La firul ierbii: Play-off doar în Europa League

Articolul a fost vizualizat de 1,121 ori

Plecată în competiţiile europene rezervate cluburilor cu patru echipe, FC Botoşani, Astra Giurgiu, ASA Tg.Mureş şi Steaua Bucureşti, România a ajuns în faza ”play-off”-ului, ultima , înaintea accederii în grupele principale, doar cu două grupări. Un lucru bun până la urmă, dacă este să ne gândim la nivelul scăzut al fotbalului autohton din ultimii ani.

Steaua fotbalLa fel ca şi anul trecut, echipa noastră campioană a ratat la ”mustaţă” accesul în ”play-off”-ul din ”Champions League”, unde ar fi avut deja asigurat un loc în grupele din ”Europa League”, dar şi o sumă consistentă dacă s-ar fi calificat în grupele primei competiţii continentale. Dacă în ediţia trecută, steliştii pierdeau dramatic, la lovituri de departajare în faţa bulgarilor de la Ludogorets, după un gol pe care îl primiseră, în chiar minutul 90, de data aceasta, istoria s-a repetat, dar pe alte coordonate. E drept că, după meciul tur de pe ”Naţional Arena”, încheiat cu un rezultat de egalitate, 1-1, dădeam puţine şanse de calificare elevilor lui Mirel Rădoi, mai ales că returul se disputa la Belgrad, în faţa unui public exploziv şi a unei echipe care se dovedise superioară prin joc şi organizare, la Bucureşti. Iar partida a debutat cum nu se poate mai prost pentru ”roş-albaştrii”, care s-au văzut conduşi pe tabela de marcaj încă din minutul 8, când Babovic a înscris în poarta lui Cojocaru după o greşeală a lui Papp. Românii au revenit însă la fel de rapid în joc şi au reuşit să restabilească ega­litatea trei minute mai târziu prin Muniru, bine servit de algerianul Hamroun. Mai mult, băieţii lui Rădoi, care au evoluat cu multă determinare, având o bară prin Tade (min.27), le-au mai dat o lovitură sârbilor în minutul 33, când Hamroun a devenit, din ”servant”, omul decisiv, aducându-şi echipa în avantaj, iar şansele de calificare crescuseră enorm.

30 de minute de coşmar pentru Steaua

Din nefericire, debutul celui de-al doilea ”mitan”, dar mai ales ultimele 30 ale meciului urmau să fie total nefaste. În minutul 47, Varela a făcut un fault decisiv în poziţie de ultim apărăror, fiind eliminat, iar Partizan a beneficiat şi de ”penalty”. Cojocaru a fost însă providenţial, apărând şutul lui Bojinov şi credeam că cei de la Partizan se vor ”tăia”. M-am înşelat însă, eliminarea lui Varela producând mari perturbaţii în linia defensivă, acolo unde Paul Papp avea să comită greşeli decisive. La capătul primei ore de joc, frenetic susţinuţi de peste 35.000 de spectatori, jucătorii gazdelor vor egala prin Jevtovic, cu largul concurs al aceluiaşi Papp, care a deviat balonul în poartă. Şi la acest scor, Steaua era în continuare calificată, dar totul se va nărui în minutul 69 când Zivkovic l-a driblat în careu pe Alcenat şi a marcat la colţul lung. Rădoi a forţat introducând în teren un al doilea ”vârf”, în persoana lui Tudorie, dar omul în minus s-a simţit în conti­nuare, Partizan reuşind şi un al patrulea gol în minutele de prelungire, barând astfel drumul Stelei spre eventualele grupe din ”Champions League”. Acolo unde Partizan Belgrad va lupta pentru un loc în grupe cu campioana Belarusului, Bate Borisov, o echipă accesibilă, eliminată de formaţia din Ghencea în urmă cu vreo opt ani. Campioana României mai are însă o şansă, aşa cum spuneam, în Europa League, unde va disputa o dublă manşă cu norvegienii de la Rosenborg, o mai veche cunoştinţă a bucureştenilor, un alt coşmar trăit în urmă cu 10 ani, când actualul antrenor s-a aflat în teren, gafând decisiv la toate cele trei goluri pri­mite în Norvegia (3-2 pentru gazde, după 1-1 la Bucureşti), Steaua ratând atunci accesul în grupele din ”Cupa UEFA”, devenită între timp, ”Europa League”. A sosit, probabil, momentul unei binemeritate revanşe, dar se anunţă a fi două meciuri de ”foc”, nordicii fiind în plin campionat, unde au o prestaţie foarte bună, aflându-se pe primul loc.

Victorie de palmares pentru ASA

Dintre cele trei echipe care au luat startul în ”Europa League”, doar una a reuşit să acceadă în ”play-off”, acolo unde se vor decide echipele care se vor califica în grupele principale. FC Botoşani, după ce a trecut de primul tur preliminar, nu a rezistat în faţa polonezilor de la Legia Varşovia, pierzând ambele jocuri (0-1 şi 0-3). Intrată direct în turul trei preliminar, vicecampioana României, ASA Tg. Mureş a avut parte de un adversar mai mult decât incomod. Reprezentanta „Hexagonului”, Saint Etienne s-a dovedit a fi, per total, o „nucă” mult prea tare pentru mureşeni. Speram la o surpriză, la fel cum o produsese anul trecut Astra, care eliminase pe mult mai titrata Olympique Lyon. Jocurile au fost făcute, practic, în partida tur care s-a desfăşurat pe terenul echipei noastre, acolo unde francezii au înscris trei goluri de manual, fără să primească vreunul. Ne gândeam la umilinţa care va urma pe pământ francez, dar, spre lauda lor, băieţii lui Miriuţă nu s-au făcut de râs, dând peste cap toate pronosticurile. Mureşenii nu s-au mai speriat de adversar, au fost mult mai atenţi şi au profitat din plin de „apatia” gazdelor, care erau mai mult cu gândul la debutul campio­natului intern. Pe aceste coordonate, ASA a reuşit deschiderea scorului pe finalul primei reprize când Pedro a înscris în urma unei pase venite de la Axente. Gluma s-a îngroşat în partea secundă când, în urma unei lovituri libere executată de pe partea dreaptă de Golanski, Gonzales a înscris cu capul din mijlocul careului pentru 2-0. Ne gândeam deja la imposibil, dar spre nefericirea lui, acelaşi Gonzales a înscris din nou zece minute mai târziu, dar în propria poartă. A fost până la urmă o victorie de palmares, dar una importantă pentru coeficientul de ţară.

Doar Astra continuă

Cu experienţa anului trecut, când a ajuns în grupele principale, „astralii” au reuşi o nouă surpriză, eliminând o nouă echipă britanică, după ce trecuseră de scoţienii de la Inverness (1-0 şi 0-0). Victimă, le-au căzut elevilor lui Şumudică, englezii de la West Ham United. După un 2-2 destul de norocos obţinut la Londra, după ce gazdele au condus la un moment dat cu 2-0, a urmat returul de la Giurgiu, acolo unde britanicii au deplasat un lot tânăr cu foarte multe rezer­ve, ţinând titularii pentru jocul de la Arsenal (unde au învins surprinzător cu 2-0). Cu toate acestea, oaspeţii au început puternic şi au punctat în minutul 3 prin Lanzini, iar problema calificării intra sub semnul întrebării. Avea însă să rezolve această dilemă, cel mai în formă fotbalist român de la această oră, Budescu, care pe parcursul a doar patru minute a întors soarta meciului. Prima oară în mi­nutul 32, când în urma unei acţiuni personale l-a învins cu un şut din afara careului mare pe portarul Randolph, iar a doua oară, la o pasă venită de pe partea stângă de la William de Amorim, când l-a executat pe acelaşi goalkepeer, din interiorul careului. O calificare mai mult decât meritată şi spectaculoasă, a unei echipe din ce în ce mai bine „sudată”. Adversarul din „play-off” este unul de calibru şi vine din Olanda, AZ Alkmaar. Olandezii au debutat duminică în campionat, pe propriul teren, cu Ajax Amsterdam şi au cedat la scor de neprezentare, în timp ce Astra, cu foarte multe rezerve, a învins în Banat pe ACS Poli Timişoara cu 3-1. Dacă vor fi la fel de motivaţi şi vor evolua la turaţia maximă, giurgiuvenii pot da o nouă lovitură, care să îi propul­sesze pentru al doilea an consecutiv în ”Europa League”.

Meci egal în ”derby” de România.

După eliminarea din „Champions League”, campioana en-titre, Steaua a susţinut pe „Naţional Arena” eternul ”derby” cu marea ei rivală, Dinamo. Ambele grupări erau neînvinse în campionat după primele patru etape, acumulând câte 8 puncte. După un început mai bun al ”câinilor”, steliştii au trecut la timonă şi au dominat cu autoritate cel de-al doilea mitan, irosind cel puţin patru oportunităţi clare, printre care şi o ”transversală” a lui Chipciu. Cu toate acestea avea să fie un meci fără goluri, care i-a mulţumit pe fotbaliştii lui Mircea Rednic. Lider surprinzător a devenit CSMS Iaşi, echipa lui Napoli administrând în ”Copou” prima înfrângere clujenilor de la CFR. Tot în această rundă am consemnat şi un prim succes al oltenilor de la Craiova , care au trecut cu 2-0 de Concordia Chiajna, în timp ce echipa lui Gică Hagi, Viitorul Constanţa le-a administrat la rândul lor o primă înfrângere celor de la Tg. Mureş. Penalizaţi cu şase puncte, petroliştii rămân în continuare pe minus după cel de-al patrulea egal al sezonului (1-1) cu Pandurii Tg.Jiu, acelaşi rezultat fiind consemnat şi în meciul dintre nou promovata FC Voluntari şi FC Botoşani.

About Ion Bădin