Examenele verii: dascălii, mai slabi decât elevii

Articolul a fost vizualizat de 1,042 ori

Examenele din această vară ne pun faţă în faţă cu o situaţie paradoxală: dascălii au avut rezultate mai slabe chiar decât elevii lor. Astfel, în timp ce 70-80 la sută dintre elevi au reuşit să treacă peste examenele de capacitate şi Bacalaureat, mai puţin de o treime dintre profesori au reuşit să obţină nota minimă necesară pentru titularizare. Candidaţi din rândul profesorilor spun că unele subiecte au fost foarte grele, deci imposibil de rezolvat. 

DASCALIAbsolvenţii de liceu din judeţul Hunedoara au reuşit să obţină anul acesta rezultate neaşteptat de bune la examenul de Bacalaureat. Aproape 70 la sută dintre tineri au trecut cu bine examenul, cu peste 12 procente mai mult faţă de anul trecut. Pentru susţinerea exame­nului s-au înscris aproape 4.000 de candidaţi, din care 3.400 sunt absolvenţi din seria curentă. Anul acesta, la bacalaureat au fost înregistrate cele mai mici note la filosofie: doar 51 la sută dintre candidaţii care au susţinut examen la această materie au reuşit să obţină o notă peste cinci. Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop a fost prima unitate de învăţământ liceal din judeţ la capitolul promovare: toţi absolvenţii au trecut cu brio de examen. În lista „premianţilor” urmează Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, cu aproape 96 la sută, şi Colegiul Naţional „Decebal” Deva, cu o rată de promovare de aproximativ 95 la sută.

Cel mai slab liceu, la Simeria

Aproape toţi elevii care au susţinut Evaluarea Naţională, indiferent că au promovat sau nu, au fost admişi la unul dintre liceele din judeţul Hunedoara. Cel mai bun liceu este considerat Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, cu ultima medie de admitere 9,33, iar cel mai slab este Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, unde s-a intrat inclusiv cu media 2,22! În judeţul Hunedoara, dintr-un total de aproape 3.300 locuri, peste 2.850 au fost ocupate. Mai bine de 360 de elevi au optat pentru învăţământul profesional şi tehnic cu durată de trei ani. Un singur elev din judeţ a luat nota maximă la Evaluarea Naţională şi a avut aceeaşi medie, 10, în timpul celor patru ani de gimnaziu: Vlad Rareş Răducu de la Şcoala Gimnazială „Sigismund Toduţă” Simeria, care va face liceul la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva. Pentru cea de-a doua etapă de admitere la liceu au mai rămas libere 450 de locuri la învăţământul de masă şi peste 280 de locuri pentru învăţământul profesional şi tehnic. Astăzi, candidaţii vor afla la ce liceu au intrat, în funcţie de media de admitere pe care o au. Conform calendarului de admitere, în luna august va avea loc şi o a treia etapă de înscriere. Tinerii care au cel puţin 16 ani, dar nu mai doresc să îşi continue studiile sau care au terminat o facultate, dar nu şi-au găsit încă un loc de muncă, au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii pentru a se înscrie la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ca să poată primi indemnizaţia de şomaj: 250 de lei, sumă care se acordă pentru o perioadă de şase luni.

Dezastru la titularizare

Rezultatele examenului naţional de titularizare fac profesorii de ruşine: mai puţin de o treime dintre candidaţii din judeţul Hunedoara au reuşit să obţină o notă peste şapte, care le-ar fi oferit şansa de a obţine un post titularizabil. Proba scrisă a examenului a fost susţinută, la Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi” Deva, de aproape 350 cadre didactice, însă mai bine de 70 la sută dintre cei care au susţinut examenul nu au obţinut o notă peste limita minimă permisă la titularizare. 235 de dascăli din cei aproape 350 au obţinut note peste cinci, aşa că puţin peste 100 au şansa de a obţine unul dintre cele 52 de posturi titularizabile. În judeţul nostru, puţin peste 67 la sută dintre candidaţi au promovat examenul cu nota cinci şi vor putea ocupa posturi în învăţământ pe o perioadă determinată, în timp ce doar mai puţin de 30 la sută au obţinut peste şapte, aşa că pot spera la un post titularizabil. La examenul din acest an, niciun candidat nu a reuşit să obţină nota maximă, iar cea mai mică notă a fost 1,25! Ea a fost obţinută de un candidat la educaţie fizică şi sport.

Cea mai mică notă la definitivat: 2,95

Doi candidaţi au fost eliminaţi din sala de examen pentru fraudă, după ce au fost descoperiţi în timp ce încercau să copieze. În această vară, în judeţul Hunedoara au fost scoase la concurs aproape 500 de posturi şi fracţiuni de posturi. Dintre acestea puţin peste 50 sunt titularizabile, cele mai multe fiind la discipli­na educaţie fizică şi sport. Posturi complete sunt 187, iar fracţiuni de posturi 260. Rezultatele finale vor fi afişate mâine, în 24 iulie. Rezultatele la examenul de definitivat arată şi ele că nici jumătate dintre dascălii care au susţinut testarea nu au reuşit să obţină nota de trecere. Mai puţin de 45 la sută dintre candidaţi au obţinut nota 8, nota minimă necesară pentru promovarea examenului. Pe portalul www.edu.ro, se precizează că nota cea mai mică notă din judeţul Hunedoara, la proba scrisă, a fost 2,95, iar cea mai mare notă a fost 9,25. Promovarea examenului de definitivat le oferă dascălilor titlul de profesor cu drept de practică. Cei care nu reuşesc să promoveze examenul de definitivat pot să predea în continuare, însă numai ca suplinitori.

About Ada Beraru