Editorial: Generali şi colonei ca marfă

Articolul a fost vizualizat de 1,011 ori

În “reprezentanţa” MAI. „Cum daţi colonelul?” „45.000 de euro la artilerie! Dacă doriţi la intendenţă vă costă mai puţin. Ne putem înţelege pe 15.000 de euro” „Dar generalul?” „600.000 de euro”. “Scump, dom’le, scump!” “Pentru general avem un sistem de plată în rate avantajos pe 12 ani! Vă servim?”.
Camera Deputaţilor dezbate un proiect de lege care, în esenţă, pune bazele unei burse a gradelor militare pentru finanţarea Armatei. Ideea nu e nouă! Englezii au scos demult la vânzare titluri nobiliare. Cum noi n-avem decât o râncezită aristocraţie roşie, ce să vindem? I-a puşcat prin cap unui deputat să scoatem la tarabă grade militare în Armata Română. După ce a aruncat piatra în apă, deputatul a găsit urgent 31 de colegi care s-o scoată semnând pe proiectul legislativ. Nu prea cred însă că iniţiativa asta a plecat întreagă din capul deputatului Mircea Irimie de la Partidul Conservator. Măcar o parte din ea cred că a fost inspirată din şe­dinţele coaliţiei de la Gu­ver­nare. Poate că domnul Irimie a stat prea mult timp prin preajma generalului Oprea şi s-a luat! Dacă unii au mers pe mici şi bere, iar alţii pe găleţi de plastic, să nu uităm că generalul Oprea s-a remarcat ca un maestru al seducţiilor electorale cu epoleţi şi grade militare. De aici până la a face din gradele militare ale Armatei Române o mar­fă nu a mai fost decât un pas mic, pe măsura fuleului de deputat a lui Mircea Irimie.
La ce să ne aşteptăm dacă acest proiect de lege ajuge LEGE? Păi hai să vedem economic cum stăm. Presupunând că Armata reuşeşte să vândă 10 grade de plutonier, 6 de colonel şi unul de general, atunci într-un singur an în visteria oastei (că aşa e preconizat în lege) ar intra circa 200.000 de euro. Adică cu 17 ofiţeri făcuţi la apelul bocancilor, bugetul încasat de Armată ar permite achiziţia unui tanc nou şi a câtorva pistoale-mitralieră. În ritmul ăsta, în circa 14.000 de ani, am putea să ajungem din urmă flota de tancuri a Rusiei. Aşa arată statistica şi calculul hârtiei.
Mult mai greu ar fi să in­tuim însă cum va funcţiona în caz de conflict Armata Română după 10 ani de “încorporări” plătite. Imaginaţi-vă un comandament de divizie în care generalii Vadim Tudor, Monica Tatoiu şi Andrei Hrebenciuc, reactivaţi, aduc glorie hainei lor mi­litare cu patru stele la epoleţi. Nici Benny Hill nu s-ar fi gândit la comicul nebun al unui asemenea scenariu. Iar în sensul acesta, cred că deputatul român Irimie şi-a ratat ca­riera.

About Adrian Sălăgean