Cariera de la Băiţa, într-o competiţie internaţională

Articolul a fost vizualizat de 1,655 ori

Cariera de calcar de la Băiţa-Crăciuneşti va intra într-o competiţie internaţională de cercetare care vizează promovarea florei şi faunei din cariere. La eveniment sunt invitate 20 de ţări din Europa, Africa şi Asia, iar premiile ajung până la 30.000 de euro.

Proiectul iniţiat compania de pe piaţa de agregate, ciment şi beton, se vrea a proteja mediul şi a promova biodiversitatea, acolo unde majoritatea nici nu bănuiam că există: în carierele de extragere a calcarului

Proiectul iniţiat compania de pe piaţa de agregate, ciment şi beton, se vrea a proteja mediul şi a promova biodiversitatea, acolo unde majoritatea nici nu bănuiam că există: în carierele de extragere a calcarului

Grupul HeidelbergCement lansează ediţia din 2016 a Quarry Life Award: o competiţie internaţională de cer­cetare. Este vorba despre un concurs internaţional, ştiinţific şi educaţional, menit să desco­pere noi idei pentru promovarea şi conservarea biodiversităţii în carierele miniere. Aceste habitate unice vor reprezenta arii deschise pentru cercetare. În timpul competiţiei tinerii – studenţi, absolvenţi şi cercetători – vor avea ocazia de a pune în va­loare un sit minier, din punct de vedere educaţional şi al protejării mediului. Directorul executiv al Heidelberg Cement, Bernd Scheifele, susţine că proiectul este dedicat promovării excepţionalei flore şi faune locale din carie­rele şi balastierele pe care compania le operează în întreaga lume: „Credem că ideile şi proiectele de cerce­tare pot îmbunătăţi cunoştin­ţele pe care le avem despre valoarea biologică a carie­relor, contribuind astfel la protejarea şi promovarea biodiversităţii. Iată de ce, pentru a treia oară consecutiv, organizăm Quarry Life Award”.

Protejarea florei şi faunei din cariere

Quarry Life Award se va derula în peste 20 de ţări din Europa, Africa, Asia Centrală şi regiunea Asia-Oceania. Studenţii şi oamenii de ştiinţă, precum şi ONG-urile pot participa prin prezentarea unei propu­neri de proiect până la data de 1 martie 2016, pe site-ul www.quarrylifeaward.ro. Pentru această ediţie, competitorii pot elabora un proiect într-una dintre următoarele categorii: cercetări în domeniul habitatelor şi speciilor, managementul biodiversităţii, educaţie şi iniţiative de conştientizare, dincolo de limitele carierei şi proiecte pentru clase de elevi. Cele mai bune cinci propuneri de proiect din fiecare ţară vor fi selectate pentru a intra în faza de lucru în teren pe baza unor criterii precum: valoare adăugată pentru natură şi societate, aspecte legate de inovaţie, fe­zabilitate, creşterea gradului de conştientizare în rândul publi­cului şi implicarea factorilor de interes. Din aprilie până în septembrie 2016, toate proiectele selectate vor concura simultan la nivel naţional şi internaţional şi vor fi evalua­te individual de jurii naţionale şi internaţionale. În România, cele mai bune idei vor fi recom­pensate cu premii de 1.500 de euro, 3.000 de euro, respectiv 5.000 de euro.

Trei cariere româneşti intră în competiţie

La nivel internaţional, cel mai bun proiect din fiecare categorie va fi distins cu premii de câte 10.000 de euro, iar cel mai bun proiect din toate categoriile va primi Marele Premiu, în valoare de 30.000 de euro. Proiectele câştigătoare vor fi, însă, desemnate abia în toamna anului 2016. În România, 3 cariere de calcar, o ca­rie­ră de agregate şi o ba­lastieră îşi vor deschide porţile pentru a permite implementarea practică a proiectelor participante: carierele de calcar Bicaz Chei, Lespezi şi cariera hunedoreană de la Băiţa-Cră­ciuneşti, plus cariera Iglicioara şi balastiera Slătioara – ambele cariere de agregate. Potrivit autorităţilor locale, carie­ra de calcar de la Crăciu­neşti ce aparţine de S.C. Carpatcement S.A. Bucureşti – Sucursala Deva, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 28 de hectare, fiind situată în vecinătatea localităţii Peştera. De aici se extrage calcarul, care este prelucrat într-o staţie de concasare apropiată, după care produsul măcinat se expe­diază cu ajutorul unei benzi transportoare pâna în incinta fabricii de lianţi de la Chişcădaga, de pe teritoriul comunei Şoimuş.
HeidelbergCement este prezent în România în producţia de ciment, betoane şi agregate prin trei societăţi (Carpatcement Holding S.A., Carpat Beton S.R.L. şi Carpat Agregate S.A), cu un total al investiţiilor de peste 500 de mi­lioane de euro. Compania este lider mondial pe piaţa de agregate şi un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi al altor activităţi conexe, ceea ce îl pozi­ţionează printre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume. Grupul are aproximativ 45.000 de angajaţi în 2.300 de locuri, în peste 40 de ţări din întreaga lume.

About Ada Beraru