Lumini şi umbre în noul Cod Fiscal

Articolul a fost vizualizat de 1,171 ori

Frământat intens de lumea politică, analizat de economişti, noul Cod Fiscal pare să fi primit până la urmă o formă acceptată unanim.
nou cod fiscalFaţă de forma sa iniţială, prevederile cvasi-finale ale Codului dau posibilitatea unor surse suplimentare de alimentare a bugetului în cazul în care “gap”-ul înregistrat de reducerea unor taxe şi impozite devine incontrolabil pentru a fi menţinut în cota de deficit asumată faţă de UE.

Ce taxe scad în 2016?

Mergând pe filozofia reducerii fiscalităţii, Codul anunţă reduceri de taxe şi impozite după cum urmează: Cota standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile va scădea în 2016 de la 24% la 20%; Impozitul pe clădiri pentru locuinţe, la persoane fizice, pentru mai multe imobile deţinute (se elimină majorarea de până la 300%); Impozitul pe clădiri, pentru locuinţe deţinute de persoane juridice – de la 1,5% la între 0,08-0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale; se elimină impozitul pe construcţii speciale (“taxa pe stâlp”) pentru construcţiile din agricultură.

Reduceri fiscale pentru 2017?

În 2017, sunt planificate încă patru măsuri de relaxare. Astfel se are în vedere reducerea TVA la 19 la sută; reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%; eliminarea taxei pe stâlp; reducerea cu 18%, în medie, a accizelor; plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate la 5 salarii medii pe economie. De asemenea, supraacciza la carburanţi va fi păstrată până în 2017. Totodată, Codul dă posibilitatea primăriilor de a impune impozite pe locuinţe până la dublu faţă de cele actuale.

Unde taxele vor apăsa mai tare?

Prin noul Cod Fiscal sunt prevăzute, după cum spuneam, şi o serie de majorări de taxe şi impozite. Prin urmare, se va plăti mai mult la CAS-ul pentru venituri din activităţi independente, unde, deşi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creşte semnificativ; CASS (5,5%) pentru dividende, dobânzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau dacă existau venituri din salarii sau activităţi independente; impozitul pe clădiri datorat de persoane fizice pentru spaţii cu destinaţie comercială. Această ultimă prevedere va creşte de 10 ori impozitul IMM-urilor al căror sediu social se află în locuinţa întreprinzătorului.
Astăzi, este programat votul final în Camera Deputaţilor, iar proiectul Codului Fiscal ar putea fi trimis spre promulgare duminică.

About Administrator