La firul ierbii: Cât de sus mergem în Europa?

Articolul a fost vizualizat de 1,060 ori

După cum s-au desfă­şurat până în prezent lucrurile cu cele patru echipe româneşti prezente în Champions League şi Europa League, este greu de crezut că vom ajunge la ”masa bogaţilor”, cea a grupelor principale. Deja FC Botoşani a părăsit competiţia, dar nici nu speram că moldovenii puteau să producă minuni. Oarecum, şi-au făcut datoria în acest ”botez” european, trecând de acea grupare georgiană căreia îmi este greu să-i scriu şi numele. 

Steliştii s-au calificat cu mari emoţii în faţa unei echipe modeste, iar şansele lor pentru un parcurs acceptabil în Champions League sunt reduse

Steliştii s-au calificat cu mari emoţii în faţa unei echipe modeste, iar şansele lor pentru un parcurs acceptabil în Champions League sunt reduse

Puţini erau cei care credeau că elevii lui Leo Grozav vor reuşi să dea lovitura cu mult mai titrata Legia Varşovia, chiar dacă în ţara ”leşilor” se comportaseră onorabil, cedând la limită, spre final. Nu la fel au stat lucrurile în manşa secundă, în care polonezii i-au pus la ”colţ” pe moldoveni, administrându-le o înfrângere la un scor de ”neprezentare”. În schimb, giurgiuvenii, mult mai obişnuiţi cu ”aerul” european, au trecut în turul al treilea preliminar din Europa League, după ”dubla ”cu scoţienii de la Inverness. Decisivă s-a dovedit a fi partida din deplasare, acolo unde Budescu a înscris un gol de generic, care avea să se dovedească, la finalul celor 180 de minute, ca fiind cel al calificării. Chiar dacă au dominat şi returul, fotba­liştii de la Astra nu au reuşit decât un 0-0, suficient pentru a-i propulsa în turul trei, acolo unde, în această seară, vor întâlni, tot pe te­ren britanic, West Ham. Dacă ar fi să ne ghidăm după calificarea in extremis a englezilor din turul anterior (după 1-0 şi 0-1 au reuşit să se califice abia după loviturile de departajare în faţa modestei Birkirkara din Malta), Budescu &company păstrează şanse reale la ca­lificarea în ”play-off”-ul competiţiei. Dar cum ştim că un meci nu seamănă cu altul şi cunoscând nivelul la care se joacă în Anglia, va fi foarte greu, dar nu imposibil, de a trece şi de a doua grupare britanică.

ASA şi Steaua au şanse mici

La debut într-o competiţie europeană, calificată direct în turul al treilea preliminar, vicecampioană ţării, ASA Tg. Mureş, a dat peste un adversar foarte dificil. Francezii de la St. Etienne par a fi o nucă prea tare pentru fotbaliştii lui Miriuţă, dar în fotbal orice este posibil. Mureşenii au avantajul că sunt deja în plină competiţie internă şi se află pe primul loc în campio­natul intern, chiar dacă au un lot aproape nou faţă de ediţia trecută. De partea cealaltă, reprezentanta ”Hexagonului” este încă în faza meciurilor de pregătire, nefiind conectată la jocurile oficiale. Va fi greu şi în această seară la Tg. Mureş, dar va fi mult mai dificil peste o săptămână, în Franţa.
În fine, Steaua pare a avea mari probleme în Champions League, unde a trecut cu marii emoţii de slovacii de la Trencin, chiar după acel relaxant 2-0 din deplasare. În retur, lipsiţi de aportul suporterilor, clubul fiind sancţionat cu două etape de joc fără spectatori, campionii au fost la un pas de a fi eliminaţi prematur din competiţie. Oaspeţii au refăcut încă din primele 20 de minute handicapul din tur, dar steliştii au revenit în partea secundă şi au egalat la doi şi credeam că meciul şi calificarea sunt rezolvate. Mai ales că slovacii au avut de suportat şi o eliminare. Surprinzător, Trencinul a înscris pe final, iar în minutele de prelungire a ratat două ocazii imense, intervenţiile lui Cojocaru fiind determinante. Mult mai greu va fi cu sârbii de la Partizan Belgrad, primul meci consumându-se la Bucureşti, după închiderea ediţiei ziarului nostru. Aş vrea ca Steaua să meargă mai departe, dar, după ceea ce ne-a arătat până acum în campionat şi în ”dubla” cu Trencin, şansele sunt reduse.

About Ion Bădin