“Să trimitem copiii la şcoală”, un îndemn transformat în fenomen

Articolul a fost vizualizat de 1,311 ori

Sâmbătă, la cabinetul deputatului PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, a avut loc momentul de vârf al campaniei “Să trimitem copiii la şcoală”, demers iniţiat de parlamentarul amintit în urmă cu trei ani. Zeci de copii din familii cu venituri mici au primit toate cele necesare pentru a se prezenta luni, 14 septembrie, la şcoală, de la haine şi încălţări, până la caiete, penare echipate şi rollere.

Zeci de copii din municipiul Hunedoara au primit câte un set complet de rechizite, două rânduri de haine şi câte două perechi de încălţăminte prin intermediul campaniei iniţiate şi susţinute de deputatul PNL Carmen Hărău

Zeci de copii din municipiul Hunedoara au primit câte un set complet de rechizite, două rânduri de haine şi câte două perechi de încălţăminte prin intermediul campaniei iniţiate şi susţinute de deputatul PNL Carmen Hărău

“Să trimitem copiii la şcoală” a fost, la început, titlul unei declaraţii politice pe care deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, a făcut-o în septembrie 2013. O parte a mass-mediei centrale a remarcat atunci mesajul, publi­cându-l, cu toate că “agenda zilei” cuprindea alte subiecte mai arzătoare, în aparenţă. Sub acest titlu, Carmen Hărău a popularizat, apoi, un gest pe care, de fapt, îl făcea de mai bine de 20 de ani, dar în anonimat: să ajute copii din familii nevoiaşe să meargă la şcoală, oferindu-le haine, încălţăminte şi rechizite. “Nu e prima oară când fac asta, dar sper că po­pularizarea unui astfel de gest îi va determina şi pe alţi oameni cu posibilităţi financiare să procedeze la fel”, mărturisea atunci Carmen Hărău. Şi nu s-a înşelat. În septembrie 2014, cel puţin 1.000 de copii din judeţul Hunedoara au fost ajutaţi de oameni cu o situaţie financiară peste medie să meargă la şcoală.

Seturi personalizate

Sunt zeci de copii şi adolescenţi vizaţi de campanie. Băieţi şi fete cu vârste foarte diferite. Mereu, pachetele pregătite pentru ei nu s-au rezumat la câteva caiete şi câteva instrumente de scris. De fiecare dată au conţinut haine şi încălţăminte. Echipa deputatului Carmen Hărău are o experienţă de ani buni în acest demers, aşa că, pentru fiecare beneficiar al campaniei, în prealabil, sunt obţinute detalii: măsuri, preferinţe şi aşa mai departe. “E puţină bătaie de cap, dar nu e deloc imposibil de rezolvat. Trebuie să ştii, când faci fiecare pachet, pentru cine-l faci: băiat sau fată, vârstă, măsura la pantof, înălţime şi aşa mai departe. Dacă eşti un pic mai bine organizat, reuşeşti”, ne mărturiseşte o doamnă din echipa deputatului Carmen Hărău. “Anul acesta, pentru cei din clasa 0 şi din clasa I am cumpărat şi ghiozdane. E singurul element în plus faţă de ceilalţi. Ah, da, era să uit, la elevii de liceu am cumpărat rollere, pentru că am auzit că liceenii le preferă în locul stilourilor. Elementele comune au fost caietele, penarele dotate şi trusele de geometrie. Pentru fiecare copil a trebuit să căutăm câte două perechi de încălţări: pantofi sport şi ghetuţe de toamnă, un costum de sport, o pereche de blue-jeans şi câte un hanorac. Chiar am încercat să le potrivim în pachete cu măsurile lor şi, după cât au fost toţi de încântaţi, cred că am reuşit”, spune o altă membră a echipei deputatului PNL de Hunedoara.

Ajutor important

Printre zecile de copii care au primit sâmbătă câte un pachet cu toate cele de trebuinţă pentru şcoală se numără şi câţiva care sunt fraţi. “Ce e în pachetele astea cred că a costat vreo 250 – 300 de lei. Eu am trei copii şi fiecare a primit câte unul. Vă daţi seama cât de bine ne-a prins acest ajutor! Doar eu lucrez şi câştig 1.000 de lei, 1300 cu tot cu alocaţiile copiilor. De unde să fi scos eu, deodată, din buzunar 800 – 900 de lei?!”, spune unul dintre părinţii veniţi cu copiii la cabinetul parlamentar Carmen Hărău.
Anual, în judeţul Hunedoara, aproximativ 1.000 de copii intră sub incidenţa riscului de abandon şcolar. În această categorie sunt incluşi toţi cei care rămân repetenţi, în special din cauza absenţelor foarte multe. În medie, 200 dintre ei nu mai încep noul an şcolar din cauza sărăciei şi doar 16 – 20 reuşesc să revină la şcoală. Ceilalţi renunţă definitiv, lucru dovedit şi de statisticile întocmite de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, organism care funcţionează pe lângă Inspec­toratul Şcolar Judeţean. Specialiştii centrului amintit spun că, în judeţ, numărul cazurilor anuale de elevi care renunţă la şcoală pentru că sunt bolnavi, se căsătoresc (în cazul celor de peste 15 – 16 ani), locuiesc prea departe sau, pur şi simplu, părinţii refuză să-i mai trimită la cursuri este infim comparativ cu cel al copiilor care ajung în această situaţie din motive provocate, direct sau indirect, de starea materială precară a familiilor din care provin.

Carmen Hărău: “Abandonul şcolar este o problemă extrem de importantă”

“În România, abandonul şcolar se apropie de 18 la sută, în timp ce media în Uniunea Europeană scade spre 12 la sută. Doar 8 la sută dintre copiii care ratează prima zi de şcoală reuşesc să reia ciclul şcolar. Este o realitate crudă. Cu mulţi ani în urmă am decis că este important să încerc să mă implic în combaterea acestui fenomen, la nivel local. Apoi, de când am demarat campania «Să trimitem copiii la şcoală», am fost sprijinită şi de colegele mele din Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara. În 2013 am decis că e, totuşi, bine să popularizăm gestul nostru, pentru că pilda bună trebuie să prindă rod şi cred că a prins. Din informaţiile mele, anul trecut, peste 1.000 de copii din judeţ au fost ajutaţi de persoane cu o bună situaţie materială să meargă la şcoală. La fel cred că s-a întâmplat şi anul acesta. Este vorba, în general, despre oameni de afaceri care fac acest gest în mod discret, ferindu-se de publicitate, dar există şi persoane cu venituri peste medie care sprijină material unul sau doi copii din familii nevoiaşe, în preajma zilei de 15 septembrie. Orice copil salvat de la abandonul şcolar înseamnă un potenţial delincvent în minus. Este doar unul dintre aspectele importante ale unei probleme care trebuie tratată la modul cel mai serios cu putinţă: abandonul şcolar. În combaterea fenomenului trebuie să punem umăr lângă umăr cu toţii, politicieni, oameni de afaceri, societate civilă”.

About Ciprian Iancu