Shopping City Deva sperie micii comercianţi din centru

Articolul a fost vizualizat de 1,590 ori

Marţi în zona noului mall devean se lucra intens pentru inau­gurarea anunţată pentru astăzi. Printre devenii curioşi să vadă cum arată noul templu devean al comerţului, un cuplu de întreprinzători locali. Sub protecţia anonimatului, cei doi au explicat de ce se tem că afa­cerea le va fi periclitată de deschi­derea acestui nou şi impunător centru comercial.

Teama de promoţiile ma­rilor retaileri

JpegCei doi deţin un butic chiar în centrul Devei, într-o zonă cu vad comercial extrem de bun. Au reuşit să menţină afacerea cu toate că aveau o concurenţă acerbă din partea retailerilor exis­tenţi de mai mulţi ani în zo­nă. Niciodată însă nu s-au te­mut ca acum la deschiderea Shopping City Deva. “Am văzut că au închiriat spaţii firme mari în domeniul în care facem noi comerţ. Preţurile noastre sunt bune, dar nu ne putem pune cu promoţiile pe care şi le permit marile lanţuri comerciale. Ne aşteptăm ca să ne scadă vânzările, cel puţin în perioada imediat următoare inaugurării acestui mall”, declară întreprinzătorii.

Chiria în mall mai mare decât în centrul Devei

Salba de tentanţii din noul mall, restaurante şi cafenele, cinema city, bowling şi cazino, sunt un magnet pentru oamenii care devin aproape automat clienţi ai magazinelor înfiinţate în siajul acestor arii de distracţie. Cei doi mici întreprinzători deveni au încercat şi ei să pătrundă cu un magazin în spaţiul noului mall. “Am vrut să ne relocăm aface­rea în noul mall. Am discutat cu oamenii, dar condiţiile de închiriere ne-au depăşit posibili­tăţile financiare. Chiria pe metru pătrat în mall este mai mare decât în spaţiul nostru din centrul Devei”, spun întreprinzătorii. Şi modul de calcul al ei este dezavantajos pentru micii întreprinzători. “Ne-au evaluat la cifra de afaceri. În mod normal, ei cer 10 la sută din rulajul unui magazin ca şi chirie, dar nu mai puţin de o anumită sumă pe metru pătrat. Zece la sută din rulajul nostru nu acoperă tariful minimal, aşa că închirierea unui spaţiu în mall ne-ar fi costat undeva la 25 la sută din cifra noastră de afaceri, lucru care efectiv nu ni-l putem permite. În plus, chiar dacă am funcţiona în mall, nu putem conta 100 la sută pe un reviriment aşa de mare al afacerii”, au opinat întreprinzătorii. Ei spun că trec printr-o perioadă de nelinişte acum privitor la supravieţuirea micului lor butic şi aşteaptă să vadă ce impact va avea deschiderea noului mall în vânzările proprii.

About Administrator