Centrul Vechi al Hunedoarei, revitalizat cu bani europeni

Articolul a fost vizualizat de 2,750 ori

Autorităţile hunedorene anunţă câştigarea unui nou proiect de aproximativ un milion de euro, care le va permite să amenajeze Casa Breslelor în Curtea Castelului Corvinilor, dar şi două noi proiecte care ar putea schimba faţa cenuşie a centrului vechi al oraşului. Mai mult, Castelul Corvinilor a primit o diplomă de excecelenţă de la Trip Advisor, înregistrând o nouă confirmare în topul obiectivelor turistice din Europa, dar şi din întreaga lume.

Primăria vrea să transforme perimetrul prăfuit cu care Hunedoara îşi întâmpină turiştii într-o oază de verdeaţă, ideală pentru promenadă şi relaxare

Primăria vrea să transforme perimetrul prăfuit cu care Hunedoara îşi întâmpină turiştii într-o oază de verdeaţă, ideală pentru promenadă şi relaxare

Potrivit primarului Hunedoarei, Viorel Arion, proiectul de reabilitare a centrului vechi al Hunedoarei, care va include asfaltarea şi pavarea străzilor, dar şi amenajarea unei zone de promenadă, a trecut de faza studiului de fezabilitate. „E vorba de reabilitarea unei suprafeţe de şase hectare din preajma Castelului Corvinilor, inclusiv parcul de lângă Primărie. Proiectul presupune o componentă de reabilitare stradală, de reamenajare a parcului din Centrul Vechi, dar şi de realizare a două alei de promenadă pe malul râului Cerna. Este bine ca hunedorenii să ştie că toate străzile din perimetrul Castelului vor fi reabilitate, unele dintre ele cu pavaj”, explică primarul Viorel Arion. Potrivit acestuia, banii pentru realizarea ambiţiosului proiect, care ar schimba faţa deteriorată şi prăfuită a Centrului Vechi al vechiului târg al fierului de pe Cerna, ar urma să provină din fonduri europene. Deşi la început reprezentanţii auto­rităţilor au estimat o sumă record de 50 de milioane de euro, noile estimări ale specialiştilor se ridică la numai 7-8 milioane de euro. Totuşi, această sumă ar fi suficientă pentru a oferi turiştilor care parcurg această zonă a oraşului un peisaj primitor şi vesel, în locul clădirilor terne care îi întâmpină în acest moment. „În momentul în care ghidurile vor fi gata, vom depune acest proiect. Linia de finanţare va fi Axa 5.1, domeniul Turism, însă momentul în care ar putea începe punerea în practică a proiectului depinde de cei care îl vor analiza, în vede­rea declarării eligibilităţii. Din câte am înţeles, la Bucureşti lucrurile se grăbesc, aşa că este foarte posibil ca până la sfârşitul anului să se ia o decizie”, adaugă Viorel Arion. Zona de promenadă din imediata apropiere a râului Cerna va fi amenajată între cele patru poduri, vechi de peste 100 de ani. Parcul Vechi va fi refăcut după stilul anilor 1.900, cu o fanfară care va cânta muzica specifică acelei epoci şi o grădină de vară, unde se vor putea face proiecţii de filme pentru hunedoreni şi turişti. Parcul va fi animat de personaje costumate potrivit stilului vestimentar al începutului secolului trecut.

Bani pentru cavalerie şi gardă medievală

Reprezentanţii municipalităţii hunedorene anunţă că a­cesta nu este singurul proiect pe care edilii hunedoreni vor să îl aplice pentru a schimba înfăţişarea zonei din proximitatea Castelului Corvinilor, atracţia turistică numărul unu a regiunii. „Studiul de fezabilitate este gata, iar valoarea estimativă a celui de-al doilea proiect este tot de aproximativ 7 mi­lioane de euro. Proiectul include reabilitarea părţii exterioare a castelului şi presupune consolidarea Sălii Cavalerilor, pentru că în timp acolo s-au produs unele deteriorări, refacerea între­gului parament interior şi exterior şi, de asemenea, organizarea unor trasee în interiorul muzeului, astfel încât turiştii să poată intra în Castel fie pe intrarea pe care o avem acum, fie pe o nouă intrare pe care o vom amenaja mai jos, pe strada Castelului. Proiectul presupune şi dotarea cu cai, dar şi reabilitarea vechii mori cu apă a Castelului, pe care vrem să o facem funcţio­­nală.
Ideea de la care am plecat a fost aceea ca, odată ce tu­ristul a ajuns aici, să-i oferim suficiente motive pentru a rămâne aici cel puţin şase-şapte ore”, menţionează edilul-şef al municipiului Hunedoara. Acesta adaugă că în zona din spatele castelului va fi amenajat un grajd cu cai, iar o gardă medievală va prezenta diferite spectacole, lupte şi turniruri, după modelul Alba-Iulia, care s-a dovedit a fi unul de mare succes. Banii ar putea veni tot prin Programul Operaţional Regional, însă, de această dată, prin Axa 5.2. „Deocamdată, noi am trimis observaţii la Ghidul de Finanţare, care este în dezbatere publică şi aşteptăm unele modificări, sperând că se va ţine cont şi de noi. Asta pentru că pe actualul ghid doar monumentele UNESCO pot beneficia de finanţări atât de consistente, dar noi considerăm că şi monumentele de clasa A, cum este şi Castelul Corvinilor, ar trebui să beneficieze de finanţare”, adaugă primarul Hunedoarei. Ghidurile vor deveni opera­ţionale în luna septembrie, iar dacă acestea vor ţine cont de observaţiile făcute de edilii hunedoreni, proiectul de reabilitare a curţii exterioare a castelului ar putea fi pus în aplicare în următorul an, susţin autorităţile.

Certitudine: vechiul depozit devine Casa Breslelor

Un alt proiect, cel de reabilitate a clădirii din dreapta, la intrarea în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, a fost declarat eligibil, iar autorităţile vor semna contractul de finanţare în zilele următoare. Proiectul va be­neficia de aproape un milion de euro, bani care vor merge către reabilitarea clădirii care acum e lăsată în paragină şi folosită doar ca magazie, nefiind pusă în valoare. Turiştii vor putea să vadă aici meşteşugurile practicate la 1.500-1.600: pielărie, confecţionare de haine medievale, fierărie, iar dacă autorităţile finanţatoare (linia este cea a fondurilor norvegiene) vor accepta ca noua Casă a Breslelor să genereze profit, turiştii ar putea să cumpere şi de aici suveniruri. Obligatoriu, clădirea trebuie transformată din magazie în casă a meşteşugurilor medievale până în luna aprilie a anului viitor. Aceasta va aduce un plus de valoare Castelului Corvinilor, care tocmai a câştigat diploma de excelenţă de la Trip Advisor, un certificat care atestă valoa­rea turistică a monumentului istoric, dar şi faptul că administratorii acestuia se străduiesc să promoveze cât mai bine cel mai important monument medieval din sud-estul Europei. De altfel, anul trecut, judeţul Hunedoara a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de turişti la nivel naţional. Cifrele oficiale au arătat o creştere cu un sfert (aproape 25 la sută) a numărului de turişti în judeţul Hunedoara, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare la nivel naţional. Castelul Corvinilor este, de departe, obiectivul turistic de prim rang al judeţului Hunedoara şi unul dintre cele mai importante din ţară: anul trecut Castelul a avut 240.000 de vizitatori plătitori de bilet. Numărul turiştilor a crescut aproape de trei ori, în comparaţie cu 2012, când Castelul a fost vizitat de doar 86.000 de turişti şi de aproape opt ori, în comparaţie cu anii ’80, când Castelul era vizitat de numai 30.000 de persoane, pe atunci, majoritatea români.

About Ada Beraru