Fotbal – analiză FC Hunedoara (II): Speranţa moare ultima

Articolul a fost vizualizat de 2,152 ori

Citiţi aici partea I.

Gazetarul sportiv al săptămânalului REPLICA, Ion Bădin, continuă în acest număr analiza situaţiei şi evoluţiei echipei FC Hunedoara pe parcursul acestui an. În numărul trecut s-au rememorat frământările dinaintea începerii noului sezon, câteva jocuri importante şi faze – cheie, dar şi cauzele care au dus la îndepărtarea antrenorului Eric Lincar.

Tehnician de marcă

După venirea lui Aurel Şunda, echipierii de la FC Hunedoara au arătat că pot mai mult decât se credea, însă nu şi-au găsit încă acea constanţă în joc de care au nevoie

Demiterea lui Lincar, după înfrângerea de acasă cu CFR Simeria, a învolburat oarecum lucrurile în interiorul clubului. O serie de jucători au vrut să părăsească imediat echipa în semn de solidaritate cu “mentorul” lor, dar lucrurile s-au mai calmat, finanţatorul Silvan Toma anunţându-i că va fi adus imediat un entrenor cu “carte de vizită”. Vorbele au avut acoperire, pe malul Cernei poposind reputatul antrenor Aurel Şunda, care avea la activ trei promovări pe prima scenă a fotbalului românesc, cu UM Timişoara, CFR Cluj şi Unirea Alba Iulia (şi nu două, aşa cum inserasem în interviul cu Domnia Sa, din urmă cu câteva săptămâni). Toată mass-media hunedoreană a titrat atunci că era cel mai bun “transfer” realizat de FC Hunedoara.

Debut cu dreptul

Chiar dacă nu se pot face minuni peste noapte, “şocul” creat prin îndepărtarea lui Lincar a avut un prim efect pozitiv. Hunedorenii s-au deplasat în “Valea Domanului”, unde au întâlnit pe reşiţenii de la Gloria. Nu a fost un meci în care “alb-albaştri” să se autodepăşească evident, dar s-au văzut totuşi o altă starte de spirit şi o altă aşezare în teren. Antrenorul a început în primul “11” cu un hunedorean “get-beget”, Trăşcan, dar şi cu Şandor, iar în partea secundă l-a aruncat în luptă şi pe Ovidiu Popesc. Bilia a reuşit deschiderea scorului destul de repede (min. 7), însă gazdele au replicat după doar 9 minute, prin Beloescu, care a restabilit egalitatea. Elevii lui Şunda vor reuşi, totuşi, să intre în avantaj la vestiare, Şandru înscriind în minutul 36, gol care avea să se dovedească a fi decisiv în ceea ce va urma. Partea secundă a fost una în care nu s-a mai marcat, oaspeţii reuşind să “ţină” de rezultat şi să plece acasă cu trei puncte importante, care le anulau într-un fel pe cele pierdute în faţa simerienilor.

Egaluri surprinzătoare

Toată lumea aştepta ca acest reveniment să fie concretizat cu o nouă victorie în propriul fief în faţa celor de la Naţional Sebiş. Şunda ne-a oferit o primă surpriză, coborându-l pe Şandor pe linia de fund, în postura de fundaş de bandă stângă. Un post care se va dovedi spre final că nu a fost ce mai bună alegere făcută, Şandor fiind obişnuit să joace ceva mai sus.

Sebişenii arătaseră şi în campionatul trecut că sunt greu de învins, iar de acest lucru aveam să ne mai convingem o dată. A fost o primă repriză neconvingătoare, cu puţine realizări de ambele părţi, în care hunedorenilor le-a lipsit din nou forţa din atac. Cu totul altfel s-au desfăşurat ostilităţile în partea secundă, când jocul a suferit schimbări majore. S-a jucat alert, presiunea la poarta lui Merşca crescând pe măsură ce minutele treceau. Todea şi Trăşcan îşi încearcă norocul, dar, în minutul 59, Videroic a fost la un pas să profite de greşeala lui Bilia şi Creţu, însă William a scos cu piciorul. Oportunităţile la poarta celor de la Naţional s-au înmulţit, dar Şandru, Trăşcan, Creţu şi Negru nu au şansă. Când totul părea că se îndreaptă spre un 0-0, a venit al treilea minut al prelungirilor, când, la lovitura cu capul a lui Ov. Popesc, un jucător advers a jucat balonul cu mâna în suprafaţa de pedeapsă, arbitrul indicând punctul cu var. Cel care şi-a asumat răspunderea a fost Bilia, dar execuţia lui a fost una slabă (pe centrul porţii), Merşca reuşind să pareze.

După acest meci, Şunda a făcut o primă “curăţenie” în lot, nemulţumit de atitudinea arătată de unii jucători. Astfel s-a renunţat la Bilia (care nu a dorit să-şi prelungească contractul), Pulhac, Posteucă, Filaret, Petrescu, Floruţ şi Bej.

Următorul joc a fost cel de la Valea lui Mihai, unul în care s-a urmărit cucerirea tuturor punctelor, dar care din păcate s-a terminat nedecis, un 0-0 la fel ca şi evoluţia celor două combatante din teren.
Rezultate Şi evoluţii contradictorii

A venit confruntarea de acasă cu bănăţenii de la nou promovata Flacăra Făget, echipă care la primul ei “dăscălecat” în judeţul nostru trecuse de Jiul Petroşani cu 1-0. Nu avea să se întâmple însă acelaşi lucru pe “Michael Klein”, unde elevii lui Şunda au fost de neoprit, reuşind un scor fluviu, şi totodată, cea mai bună apariţie a lor de până atunci. Cu nou veniţii Anton (portar) şi Cuciula (fundaş central) titulari, hunedorenii s-au “prăbuşit” pur şi simplu peste adversarii lor, reuşind să înscrie în minutul 14 prin Paul Păcurar, după o centrare venită de la Trăşcan. Cavalcada ocaziilor la poarta lui Iacob a continuat, dar, pe rând, Todea, Păcurar, Magdaş şi din nou Todea nu au reuşit să marcheze. Va reuşi să o facă însă Şandru în minutul 39 când, scăpat perpendicular spre poartă, a trimis de la 12 metri pe sub portar.
Chiar dacă au păstrat iniţiativa, primele 30 de minute ale celui de-al doilea mitan au lăsat tabela de marcaj neschimbată. Nu acelaşi lucru se va întâmpla în ultimul sfert de oră, când “alb-albaştri” vor puncta încă de trei ori, odată cu ajutorul celor de la Flacăra. În minutul 75, Ov. Popesc a trimis în bară, balonul a revenit şi, de la 18 metri, Todea a înscris pentru 3-0. Şapte minute mai târziu, acelaşi mijlocaş Todea avea să-şi treacă în cont “dubla”, şutând pe jos de la 23 de metri, lângă bară. Tabela avea să fie “închisă” de Tache care, în minutul 88, şi-a învins propriul portar din şase metri. Şunda şi-a permis pe finalul acestei partide să arunce în luptă doi juniori, pe Muntean şi Benea, pentru a le da încredere.

A urmat acel meci care canalizează toate energiile şi orgoliile, indiferent de liga în care se dispută. Deplasarea din Valea Jiului, cu rivala din Petroşani. Hunedorenii îşi doreau să confirme rezultatul din întâlnirea cu Flacăra Făget, în timp ce “minerii” treceau printr-o perioadă deosebit de prolifică. După mai multe etape, hunedorenii au avut parte şi de “galerie”, care nu putea lipsi de la confruntarea cu omologii lor. Pe teren însă, lucrurile nu au stat aşa cum ar fi vrut hunedorenii, chiar dacă în minutul 8 Todea a fost la câţiva centimetri de gol, balonul trimis de la 23 de metri nimerind transversala. A fost singura “sclipire”, pentru că la rândul lor, jiuliştii, chiar dacă nu au epatat, au reuşit să fie mai convingători şi să deschidă scorul în minutul 34. A fost o lovitură liberă trimisă înalt în careu, de unde Şerban a trimis cu capul în plasa porţii. Deznodământul avea să se scrie la şase minute de la reluare, când Cuciula l-a faultat imprudent în careu pe Moldovan şi Drida a transformat penalty-ul. Oaspeţii nu au reuşit să-şi revină, aşa că Şunda i-a făcut “botezul” şi juniorului Tiric.

Evoluţia palidă de la Petroşani s-a repercutat şi în meciul următor de acasă cu mai mult decât modesta Nova Mama Mia Becicherecu Mic. Scorul a fost deschis destul de repede. Un gol destul de contoversat, care a fost trecut în dreptul lui Şandor (min. 12), al cărui şut-centrare a fost scos dincolo de linia porţii de portarul Culda. Hunedorenii au mai trimis încă odată mingea, de data aceasta în plasă, prin Cuciula, dar golul nu a fost validat pe motiv de ofsaid (min. 34). Profitând de evoluţia neconvingătoare a gazdelor, oaspeţii au prins curaj şi au reuşit să dea lovitura în minutul 78 prin Ungureanu. Un 1-1 care a dezamăgit în totalitate şi care îndepărta FC Hunedoara de fruntea clasamentului.

Învinşi de arbitraj

După egalul surprinzător cu bănăţenii de la cvasi-necunoscuta Mama Mia, au început să se audă deja voci care îl contestau pe profesorul Aurel Şunda, în ideea că venirea lui nu a schimbat prea mult lucrurile la echipă. Contestatarii antrenorului aveau să-şi frece mâinile de plăcere după meciul de la Caransebeş, unde “alb-albaştri” aveau să încheie o serie de trei meciuri fără victorie. Pentru cei care nu au văzut partida la faţa locului, s-ar putea crede că a fost una normală, în concordanţă cu ultimele evoluţii. Nu a fost însă aşa. Hunedorenii şi-au jucat cu ardoare şansa, au dominat trei sferturi din joc, dar au trebuit să se recunoască învinşi de maniera ruşinoasă de arbitraj. Oaspeţii au început tare încă din debut, au împins jocul spre poarta lui Vulpescu, însă oportunitatea a apărut abia în minutul 28. A fost o lovitură liberă executată rapid, Şandor a centrat excelent de pe stânga, dar Creţu a lovit defectuos balonul din şase metri. După alte patru minute, Todea a trimis de pe partea dreaptă, dar Trăşcan nu a ajuns mingea. În debutul reprizei secunde, “centralul” Adrian Costreie din Târgu-Jiu avea să-şi facă datoria de “găzdar”, acordând penalty extrem de uşor. A fost o lovitură liberă din lateral dreapta, “zid” din doi jucători, Balonul l-a lovit pe Todea şi, stupoare, penalty, transformat de Feneş. Oaspeţii reuşesc să treacă peste acest “şoc”, presează poarta lui Vulpescu, care se remarcă la şuturile lui Şandru şi Todea. Putea fi însă şi 2-0 în minutul 79 când, singur în careu, Frenţ a trimis în Anton. Finalul a aparţinut hunedorenilor care au forţat cu toate liniile egalarea. În minutul 81, Moroşan nu a putut să trimită în gol din 4 metri, pentru ca, în prelungiri, Todea să trimită în “zid” o lovitură liberă de la 16 metri, perpendicular pe poartă. Nu înainte ca Aurel Şunda să fie trimis în tribune de arbitru, pentru proteste.

Vor urma ultimele două meciuri ale turului, decisive pentru ceea va urma în retur, dar despre care vom vorbi în următorul număr al săptămânalului REPLICA.

About Ion Bădin