Nu ne convine! Credite mai scumpe, dobânzi la depozite mai mici

Articolul a fost vizualizat de 1,145 ori

Băncile comerciale au majorat în iulie dobânzile la creditele noi pentru populaţie, atât în lei cât şi în valută, dar le-au redus pe cele la depozite pe toată linia, potrivit BNR.
Dobânzile percepute de bănci la creditele noi în lei acordate po­pulaţiei au urcat de la 6,48% pe an în iunie, la 6,84% pe an în iulie.
Pentru firme, dobânzile au scăzut în perioada analizată de la 4,86% pe an la 4,69% pe an.
creditePentru creditele aflate în sold, dobânzile la lei au coborât de la 8,22% pe an în iunie la 8,04% pe an în iulie, pentru populaţie, şi de la 5,3% pe an la 5,26% pe an pentru firme.
Dobânzile la creditele de consum în lei pentru populaţie aflate în sold rămân însă peste 10%, deşi sunt în scădere uşoară.
Pentru finanţările în euro nou acordate populaţiei, băncile au solicitat dobânzi în creştere, de la 5,08% în iunie, la 5,26% în iulie, însă pentru creditele de locuinţe au scăzut la 4,59% în iulie, de la 4,71% pe an cu o lună mai devreme.
Pentru finanţarea firmelor, au redus dobânzile la creditele noi de la 3,76% în iunie la 3,51% pe an în iulie
La creditele aflate în sold, dobânzile s-au micşorat uşor atât la lei cât şi la euro.

Depozitele cu dobânzi mai mici

În privinţa depozitelor, dobânzile au scăzut la toate categoriile publicate de BNR.
Pentru depozitele în lei aflate în sold ale populaţiei media dobânzilor a ajuns la 2% pe an, uşor mai ridicate la cele de peste doi ani, respectiv 2,26%.
Pentru firme, dobânzile acordate au scăzut la 1,06% în medie.
La depozitele noi în lei băncile au redus dobânzile, per ansamblu, la 1,13% pe an, iar la euro media a ajuns la 0,65% pe an.

About Administrator