Tomi, veteranul de la X-Alps

Articolul a fost vizualizat de 1,044 ori

Tomi Coconea se luptă pentru România, în Alpi. Red Bull X Alps este cea mai dură cursă de aventură din lume, o competiţe care este o provocare teribilă pentru participanţi. Hunedoreanul Coconea este, de fapt, şi singurul sportiv din lume care a zburat şi a alergat la toate cele şapte ediţii. Atleţii trebuie să treacă Alpii în zbor pe parapantă şi în alergare pe pereţii muntelui, pe o distanţă care depăşeşte 1.000 de kilometri, de la Salzburg la Monaco. 

Toma CoconeaTomi a plecat de mai bine de o lună în Austria ca să se antreneze şi să identifice un traseu care să-l ducă mai repede către linia de finiş. Dacă linia directă dintre start şi sosire este de o mie de km, practic, participanţii zboară şi aleargă pe munte dublul acestei distanţe, spune Coconea: „E o competiţie care depăşeşte limitele fizi­ce şi psihice, eşti încordat aproape două săptămâni, focusat de la 5 dimineaţa, până la 11 seara. E foarte important să-ţi pregăteşti strategia, să ajungi la un loc de decolare bun pentru a doua zi, dacă vremea e favorabilă să faci un zbor cât mai lung, să-ţi cauţi rutele cele mai scurte, ca să treci anumiţi versanţi înalţi, să zbori peste zonele dificile, de căţărat, zone cu zăpadă, cu gheţari. Cred că anul ăsta am reuşit să-mi pregătesc o rută scur­tă, chiar dacă e mai periculoasă şi e o provocare pentru mine, sunt paşi prin ca­re să trec repede de la un munte la altul”. Chiar dacă linia aeriană directă are 1.038 km, sportivul, în teren, are un traseu mult mai lung: „Anul trecut, ca să finalizez cursa, am zburat peste o mie de kilometri şi am alergat alţi 900 şi ceva, alergare pe teren variat, ascendent, descendent, depinde unde ate­rizezi”.

Veteranul aventurii

În acest an, la cursa Red Bull X-Alps participă 33 de echipe din 18 ţări. România este reprezentată de Tomi Coconea şi susţinătorul sau, Daniel Pisică. Startul în competiţa oficială s-a dat duminică, 5 iulie, de la Salzburg. Anul acesta, evoluţia lui Tomi este urmărită de mii de fani, în timp ce alte câteva sute stau cu ochii pe livetrakingul de pe Internet. Coconea era la un pas să fie penalizat, lucru care l-ar fi ţinut minim 24 de ore pe loc. “Cea de-a doua zi de concurs a venit şi cu primele probleme pentru veteranul Red Bull X-Alps, Toma Coconea. De dimineaţă a primit vestea că este sub investigaţie. Au urmat câteva ore bune în care nu ştia dacă va fi penalizat sau nu. Dacă ar fi primit 24 sau 48 de ore repaos, pentru el, cursa s-ar fi aflat spre final, pentru că începând de miercuri, în fiecare zi, ultimul concurent din clasament va fi eliminat”, scrie Andreea Mitrache, directorul de comunicare de la Red Bull. După ce comisia de concurs a decis că Tomi nu a intrat în spaţiul aerian interzis, sportivul din Petroşani şi-a putut conti­nua concursul. Tomi şi-a folosit “Night Pass-ul”. Această decizie, la care s-au adăugat 120 km alergaţi deja marţi, în ultimele 24 de ore, a reuşit să îl ducă pe Tomi pe poziţia 10.

Go, Tomi!

Performanţa lui Tomi Coco­nea este unică în lume, iar Tomi are fani peste tot: „Hai să vă povestesc ceva… În autobuz, am stat lângă mama lui Chrigel Maurer, care m-a rugat să-i fac loc pe scaunul meu, că eram ca sardelele în autobuz… Femeie, foarte de treabă, care, deşi fiul ei a câştigat de vreo câteva ori concursul, mergea cu autobuzul, la un loc cu muritorii de rând, fără fiţe şi figuri, fără pretenţii…Şi ştiţi ce mi-a zis?” “M-aş bucura să câştige fiul meu, dar m-aş bucura la fel de mult şi pentru Toma!!! Ar merita-o pe deplin!” Mi-au dat lacrimile… şi de vreo alte câteva ori, când am văzut câţi fani avea Toma al nostru, şi nu numai români, ci de toate naţionalităţile!”, scria pe o reţea de socializare Alina Gimmelsberger, doar unul dintre sutele de fani care urmăresc îndeaproape evoluţia lui Tomi Coconea. Pe pagina sa personală, un alt fan, Csaba Dragos Mihaly, a scris: “Incredibilă capacitate de efort!… A alergat (cărând în spate întregul echipament) aproape trei maratoane în mai puţin de 24 de ore. Cum bine spunea cineva, “omul ăsta e un geniu al metabolismului!”. La Simeria, o fetiţă care a zburat de la 6 ani cu parapanta, Amalia Danci, este şi ea mare fan: “Anul trecut, Coconea a fost la un eveniment la Măgura Uroiului. Tomi m-a pupat pe obraz şi mi-am spus atunci că nu mă mai spăl două săptămâni”. Organizatorii spun că, la această ediţie, lupta pentru supremaţie se dă între “titanul” Christian Maurer, campionul en-titre, şi austriacul Paul Guschlbauer, ocupantul locului 9 la ediţia precedentă.

Tags: ,

About Laura Oană