Editorial: VIPie

Articolul a fost vizualizat de 1,056 ori

Nu ţin minte să mai fi trecut prin aşa ceva. Două luni de caniculă continuă! Ai zice că Soarele îşi focalizează razele printr-o lupă galactică şi nu mai durează mult până să ne dea foc. Pe facebook prietenii postează bălăceli dătătoare de speranţă. Dar sunt doar oaze virtuale de răcoare făcute din “pixeli albaştri”. Nu ajută! Cum ieşi din casă, soarele îţi lipeşte în spate o minge de foc pe care eşti nevoit să ţi-o duci ca pe propria cruce.
Dacă mergem tot aşa ne paşte o insolaţie naţională! Simptomele sunt evidente. La televizor se joacă alba-neagra pe toate posturile. Trebuie să ghiceşti când îşi dă demisia Ponta. Păi, dacă nu ar fi aşa cald, ne-am aminti că ne-a spus chiar el când! Atunci când Oprea, Blaga şi Gorghiu îşi dau mână cu mână în Parlament! Până atunci, neamţul, guvernatorul, interimarul şi generalul năşesc un ecumenism politic care-l transformă pe premier din păpuşar nepriceput în păpuşă cu vocaţie. La fel ca Văcăroiu pe vremuri, şi Boc în timpuri mai apropiate de vremea caniculei. Pe căldura asta, aproape că nu mai e interesantă demisia fostului Capo de la PSD. Ce mai contează o mână moartă la masa Puterii. Poate aşa, la capitolul “arte şi tradiţii”. Pentru că, tatăl “celui mai cinstit guvern din toate timpurile” a intrat deja în folclor. Sub soarele torid, la terasă, cu o bere glaciară în faţă, ce acompaniament mai bun doriţi decât “Viorele, Viorele/ Unde-s conturile tele/ În Bahamas şi-n Cayman/ Dar ne minţi că n-ai un ban/ Dar dacă mă uit mai bine/ Viorele, Viorele/ Conturile tele-s pline”. Tot Diaspora, săraca, e cu creaţia!
La peste 30 de grade la umbră era firesc ca problema revoluţionarilor să se reîncălzească. Dacă eşti „luptător cu rol determinant în victoria Revoluţiei”, Guvernul 4×4 îţi dă 4.000 de lei pe lună. Ce înseamnă să ai rol determinant la Revoluţie? Pentru ­autorităţi­­ au fost întotdeauna câteva criterii posibile: ai murit acolo ca un câine, ai fost rănit, ai fost terorist sau, pur şi simplu, eşti un pomanagiu insistent şi gureş. Nu cred că poate garanta nimeni că în asociaţiile de revoluţionari nu primeşte indemnizaţie niciun killer de la Revoluţie. Dacă în puşcării nu au intrat, trebuie să fie şi ei integraţi undeva, nu? În ce priveşte pomanagiii, este deja treaba statisticienilor să stabilească adevărul: sunt 10 la un revoluţionar adevărat, sau 20?
Asfaltul face valuri sub un SUV care rage metalic pe drum. Când văd câte-o bestie din asta mecanică mă uit întotdeauna cine e la volan. Un gând vinovat mă face întotdeauna să mă întreb: “Băi, cine-i ăsta, ăsta de-o furat atâta!”. Fireşte, nu-i cazul de fiecare dată, dar tot mă întreb, că e sănătos. Curiozitate share-uită de ceva timp cu ANAF-ul care a început să caute în ave­rile VIP-urilor. Fiscul a ve­rificat deja opt bogătani din judeţul Hunedoarea. Instituţia nu a anunţat însă nimic despre rezultatul inventarului. E lucru ştiut că cu VIPia asta, dacă nu te protejezi, te arzi. N-or fi avut bască, bieţii inspectori! Sau, mai ştii, din contră, or fi fost unşi bine după control?

About Adrian Sălăgean