Printre primii planorişti la Europene

Articolul a fost vizualizat de 1,266 ori

Un sportiv devean a ajuns între cei mai buni planorişti ai Europei! Campionul naţional Alin Norbert Scarlat a reuşit o performanţă de invi­diat la prima sa participare la un Campionat European. La Szekszard, în Ungaria, campionul naţional al României a reuşit să se situeze pe locul 11, deşi a concurat pe un planor închiriat, un aparat cu performanţe mai slabe decât ale celorlalţi concurenţi de pe continent. 

Norbert Scarlat (foto stânga) a concurat cu un aparat închiriat, mai slab ca performanţe,  împotriva unor sportivi mult mai experimentaţi, care au avut la dispoziţie planoare mai performante

Norbert Scarlat (foto stânga) a concurat cu un aparat închiriat, mai slab ca performanţe,
împotriva unor sportivi mult mai experimentaţi, care au avut la dispoziţie planoare mai performante

Norbert Scarlat are 23 de ani şi face planorism de la 15 ani. A ajuns campion naţional şi recent s-a întors de la primul lui campionat european. În ciuda dife­renţelor de experienţă, planoristul devean a reuşit să ajungă pe locul 11. „A fost un concurs dificil, dar m-am descurcat foarte bine pentru experienţa mea de zbor. Am sub 1.000 de ore de zbor şi am zburat contra unor piloţi care au mii de ore la activ. Cred că este un rezultat foarte mulţumitor pentru echipa României. Majoritatea piloţilor care au participat acolo sunt de talie mondia­lă, mulţi foşti sau actuali campioni, iar probele au fost destul de dificile, nici condiţiile meteo nu au fost dintre cele mai bune. Eu am participat la clasa 20 de metri în dublă comandă, alături de un sportiv care a început planorismul la Iaşi şi care acum locuieşte în Finlanda. Cu Sorin Lingureanu am zburat împreună pentru prima dată, în urmă cu doi ani, la Braşov, după ce a închiriat un planor şi a venit să zboare în curenţii ondulatorii”, explică sportivul. Ca să reuşeşti la asemenea probă trebuie, în primul rând, să faci echipă bună cu partenerul: „Am învăţat să lucrăm bine împreună, deşi de atunci am mai zburat doar acum la Europene. Au mai fost momente în care ne-am contrazis, dar, per total, ne-am înţeles foarte bine”, completează Norbert. Cum Aeroclubul României nu are planoare de dublă comandă, Norbert a fost nevoit să închirieze unul: „Aşa ne-am înţeles: că el închiriază jumătate, iar Aeroclubul plăteşte pentru mine, cealaltă parte. Pentru asta chiar aş vrea să mulţumesc conducerii Aeroclubului pentru că a făcut acest efort şi eu am putut participa la această competiţie”, spune planoristul. Norbert şi partenerul lui au înfruntat 24 de concurenţi, dar, în total, această ediţie a Europenelor de pe Aerodromul Ocseny a strâns 84 de concurenţi pe trei clase: de 18 m, de 20 m de dublă comandă şi open. Competiţia din Ungaria s-a desfăşurat timp de două săptămâni.

Laolaltă cu campionii lumii

„Traseele de zbor au fost diferite, dar mai mult din motive de securitate, pentru a nu înghesui 80 de planoare într-un singur punct de control. Denumirea de clasă de 20 de metri vine de la anvergura aripilor planorului, în timp ce la clasa open nu există limitări de anvergură, pot fi şi de 26 de metri”, explică sportivul devean. Pentru România, la clasa 18 metri, a mai participat un pilot, Andreas Kessler, un sportiv neamţ, căsătorit în România. Primul loc în competiţie a fost ocupat de campionul mondial la clasa 20 de metri, un sportiv din Austria. Însă Norbert îl admiră cel mai mult pe Sebastian Kawa, un polonez multiplu campion mondial şi european: „Toţi piloţii care s-au clasat înaintea mea sunt în top în clasamentul mondial. Aparatul pe care am zburat era destul de bun, destul de bine pregătit, dar ca performanţe era inferior faţă de ce au avut ceilalţi, dar pentru noi a fost mai ieftin să închiriem un astfel de planor cu care am scos un rezultat foarte bun. Este destul dificil sa concurezi cu Duo Discus contra Arcus sau ASG 32. Participarea mi-a adus foarte multă experienţă, am văzut care este nivelul european şi mondial de competiţie, am văzut că orice greşeală contează când te baţi cu timpii. Orice spirală în plus, orice pierdere de vreme se vede în clasament şi se simte în rezultat”, explică Norbert, căruia prietenii îi spun simplu „Norbi”. Închirierea planorului a costat 1.350 de euro pe săptămână, cost la care s-au adăugat cazarea, transportul, cheltuielile cu aducerea apara­tului din Polonia. Echipa Norbert Alin Scarlat / Sorin Lingureanu a zburat pe un planor închiriat de la o persoană cu dizabilităţi, pe care Norbert a cunoscut-o la alte competiţii.

Sportivul de top al Aeroclubului Săuleşti

Planoristul devean crede că, una peste alta, a avut un an bun: „În primăvară am participat la Cupa Braşovului, competiţie unde am luat locul I, apoi am participat la Campionatul Naţional al Ungariei, unde am obţinut locul 16, pentru că am făcut o greşeală şi am ate­rizat afară. Am pierdut punctele necesare pentru a termina în primii 10, dar la Europene am rezultat bun”. Chiar dacă face planorism de la 15 ani, tânărul este însă pe Aerodromul din Deva de la 11 ani. A înce­put la aeromodele, iar instructorul lui de atunci este foarte mândru de fostul său elev, care a devenit cel mai bun sportiv al Aeroclubului Săuleşti. „Eu mă bucur pentru că el este din aeroclubul nostru şi orice reuşită a lui îmi face plăcere. Era micuţ şi venea împreună cu taică-su, care era şi el în echipa noastră.
L-am instruit şi l-am învăţat de mic copil să facă treabă şi era foarte îndemânatic. Era de un metru când l-am scos pe deal cu o aripă zburătoare şi, în două zile, pilota singur. Cu timpul a venit la zbor şi acum a ajuns la performanţe care reprezintă aeroclubul şi cu cinste ţara noastră”, spune instructorul de aeromo­delism, Istvan Horvath. Şi comandantului de la Aerodromul Săuleşti, Adel Ştef, i-a picat bine rezulta­tul obţinut de Norbert: “Pentru mine este un lucru extraordinar, îl cunosc pe Norbert de foarte mult timp – a crescut aici la club, ca aeromodelist şi am fost alături de el la mai multe competiţii internaţionale şi mă bucur că a promovat extraordinar de bine. Locul 11 la un campionat european este ceva bun pentru noi şi sperăm, pe viitor, să fie mai merituos acest rezultat. Vom munci, îl ajutăm, pentru că este sportivul de elită al clubului. Cum se termină acest Campionat European de Acrobaţie Aeriană, mă voi ocupa personal de el. Eu oricum îi doresc mult succes în numele tuturor sportivilor de la noi de la Aeroclubul Săuleşti”. Iar laudele vin din toate părţile, lucru care îl bucură mult pe sportivul devean: „Şi antrenorul meu actual, Florin Covic, a primit rezultatele foarte bine, chiar neaşteptat de mult s-a bucurat! Se pare că nimeni nu se aştepta la un rezultat atât de bun la primul meu European. Nu mi-a spus la ce rezultat se aştepta de la mine, pentru că nu a vrut să mă preseze – e dificil să zbori patru –cinci ore pe zi, să stai în soare, la 40 de grade tot timpul”.

Antrenamente de zbor

Norbert Alin Scarlat spune că a învăţat multe din această competiţie: „Pregătirea a însemnat antrenamente zilnice, zbor în fiecare zi, câte patru-cinci. Parcurgem în zbor distanţe între diferite oraşe, localităţi. Participarea la Europene a fost destul de dificilă, pentru că nu am mai participat la competiţii de o asemenea amploare, iar nivelul a fost neaşteptat de mare pentru mine. A fost şi foarte costisitor, costurile se ridică la câteva mii de euro pentru o participare”. Deşi conducerea şi sportivii Aeroclubului României sunt prinşi în aceste zile cu primul Campionat European de Acrobaţie cu Avionul organizat în România, la Săuleşti, colegii s-au bucurat pentru performanţa lui Norbert. „Da, un rezultat foarte frumos: locul 11 la această competiţie la care au participat foarte mulţi piloţi cu experienţă. Ca şi în celelalte sporturi, şi cu planorismul, Aeroclubul României merge la cât mai multe competiţi externe. Vrem să fim printre primii piloţi şi la planorism şi la acrobaţie, dar şi la paraşutism unde, chiar în aceste zile, avem nişte competiţii externe. Norbi este cel mai bun sportiv pe care îl are Aeroclubul Deva în acest moment, ne punem multe speranţe în el, mai ales că urmează Campionatul Naţional de Planorism unde, în mod sigur, va fi pe podium”, spune George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României. Acum Norbert s-a întors acasă, dar se pregăteşte pentru Campionatul Naţional care începe la Baia Mare, la începutul lunii august, cu o singură clasă mixtă şi unde speră să-şi păstreze titlul. „Cu siguranţă, de la vechiul campio­nat am adunat mai multă experienţă. De la acest European am învăţat că trebuie să fiu mai rapid, să repar greşelile pe care le făceam în trecut. Când zbori într-o competiţie aşa mare, vezi ce fac şi ceilalţi sportivi, îi vezi că acolo unde eu opream, ei urcă mai în faţă, mai bine şi înveţi puţin câte puţin”, explică planoristul care visează să participe la Campionatul Mondial de Planorism din Lituania, în 2016.

About Laura Oană