Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,074 ori

În Servus Hunedoara, Mihaela Tămaş ne informează: „Doi bărbaţi din municipiul Hunedoara s-a ales cu dosare penale după ce au fost prinşi de către poliţiştii Biroului Rutier Hunedoara în timp ce conduceau mopede, deşi nu deţineau permise de conducere. Cei doi ar putea încasa amendă sau ar putea fi trimişi după gratii, pentru fapta comisă. Potrivit legii, conducerea pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (…winking.” În prima frază subiectul este „doi bărbaţi” – la plural, mă aşteptam ca şi predicatul să fie la plural (s-au ales). Apoi, să ştiţi că substantivele se declină, deci în loc de „conducerea pe drumurile publice un vehicul pentru care…”, se putea scrie fără probleme varianta corectă: „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care…”.
01

Pe prima pagină a Ziarului Hunedoreanului citim, în trimiterea la un articol despre senatorul Haralambie Voichiţoiu: „Vorbim despre foşti consilieri de-ai lui sau chiar cu diverse grade de rudenie, care au lucrat cot la cot cu el în campania din 2012 şi meritau din plin răsplătiţi.” Am crezut că iar a fost scurtat un text din articol pentru a încăpea pe prima pa­gină – am avut doar parţial dreptate, prima parte apare la fel şi în şapoul din pagina 3, iar de la final cineva a tăiat „să fie”, astfel că din „… meritau din plin să fie răsplătiţi”, a devenit „me­ritau din plin răsplătiţi”. Şi cine sunt cei “chiar cu diverse grade de rudenie”?
02a02b
În Mesagerul Hunedorean, într-un material din al cărui titlu aflăm că “învăţământul este o prioritate pentru educarea oricărui popor”, ne sunt prezentate măsurile propuse de guvern pentru a sprijini învăţământul: “Astfel, cadrele didactice care se deplasează la locul de muncă fie cu maşina personală, fie cu trenul sau cu diverse ambarcaţiuni, îşi vor primi banii înapoi la sfârşitul lunii următoare, de la auto­rităţile locale.” Conform dexonline.ro: ambarcaţiune = Vas plutitor de dimensiuni mici, cu vâsle, cu vele sau cu motor. Dar celor care merg cu alte mijloace de transport în comun (gen microbus, autobus) nu li se decontează transportul?
04
În Servus Hunedoara, Raluca Polmolea ne informează în legătură cu prezenţa a doi lideri politici în judeţul Hunedoara: “Fuziunea celor două formaţiuni politice de drepta în judeţul Hunedoara s-a desfăşurat anevoios. Aceasta, deoarece vechiul PNL a fost «decapitat» de DNA la sfârşitul anului trecut, iar evenimentele din ultimele luni nu lasă impresia unui partid închegat. Având în vedere că o serie de primari tineri ai PNL au decis să nu mai facă parte din comitetul judeţean de conducere, iar pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) a fost nevoie de intervenţa liderilor de la centru.” Şi? A rămasă fraza neterminată! “Având în vedere…”
05
Virgulele au migrat din redacţia Ziarului Hunedorean, iar Sami Tămaş s-a trezit că nu mai are suficiente pentru ultima pagină a cotidia­nului: “CNS Cetate Deva 2 este campioană naţională de junioare I titlu câştigat de curând la Oneşti”, “Şoimul Băiţa, echipă antrenată de Ciprian Pepenar a reuşit să învingă cu scorul de 1-0, în timp regulamentar, formaţia de Liga a III-a, FC Hunedoara”, “Partida la care au asistat aproximativ 200 de spectatori a fost una disputată cu destule faze periculoase la ambele porţi”. Eu aş fi scris: “CNS Cetate Deva 2 este campioană naţională de junioare I, titlu câştigat de curând la Oneşti”, “Şoimul Băiţa, echipă antrenată de Ciprian Pepenar, a reuşit să învingă cu scorul de 1-0, în timp regulamentar, formaţia de Liga a III-a FC Hunedoara”, “Partida, la care au a­sistat aproximativ 200 de spectatori, a fost una disputată, cu destule faze pe­riculoase la ambele porţi”.
06a06b
În Glasul Hunedoarei, Ciprian Iancu scrie: “Pe parcursul şedinţei AGA de ieri, membrii ADI Deşeuri au decis ca unităţile administrative care nu aprobă Studiul de Oportunitate privind SMID până la 31 iulie vor fi excluse din asociaţie.” Corect era: “Pe parcursul şedinţei AGA de ieri, membrii ADI Deşeuri au decis ca unităţile administrative care nu aprobă Studiul de Oportunitate privind SMID până la 31 iulie să fie excluse din asociaţie.”, sau “Pe parcursul şedinţei AGA de ieri, membrii ADI Deşeuri au decis că unităţile administrative care nu aprobă Studiul de Oportunitate privind SMID până la 31 iulie vor fi excluse din asociaţie.
08
În Servus Hunedoara, Diana Mitrache scrie: “… dar de la ora 15:00, miercuri, operatorul bancar a avut o problemă tehnică ce au dus la întârzierea intrării pe carduri a sumelor angajaţilor noştri.” “O problemă tehnică” este la singular, iar “au dus” este la plural.
09
Mesagerul Hunedoreanului ne spune câte ceva despre frumoasa localitate italiană Alberobello; la începutul textului citim: “Parte a patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1996, Alberobello a devenit o destinaţie turistică apreciată de cei care vor să descopere Italia într-un alt fel.”, iar la final: “… localitatea este încă frecventată de puţin turişti!”.
10a10b
La rubrica „De blamat” din Glasul Hunedoarei apare tipul de greşeală pe care am sperat să nu o mai găsesc în presa locală: „Pentru că, prin activitatea s-a sindicală, este unul dintre persoanele care au contribuit decisiv la situaţia fără ieşire în care se află CEH.”
03_Glasul
Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'