Rromii şi-au promovat mâncărurile la Castel

Articolul a fost vizualizat de 1,065 ori

Turiştii care au vizitat ieri Castelul Corvinilor au putut gusta din câteva preparate tradiţionale ale romilor din Hunedoara. Mirosul mâncărurilor specifice comunităţilor de rromi i-a făcut pe vizitatori să se oprească, să-ntindă puţin gâtul şi să primească bucuroşi câte-o porţie.

DSC_8622Din ceaune bine încălzite, rromii hunedoreni i-au servit pe turişti cu “tocăniţă ţigănească”, un fel de mâncare cu multă ceapă, mult ardei şi, mai ales, carne de porc, ciuperci şi cârnaţi. “Gulaşul în variantă ţigănească” a fost şi el prezent. Rromii spun că gulaşul lor nu este chiar atât de iute ca cel unguresc, dar are un ingredient secret, pe care nu vor nicicum să-l dezvăluie.
Pe lângă cele două feluri de mâncare, turiştii au avut parte şi de un desert: gogoşi cu arome de lămâie sau vanilie.

În fiecare lună, câte-o manifestare

Manifestarea de ieri, din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, face parte dintr-o serie de cinci evenimente organizate prin proiectul “Rromane Paramica” (Poveşti rrome), care îşi doreşte să inventarieze şi să conserve patrimoniul imaterial al rromilor din regiunea Hunedoarei, finanţat prin Granturi SEE. Proiectul este implementat de Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Castelului Corvinilor în colaborare cu Asociaţia Fjellugla Kompetanse din Norvegia.
“Pe 21 iunie am avut aici o tabără de meşteşugari rromi, acum ne ocupăm de gastronomie, în luna august vor fi muzică şi dansuri, în septembrie se va instala o şatră, astfel încât turiştii să vadă mai bine cum trăiau şi încă mai trăiesc unii rromi şi tot atunci vom încerca să le arătăm vizitatorilor şi cum funcţionau instituţiile din comunităţile acestea. Vom încerca să avem şi un stabor, care să simuleze o judecată”, spune Ioan Bodochi, unul dintre organizatori.
Proiectul are o valoare totală de 172.600 de lei.

About Ciprian Iancu