“Hawks of Romania”, la Deva

Articolul a fost vizualizat de 1,522 ori

Şoimii României revin la Deva! Cei mai buni piloţi în acrobaţii aeriene ai ţării se pregătesc la Săuleşti pentru două competiţii care vor aduce pe aerodromul de aici elita aviaţiei europene. În doar câţiva ani, Şoimii României au urcat vertiginos către primele locuri, iar echipa de acrobaţii aeriene trage tare să îşi mentină poziţia şi la campionatul european care va avea loc, în acest an, la Deva

AVION 1 siteÎn iulie, Deva nu va mai fi doar centru de elită al gimnasticii, ci şi capitala aviaţiei sportive europene. În această vară, vin aici cei mai buni piloţi de acrobaţie aeriană de pe întreg continentul. Şeful echipei “Şoimii României” şi directorul Aeroclubului României, George Rotaru, spune că la competiţie deja sunt înscrişi peste 50 dintre cei mai buni piloţi ai lumii. Cantonamentul de acrobaţie a durat o săptămână, la începutul lunii iunie, iar, din 22 iunie, băieţii revin la Deva: “Ne antrenăm intens, chiar dacă suntem puţin obosiţi este foarte bine, pentru că am progresat în realizarea programelor de acrobaţie. Avem şi emoţii, pentru că este primul european de la noi din ţară şi ne ocupăm şi de organizarea lui, dar suntem şi concurenţi. Nu e foarte uşor. Pe lângă partea de zbor pentru echipa noastră care se antrenează, trebuie să facem acest aerodrom să arate foarte bine. După acest european, intenţionăm să atragem mai mult atenţia. Acesta este scopul: deja avem mulţi străini înscrişi, vreo 60 de piloţi, cu peste 30 de avioane. Va fi un concurs foarte mare şi totul trebuie să fie bine pregătit. Sunt reprezentate cele mai multe ţări din Europa, rideri bine pregătiţi din Franţa, sunt piloţi foarte buni din Anglia, Germania, ţări care au tradiţie în acest domeniu”, spune directorul Aeroclubul României şi şeful “Şoimilor”, Eugen Rotaru. În această vară, pe Aerodromul din Deva vor avea loc două competiţii puternice pentru acrobaţia de performanţă: la începutul lunii iulie este “Danubia Cup”, iar între 23 iulie şi 2 august se desfăşoară Campionatul European de Acrobaţie Aeriană, primul asemenea eveniment care se organizează la noi în ţară. Nu e de joacă, aşa că echipa Şoimilor a venit la Deva şi cu staff-ul tehnic, de la primul cantonament pe Săuleşti. Liviu Stan este “doctorul de avioane”, un om care vorbeşte cu mare drag de aparatele de 330 de cai putere. Lucrează la Aeroclubul “Traian Vuia” din 1979 şi, chiar dacă acum e pensionat, tot se ocupă de tot ceea ce înseamnă tehnică de zbor: “Momentan, mă ocup de lotul naţional al României, care zboară pe avioane frumoase, tricolore, care se numesc Extra 330 XC, construite în Germania, nişte avioane foarte puternice, foarte frumoase, pe care zboară nişte piloţi deosebiţi. Motorul are 330 de cai, o elice cu pas variabil, construcţia lui este foarte solidă, cu fuselaj cu grindă cu zăbrele – aripa e din una, nu două. Are patru rezervoare şi un singur loc”, explică mecanicul de zbor. De partea de pregătire se ocupă Cornel Marinescu, poreclit “Q”. Acum e inspector de zbor, dar are în spate peste 2.000 de ore în aer, la manşă.

Vor pe podium

Anul trecut, Şoimii României au obţinut locul 5 la nivel mondial, iar piloţii se antrenează intens ca să urce în topul elitei aviaţiei sportive. “Noi, practic, din 2009, am reapărut în această lume a acrobaţiei de performanţă, iar proiectul pe care l-am demarat atunci se pare că dă roade – în primul rând, am obţinut dreptul de a realiza un campionat european la noi în ţară. Avem şi noi o ţintă la acest eveniment – anul trecut am ieşit pe locul cinci mondial. Acum sperăm la mai mult ca echipă sau măcar să păstrăm această poziţie. Nu e uşor, ba chiar este foarte greu: trebuie să te pregăteşti foarte mult, mai ales că pentru această competiţie sunt cei mai buni piloţi înscrişi”, explică Eugen Rotaru. În rândul piloţilor din echipă speranţele sunt şi mai mari – băieţii spun că trag tare pentru locul trei, mărturiseşte Cristian Iorgov: “Cred că pregătirile merg foarte bine, am trecut printr-o serie de cantonamente, unul chiar pe Deva. Avem avantajul locului deoarece aici vor fi cele două evenimente importante. Încercăm să profităm cât mai mult de acest fapt şi să scoatem maximul din noi. Vrem asta chiar toţi piloţii. Vrem un loc cât mai în faţă, la mondial am fost undeva pe 22-23, cele mai bune locuri din 60, iar anul ăsta sperăm să fim în primii zece cu colegii mei mai bine pregătiţi. Ca şi echipe, anul trecut am fost pe locul cinci, din 12 echipe, acum sper să ieşim pe trei. Un trei ar fi ideal”. Alexandru Ion, pilot în echipa Şoimilor şi comandant la Aeroportul Clinceni spune că echipa este conştientă de miza mare a evenimentelor: “În principiu, pregătirile merg bine, dar întotdeauna este loc pentru mai bine. Este destul de dificil, pentru că relieful este diferit faţă de cel de câmpie şi marea majoritate dintre noi ne-am antrenat în ultimul an în zona Clinceniului şi am venit special aici pentru că relieful este altfel şi, prin urmare, diferă şi acrobaţia. Echipa este cea mai importantă, vorbim de echipa naţională a României la ambele evenimente, atât la Campionatul European, un eveniment unic în România. Dincolo de realizările proprii, contează echipa şi cu ea merge din ce în ce mai bine”.

Deva, capitala aviaţiei sportive

Aeroclubul României a recomandat terenul de la Deva datorită reliefului deschis, dar şi pentru că zborul piloţilor sportivi nu este încurcat de curse comerciale: “Deva şi-a câştigat un renume – în primul rând, acest teren, din punctul de vedere al situaţiei geografice, este foarte potrivit datorită liniştii aeriene pe care o conferă. Noi nu avem o zonă obstacolată, cu zone restricţionate de aviaţie generală şi de transport. Terenul este bine întreţinut şi este proprietate a Aeroclubului, lucru care înseamnă că avem o instrastructură bună, inclusiv cazare şi alte servicii conexe pentru aviaţie. Cred eu că în viitor aceste lucruri se vor dezvolta şi mai mult. Avem sprijinul oficialilor din cele trei oraşe din jurului nostru: Deva, Hunedoara şi Simeria. Dacă iasă aşa cum trebuie campionatul european vor avea de câştigat spectatorii, va câştiga România, turismul local, iar renumele judeţului va fi dus în toată Europa”, este sigur comandantul Aerodromului Săuleşti, Adel Ştef. Pregătirile, spune el, sunt pe ultima sută de metri: “Nu mă pot plânge că este extraordinar de greu pentru că, în aviaţie, orice clipă este plăcută şi motivată, chiar dacă, privită de la sol, ar părea lumii că, acolo, sus, e greu. Dacă abordezi totul cu seriozitate şi încredere în forţele tale, nu poţi decât să mai speri că va ieşi totul bine. Avem experienţă, am făcut un campionat mondial – de clasă mai mică, e adevărat -, cea mai «gingaşă» categorie de aviaţie, adică aeromodelismul. Am organizat încă un campionat european de aeromodelism, deci avem cât de cât experienţă. Aici este mai greu fiindcă resursele şi forţele care trebuie implicate sunt la un nivel mult mai ridicat”. Pe 1 august, în cadrul campionatului european, se va organiza cel mai spectaculos miting aviatic la care vor
participa toate ţările din concurs. Pe cerul Devei, vor evolua atunci cei mai buni piloţi europeni. Este vârful unui eveniment către care Deva s-a îndreptat pas cu pas, spune actualul comandant al aerodromului: “Acum 28 de ani se lua o iniţiativă ca, pe lângă centrul de gimnastică, să creăm o clasă de planorism din care să selectăm fete pentru acrobaţie aeriană. Iată că acum la Deva acea sămânţă a germinat şi putem spune că avem mulţi sportivi care acum îşi desfăşoară activitatea pe cerul Devei, în loturile naţionale de planorism şi zbor cu motor. Vrem la Deva un centru de zbor puternic”, spune Adel Ştef.

Tags: ,

About Laura Oană