În acest an se inaugurează o nouă hidrocentrală pe Strei

Articolul a fost vizualizat de 1,142 ori

Hidroelectrica a anunţat recent că, în cursul lunii decembrie, va inaugura centrala Bretea de pe râul Strei. Obiectivul economic reprezintă o investiţie de 58 de milioane de euro. Compania face acest efort financiar pentru a putea beneficia la urmă de schema de sprijin prin certificate verzi acordată de către stat producătorilor de energie din surse alternative. Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din surse regene­ra­bile, respectiv vânt, soare, apă şi biomasă. Certificatele verzi sunt acordate gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regene­rabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din co­mercializarea certificatelor verzi. Centrala are o pute­re instalată de 12 MW, stadiul lucrărilor fiind în prezent de 62 la sută.

centrala bretea SITEStrei, proiect extins de amenajare

Proiectul de investiţii privind amenajarea hidroenergetică a râului Strei vizează construcţia a până la şapte hidrocentrale, investiţia fiind estimată la 420 milioane euro. Din schema de amenajare aprobată au fost executate până în prezent şi sunt în exploatare hidrocentralele Subcetate (echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 GWh) şi Plopi (de tip derivaţie, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 GWh).

O sucursală, două judeţe

Sucursala Hidrocentrale Haţeg exploatează potenţialul hidroenergetic al râurilor Râul Mare şi Strei din judeţul Hunedoara, precum şi al râurilor Timiş, Bistra, Cerna, Sucu şi Sebeş din judeţul Caras-Severin. Are în componenţa sa un număr de 16 hidrocentrale (11 sunt în exploatare pe Râul Mare, 2 pe Strei, 1 pe Râul Alb, 1 pe Cerna şi 1 pe Sebeş), precum şi 10 microhidrocentrale răspândite în judeţul Hunedoara şi 4 microhidrocentrale în judeţul Caraş-Severin şi o microhidrocentrală în judeţul Timiş având o pu­tere instalată totală de 706,517 MW şi o energie medie multianuală de 1314,31 GWh.

About Adrian Sălăgean