Săptămâna economică Nr. 658

Articolul a fost vizualizat de 1,116 ori

SECETĂ.

Dacă în 2014 producţiile de grâu, rapiţă sau porumb au înregistrat noi recorduri, în acest an situaţia este dramatică. Potrivit Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), seceta a distrus 30% din cultura de grâu şi 50% din cea de porumb. Analiştii din piaţă susţin că este foarte posibil ca din toamnă să cumpărăm făină, mălai sau ulei la preţuri mai mari cu până la 10%. În prezent sistemul de irigaţii existent în România nu aco­peră nici 10 la sută din suprafaţa cultivată.

JOBURI.

Peste 600 de muncă vacante sunt oferite prin intermediul reţelei EURES România de angajatorii din Spaţiul Economic European, anunţă ANOFM. Cele mai multe locuri de munca sunt disponibile în Germania, 236 posturi (20 comisionar, 16 operator stivuitor, 15 factor postal, 15 bucătar/bucătar şef/bucătar specialist, 15 ospătar, 15 posturi pentru personal în industria gastronomiei de sistem, 15 şofer tir, 10 agent de securitate, 10 agent de pază, 10 betonist, 10 fierar betonist, 10 tâmplar/dulgher, 10 hamal etc). Funcţie de calificare salariile pot ajunge pâna la 75.000 de euro pe an.

PRELUARE.

Grupul HeidelbergCement AG a achiziţionat un pachet de 45% din acţiunile Italcementi, printr-o tranzacţie de 1,67 miliarde euro, devenind cel mai mare jucător din lume de pe piaţa agregatelor şi al doilea producător de ciment la nivel mondial. HeidelbergCement are aproximativ 45.000 de angajaţi în 2.300 de locaţii, în peste 40 de ţări din întreaga lume. La noi în judeţ grupul deţine fabrica de ciment de la Chişcădaga.

ACHIZIŢII.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectele pentru noile legi în domeniul achiziţiilor publice. Este vorba despre: Strategia Naţională pentru Achiziţii Publice, anexele acesteia şi documentul de consultare; Proiect de Lege privind achiziţiile publice şi documentul de consultare; Proiect de Lege privind remediile şi căile de atac în materie de bunuri de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea CNSC şi documentul de consultare. Aceste documente sunt în consultare publică până pe 31 august.

About Administrator