fi extinse până la totalul sumei de 350 de milioane de euro cât există în total pe pomicultură.

De asemenea, se mai deschide măsura privind sprijinul pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole cu o valoare de 143 de milioane de euro. Peste 28 de milioane de euro vor fi dedicate în 2015 numai pentru zona montană din cele 143 de milioane de euro.
Insfrastructură, irigaţii
O altă submăsura care se deschide la 1 iulie, respectiv 4.3, vizează dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole şi silvice. Autorităţile române deschid doar măsura pentru irigaţii care are 435 milioane de euro contribuţie europeană şi de la bugetul de stat.
Ministrul a precizat că toate ghidurile de finanţare cu noile măsuri din PNDR 2014-2020 sunt publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Ghidurile pot fi descarcate de pe site-ul AFIR: http://www.apdrp.ro/.
Primele 3 măsuri, dintre care două sunt destinate direct fermierilor, au fost deschise încă din 25 martie, pe răspunderea Ministerului Agriculturii, în condiţiile în care PNDR nu fusese adoptat de Comisie până atunci.
Noul program PNDR 2014-2020 însumează 9,46 de miliarde de euro, din care 8,13 miliarde de euro reprezintă contribuţia europeană şi 1,34 miliarde de euro contribuţia de la bugetul de stat.

Tags:

About Adrian Sălăgean