De şase ori mai puţini bolnavi de hepatită!

Articolul a fost vizualizat de 986 ori

Deşi hepatitele afectează anual în judeţ sute de persoane, autorităţile din Sănătatea Publică vin cu o veste bună, cel puţin pentru hunedoreni: numărul îmbolnăvirilor de hepatită este tot mai mic de la un an la altul. Asta în condiţiile în care, până acum, anual, în judeţul Hunedoara, peste 100 de persoane erau depistate cu una dintre formele de hepa­tită acută, în timp ce numărul cazurilor de hepatită cronică era de 10 ori mai mare. 

Vaccinurile sunt o soluţie sigură şi îndelung testată de-a lungul ultimelor decenii pentru a evita îmbolnăvirea

Vaccinurile sunt o soluţie sigură şi îndelung testată de-a lungul ultimelor decenii pentru a evita îmbolnăvirea

Cea mai răspândită afecţiu­ne în judeţul Hunedoara este hepatita A. Îngrijorător este că incidenţa hepatitei virale tip A a fost, în 2012, de aproape 17 la 100.000 de locuitori, cu 35 la sută mai mare faţă de 2011, când România se afla, oricum, pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul îmbolnăviri! Totuşi, ra­por­tul anual al Direcţiei de Sănătate Publică arată că, dacă în 2013 în judeţul
nostru s-au înregistrat aproape 100 de cauzri de he­patită acută A, anul trecut numărul îmbolnăvirilor a fost de cinci ori mai mic! De ase­menea, numărul cazurilor de hepatită acută B, depistate în judeţul Hunedoara, a scăzut de la 24 în 2012, la 8 în 2013 şi la numai patru cazuri anul trecut. Numărul total al hepatitelor acute în judeţ a scăzut, în ultimii doi ani, de aproape şase ori, de la peste 120, la mai puţin de 30. De asemenea, numărul cazurilor de hepatită cronică depistate şi înregistrate în judeţ a scăzut, de la aproa­pe 1.200 acum doi ani, la 400 anul trecut. Totuşi, anul trecut, în judeţul nostru s-au înregistrat trei focare de he­pa­tită, la Petroşani, Lupeni şi Deva, iar echipele sani­tare au făcut dezinfecţie în focare, şcoli şi grădiniţe. Datele au fost făcute publice de Direcţia de Sănătate a Judeţului Hunedoara săptămâna aceasta, când autorităţile sanitare marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei (28 iulie).

Hepatita B, de 100 de ori mai contagioasă ca HIV!

Totuşi, deşi vorbim adeseori despre acest tip de infecţie, puţină lume ştie cum se produce, de ce şi ce înseamnă îmbolnăvirea. Hepatita este o inflamaţie pe bază virală a ficatului, cauzată de viruşi şi există cinci tipuri diferite de virusuri hepatitice: A, B, C, D şi E. Dintre acestea, virusurile B, C şi D, pot provoca nu doar infecţii acute, ci şi cronice. Din nefericire, ulterior bolile cronice pot duce la complicaţii: ciroză, insuficienţă hepatică sau cancer hepa­tic. Virusul hepatitic A, cunoscut şi sub denunirea de „boala mâinilor murdare”, se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată, iar hepatita A este cea mai răspândită afecţiune în judeţul Hunedoara. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C şi D, se transmit prin sânge, fluide şi prin act sexual neprotejat şi, atenţie!, hepatita B este de 100 de ori mai contagioasă ca HIV şi una dintre cele mai frecvente infecţii virale din lume! Pentru hepatitele A şi B există vaccin. Hepatita C, în schimb, este diferită de hepatita B prin faptul că organismul este în general incapabil să elimine singur virusul şi, prin urmare, infecţia devine cronică.

Hepatite rare: D şi E

Hepatita D apare numai la persoanele care sunt infectate deja cu virusul hepa­titei B şi se transmite prin contact cu sânge infectat. Hepatita E se transmite în principal prin consumul de alimente sau apă potabilă care au fost contaminate de materiile fecale ale unei persoane infectate. În prezent, există un vaccin pentru a preveni hepatita E, dar acesta nu este disponibil pe scară largă. Vaccinarea împotriva he­patitei A nu este cuprinsă în Programul Naţional de Imunizare, însă vaccinul împotriva hepatitei B este inclus în acest program, iar prima etapă se face chiar în prima zi de viaţă a bebeluşului. Chiar şi aşa, puţin peste 80 la sută dintre copii au primit, în ultimii ani, toate cele trei doze, pentru ca vaccinarea să fie completă. Medicii spun că acest lucru se întâmplă din cauza neglijenţei părinţilor, care uită, nu doresc sau nu mai revin la doctor şi pentru ultimele două etape de vaccinare. În ultimii ani, între 15 şi 20 la sută dintre copii nu au mai fost imunizaţi împotriva aşa-numitelor boli „ale copilăriei”. Din nefericire, în ţară avem cea mai mare rată de prevalenţă la virusurile B şi C, la capitolul infecţii cronice; 3,2% pentru hepatita C şi 4,4% pentru hepatita B. Cifrele ne încadrează în zona medie de prevalenţă în lume, dar mare pentru Europa, unde cele mai multe ţări au rate mult mai mici în comparaţie cu noi.

About Ada Beraru