De trei ori mai puţini şomeri susţinuţi de stat

Articolul a fost vizualizat de 1,688 ori

Pentru prima oară în mai bine de 10 ani, numărul şomerilor care primesc indemnizaţie de la stat este considerabil mai mic decât numărul şomerilor care nu mai primesc ajutor. Autorităţile nu au o explicaţie exactă pentru acest fenomen, însă precizează că, de câţiva ani, legea nu mai este la fel de permisivă când vine vorba de acordarea indemnizaţiilor de şomaj.

Bursele locurilor de muncă sunt singurele evenimente locale unde şomerii hunedoreni se pot  întâlni pentru a-şi găsi un job, însă cel mai adesea salariile mici nu sunt motivante

Bursele locurilor de muncă sunt singurele evenimente locale unde şomerii hunedoreni se pot
întâlni pentru a-şi găsi un job, însă cel mai adesea salariile mici nu sunt motivante

Cel mai recent raport lunar al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) arată că în judeţul Hunedoara sunt, în acest moment, peste 11.400 de şomeri, dintre care aproape 8.300 nu mai sunt susţinuţi de stat, doar aproximativ 3.000 de persoane continuând să primească indemnizaţia de şomaj. Ciprian Roncea, reprezentantul AJOFM Hunedoara, spune că numărul şomerilor susţinuţi de stat a scăzut considerabil, cel mai probabil ca urmare a modificărilor apărute în legislaţie. De mai bine de patru ani, legea este mult mai strictă la acordarea ajutoarelor de şomaj: „Până în 2007 legea nu prevedea o limită în ceea ce priveşte numărul până la care puteai fructifica stagiul de cotizare. Atâta vreme cât aveai 12 luni lucrate în ultimele 24, puteai beneficia de şomaj. Şi, aveam şomeri care luau şomaj, apoi mai lucrau o lună sau două şi intrau din nou în şomaj şi tot aşa, la nesfârşit. Ulterior, s-a introdus o prevedere care specifica faptul că stagiul de cotizare poate fi fructificat o singură dată. Deci, dacă ai avut o dată şomaj şi ţi-a expirat perioada pentru care îţi era acordată in­demnizaţia, trebuie să acumu­lezi alte 12 luni lucrate, pentru a putea intra din nou în şomaj. Totuşi, această prevedere este în vigoare de câţiva ani buni. Nu văd de ce şi-ar fi produs efectele tocmai acum şi nu pot spune cu certitudine că acesta este motivul sau singurul motiv pentru care numărul şomerilor susţinuţi cu o indemnizaţie de către stat este din ce în ce mai mic”, precizează Ciprian Roncea.

Cine şi cum mai poate primi şomaj?

Hunedorenii care-şi pierd locul de muncă pot primi, la cerere, ajutorul de şomaj, însă numai dacă îndeplinesc anumite condiţii. Perioada de acordare a ajutorului de la stat, dar şi cuantumul indemnizaţiei depind de timpul lucrat de solicitant în ultimii ani şi se acordă în baza prevederilor Legii nr. 76/2002. De ajutorul statului (indemnizaţia de şomaj) pot beneficia hunedorenii cărora le-au încetat raporturile de muncă din motive care nu le pot fi reproşate, dar şi hunedorenii care au încheiat un contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, care în prezent este de 500 de lei. Categoriile speciale de beneficiari sunt hunedorenii care au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă, dar nu au mai reuşit să-şi găsească un serviciu, absolvenţii care au cel puţin 16 ani, inclusiv cei ai şcoli­lor speciale pentru persoane cu handicap, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Ajutorul de şomaj, însă, poate fi primit numai după efectuarea unui stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni. Doar în cazul absolvenţilor, stagiul de cotizare anterior nu este necesar. Solicitarea ajutorului poate fi facută în cel mult 12 luni de la disponibilizare. Conform Legii nr. 76/2002, indemnizaţia de somaj se acordă pentru şase luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an, pentru nouă luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani şi pentru 12 luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Rata şomajului e în creştere

Pe de altă parte, numărul şomerilor din judeţul Hunedoara este tot mai mare: rata şomajului în judeţul nostru a crescut, potrivit celor mai recente rapoarte ale Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, atingând la sfârşitul lunii iulie 2015 rata de 5,88 la sută, faţă de numai 5,33 la sută, cât se înregistra la sfârşitul lunii iulie 2014. Luna trecută, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara au fost înregistraţi aproape 2.700 de şomeri, dintre care mai bine de 200 provin din disponibilizări curente de personal. La sfârşitul lunii, numărul total al şome­rilor din judeţul Hunedoara depăşea cifra de 11.400, din care 3.100 şomeri indemnizaţi şi 8.300 neindemnizaţi. Oraşele care se regăsesc într-un top nefericit al şomajului sunt: Brad (peste 1.600 de persoane fără un loc de muncă), Petroşani (mai bine de 1.400 de şomeri), Orăştie şi Deva (fiecare oraş cu peste 1.300 de persoane care nu au un loc de muncă). Totodată, în decursul lunii trecute, din evidenţele AJOFM au ieşit un număr de 2.700 de persoane. De asemenea, 1.300 de persoane au reuşit să se încadreze în muncă, din care 350 de persoane pe durată determinată, iar aproape 1.000 persoane pe durată nedeterminată.

About Ada Beraru