Sănătate: Alimentaţia de sărbători (II)

Articolul a fost vizualizat de 2,615 ori

Continuare din numărul trecut.

Aperitivul ideal este piftia, de porc sau de curcan, este un aliment destul de redus ca şi calorii. Dacă alegeţi varianta cu salata de boeuf, ar fi bine ca şi cantitatea de maioneză să fie redusă, nepunând astfel fierea să-şi facă de cap. În continuarea mesei este de preferat să alegeţi un singur fel de mâncare, pe care să-l mâncaţi până vă simţiţi aproape sătui şi în acest fel scăpaţi de drumul la doctor.

Desertul poate fi un fruct sau un sirop de portocale sau grepfrut. Acestea se recomandă mai ales în sezonul rece, datorită conţinutului ridicat de vitamine (efectele antiinfecţioase sunt atribuite vitaminei C). Dar ce masă e aceea fără coznac sau prăjituri cu cremă? Ele pot fi consumate, dar nu în exces.

Mare atenţie la condimente, substanţe fără valoare nutritivă care se adaugă în timpul preparării mâncării. În pofida gustului bun pe care îl au, ele au o influenţă asupra sistemului nostru digestiv: stimulează secreţiile digestive, creşte apetitul culinar şi favorizează instalarea fermentaţiei la nivelul intestinului gros. 

Nelipsit la masa de sărbători este alcoolul. Un pahar sau două de bere şi un păhăruţ de ţuică, gustate ocazional, după masa festivă, nu fac niciun rău. Din contră. Se spune că este indicat ca după o masă copioasă să consumi alcool, în cazul în care nu-ţi este interzis, dar cu moderaţie. Alcoolul excită secreţia de sucuri digestive, contribuind la digestia grăsimilor. Însă abuzul de alcool are repercusiuni serioase asupra sănătăţii: afecţiuni hepatice, gastrită, boli de inimă şi renale etc. Şi de ce să nu recunoaştem ce bine alunecă un pahar de vin după o friptură sau câteva sarmale!

Se impun câteva reguli care merită a fi respectate, şi anume: evitaţi excesele, atenţie la cantităţile de alcool consumate, planificaţi bine meniul, alegeţi gustări uşoare, consumaţi multă apă şi, foarte important, nu leneviţi.

De sărbători sunt zile libere în care ne putem odihni, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să lenevim. Vinovatul principal în luarea în greutate iarna este lipsa de mişcare, aceasta şi datorită faptului că afară este frig, petrecem mai mult timp în casă, şi astfel renunţăm la activităţile fizice, iar metabolismul nostru devine mai leneş şi kilogramele se adună. Nu trebuie să mergem la sală de Crăciun, dar e indicat să facem mici plimbări de cel puţin o oră pe zi, în locul statului în faţa televizorului. Şi de ce nu, când mergem în vizite să mergem pe jos.

Şi dacă respectaţi aceste câteva recomandări sunt sigură că veţi putea evita vizita la medic sau folosirea de medicamente pe durata sărbătorilor. În încheiere, vă doresc La mulţi ani 2012!

About Dr. Bianca Fărcaş