Cu câţi bani spune statistica că putem trăi în familie?

Articolul a fost vizualizat de 1,149 ori

Recent, Institutul Naţional de Statistică a făcut o anchetă pentru a determina suma de bani strict necesară unei familii din România să-şi ducă traiul timp de o lună de zile. Rezultatele sunt surprinzătoare, în condiţiile în care un procent supraunitar din cei chestionaţi a declarat că se poate descur­ca cu o sumă mult prea mică pentru a-şi putea eticheta nivelul de viaţă ca decent.

Între 2000 şi 500 de lei traiul e posibil

bani familiePrin urmare, întrebaţi ce sumă le-ar fi necesară pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 33,4% dintre gospodării au declarat că nu pot trăi cu mai puţin de 1.001 lei, dar că 2.000 de lei ar fi suficienţi. În schimb, 28,7% dintre aceştia apreciază că ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 2.001 şi 3.000 de lei, iar 25,3% peste 3.000 de lei.
Există însă un procent de 3,8% dintre cele peste 7,4 milioane de gospodării de români care declară că ar putea trăi, conform datelor statistice, cu până la 500 de lei pe lună.

Cine poate trăi cu 500 de lei pe lună

Venituri modeste, de până la 500 lei, sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cele cu cap de gospodărie vârstnic, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi. Oricum, ponderile a­cestor tipuri de gospodării se regăsesc în intervalul 4%-9%.

O gospodărie din şapte huzureşte

Aproape jumătate din gospodării (48,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 86,2% din totalul gospodăriilor. Doar pentru aproape una din 7 gospo­dării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.
Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (58,6%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (54,0%), precum şi gospodăriile monoparentale cu copii în întreţinere (73,6%). De asemenea, se regăsesc în acestă situaţie 83,1% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupaţional de şomer, 60,9% dintre cele conduse de un agricultor şi 52,3% din cele conduse de un pensionar.

About Administrator