În 2015, încă mai sunt şcoli fără autorizaţie

Articolul a fost vizualizat de 1,434 ori

Înainte de începerea noului an şcolar, 2015-2016, în judeţ încă mai sunt câteva şcoli cu probleme serioase: nu au făcut lucrări de igie­nizare, nu au circuitele sa­nitare cerute de lege sau nu au depus documentaţia pentru autorizare la DSP. Din fericire, procentul şco­li­lor depistate cu nereguli de inspectori este mai mic de 4 la sută din numărul to­tal al unităţilor de învă­ţă­mânt din judeţul Hunedoara.

Lucrările de renovare şi (sau) igienizare continuă şi pe ultima sută de metri, acolo unde primăriile au alocat bani cu întârziere sau în cazurile în care directorii unităţilor de învăţământ au lăsat reparaţiile şi curăţenia pentru începutul lunii septembrie

Lucrările de renovare şi (sau) igienizare continuă şi pe ultima sută de metri, acolo unde primăriile au alocat bani cu întârziere sau în cazurile în care directorii unităţilor de învăţământ au lăsat reparaţiile şi curăţenia pentru începutul lunii septembrie

11 şcoli din judeţul Hunedoara nu îndeplinesc nici anul acesta condiţiile pentru a fi autorizate sanitar. Este vorba mai ales de grădiniţe şi şcoli gimnaziale, multe dintre ele din zona Văii Jiului şi din mediul rural. Până la începerea noului an şcolar o parte dintre unităţile de învăţământ vor continua lucrările de igienizare, reparaţii sau reabilitări. În această perioadă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşoară verificări în toate şcolile, o situa­ţie centralizată urmând să ajungă la Instituţia Prefectului la începutul săptămânii viitoare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ), din totalul celor 115 unităţi de învăţământ din judeţ cu personalitate juridică (totalizând aproape 300 de şcoli), până acum aproximativ 11 nu au primit încă autorizaţia sanitară de funcţionare. Este vorba despre opt şcoli, o şcoală specială şi două cluburi ale copiilor. Şcolile care vor intra, cel mai probabil, şi în anul şcolar 2015-2016, fără autorizaţie, nu au primit avizele necesare fie pentru că nu au făcut lucrările de igienizare, nu respectă circuitele sanitare, nu au depus documentaţia necesară sau funcţionează în spaţii neconforme. Potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, la fel ca şi anul trecut în luna august, cele mai multe şcoli fără autorizaţie sunt în Valea Jiului şi în mediul rural. Totuşi, autorităţile susţin că, în comparaţie cu alte judeţe, situaţia judeţului Hunedoara este una bună, numărul şcolilor fără autorizaţie nefiind unul atât de mare cât să îngrijoreze.

Riscuri în caz de supra-aglomerare

Riscurile nu sunt, totuşi, excluse: accidente sau îmbolnăviri ar putea să apară în clase, mai ales acolo unde medicii au desco­perit situaţii de supraaglo­merare a spaţiilor. Riscul de a contracta o boală infecţioasă creşte, iar copiii care învaţă în şcoli sau grădiniţe care nu au o curte bine delimitată (cu garduri) pot ajunge victimele stăinilor care pot pătrunde cu uşurinţă, pentru a agresa copiii. În aceste condiţii, este aproape imposibil ca aceste unităţi să ajungă să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege, care implică investiţii serioase. Şcolile care sunt, în acest moment, în situaţii care nu le permit obţinerea autorizaţiilor de funcţionare sunt Şcoala Gimnazială din Visca şi şcolile gimnaziale Numărul 2 din Petroşani şi Numărul 1 din Lupeni, Grădiniţa cu program normal numărul 1 din Lupeni, şcoala primară şi grădiniţa din Lăpuşnic, grădiniţele din Crişcior şi Iscroni, şcoala primară şi grădiniţa cu program normal din Câmpu lui Neag, Grădiniţa cu program normal – Şcoala Gimnazială 5 Vulcan şi, de asemenea, Şcoala Specială „Steiner” din Lupeni şi cluburile şcolare din Orăştie şi Petrila.

Lucrări ample în baza Programului Opera­ţional

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ), Claudia Anca, spune că, potrivit verificărilor făcute până acum de inspectorii şcolari, în 58 de unităţi de învăţământ (o unitate cu persona­litate juridică poate include două sau mai multe şcoli care funcţionează în imobile disctinc­te) din 115, câte sunt în judeţ, s-au făcut lucrările de reparaţii şi igienizări urgente şi absolut necesare. Banii au fost asiguraţi din bugetele locale ale oraşelor şi comunelor din judeţ şi au vizat reparaţii la sistemele electrice, termice, reparaţii şi înlocuire a tâmplăriei acolo unde a fost nevoie, amenajări de alei sau garduri. În plus, alte câteva şcoli din judeţ beneficiază de ample lucrări de reabilitare în baza unor proiecte consistente, finanţate din bani europeni, prin intermediul Programului Ope­raţional Regional: „Este vorba despre Colegiul Tehnic Energetic «Dragomir Hurmuzescu» din Deva, Colegiul Economic «Emanuil Gojdu» din Hunedoara, Colegiul Agricol «Alexandru Borza» din Geoagiu, Colegiul Economic «Hermes» din Petroşani şi Şcoala Gimnazială «Dominic Stanca» din Orăştie, unde se construieşte un corp nou de clădire. La Colegiul Tehnic Energetic «Dragomir Hurmuzescu» din Deva reabili­tarea trebuie să se încheie în această toamnă, aşa că elevii vor învăţa în acest an şcolar în clasele reamenajate. La celelalte şcoli lucrările trebuie să se încheie până la sfârşitul anului şcolar”. Claudia Anca a mai precizat că, referitor la şcolile de­pistate cu nereguli şi care nu au autorizaţiile de funcţionare, este vorba doar ­despre nouă şcoli, listă la care se adaugă două cluburi şcolare. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara susţine că proble­mele depistate de inspectorii şcolari şi cei sanitari nu sunt majore: „Spre exemplu, sunt cazuri ale unor grădiniţe care au aceeaşi intrare cu şcoala primară, lucru care face ca unitatea de învăţământ să nu respecte standardele. Dacă grădiniţa şi şcoala nu au intrare separată, şcoala respectivă nu poate primi avizul necesar. Lucrările de igienizare vor continua, oricum. O parte dintre şcoli au finalizat deja igieniza­rea, iar celelalte vor face acelaşi lucru până la începerea ­cursurilor”, mai precizează reprezentanta Inspectoratului.

About Ada Beraru