Peste 98 la sută din români sunt proprietari pe locuinţa lor. O gospodărie din două ocupă între 3 şi 5 camere

Articolul a fost vizualizat de 1,014 ori

Unul dintre câştigurile majore pe care evenimentele din 1989 le-au adus pentru români a fost împroprietărirea acestora, la preţuri modice, cu locuinţele în care locuiau la acel moment.
Potrivit ultimelor date procesate de Institutul Naţional de Statisti­că (INS), după 25 de ani românii se pot lăuda că au cea mai mare pondere de proprietari imobiliari din UE. Potrivit INS, gospodăriile ocupă locuinţa în calitate de proprietar sau cu titlu gratuit în 98 la sută din cazuri.
locuinte24Pe ansamblu, 39,2% din totalul gospodăriilor au obţinut locuinţa pe care o ocupă în perioada 1971-1990, peste acest nivel situându-se gospodăriile din mediul urban (44,8%). În mediul rural, 2 din 5 gospodării trăiesc în locuinţe construite înainte de anul 1971. Ponderea locuinţelor noi, construite după anul 2000, este de doar 15,2% pe total, fiind mai mare în zonele urbane (19,3%), faţă de cele rurale (10%).

Peste jumătate în trei şi cinci camere

Din distribuţia gospodăriilor după numărul de camere al locuinţei principale, se constată că mai mult de jumătate dintre români trăiesc în locuinţe cu 3-5 camere (51,5%). O pondere semnificativă o deţin şi gospodăriile care îşi desfăşoară traiul în locuinţe cu 1-2 camere (46,5%). Dacă în mediul urban ceva mai mult de jumătate dintre gospodării (57,0%) ocupă locuinţe mici, de 1-2 camere, în mediul rural aproape două treimi dintre gospodării ocupă locuinţe formate din 3 sau mai multe camere.

Cine locuieşte cu chirie

Ponderea gospodăriilor chiriaşe este mai mare cu 2,4 puncte procentuale în mediul urban faţă de mediul rural. Din distribuţia gospodăriilor după statutul ocupaţional al capului gospodăriei se constată ponderi mai mari ale gospodăriilor chiriaşe la cele conduse de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole (inclusiv patroni) şi cele cu alt statut (6,4%, respectiv 11,7%).

About Administrator