Cât plătesc americanii pe un pistol automat construit la Cugir

Articolul a fost vizualizat de 1,132 ori

Maşini, aparate și echipamente electrice, produse mi­nerale, metale comune, materiale plastice, cauciuc, materiale textile, precum şi produsele industriei chimice. Cam acesta este portofoliul exporturilor româneşti în Statele Unite ale Americii. Ce nu se ştie este faptul că una dintre cele mai căutate “mărfuri” româneşti pe piaţa ame­ricană sunt armele.

Vedeta este Kalashnikovul românesc

pusca romaneascaPotrivit datelor existente la Ministerul Economiei, armamentul exportat de România în SUA este destinat atât pieţei oficiale reprezentată de Guvernul Federal, cât şi unor clienţi privaţi. În ultimii 10 ani, în SUA au ajuns arme româneşti în valoare de 280 de milioane de dolari. Cea mai răspândită armă românească pe piaţa SUA este aşa numitul “Kalashnikov de Cugir”, puşca automată AK-47. Deşi armata SUA nu foloseşte puştile AK-47, Guvernul Federal le cumpără pentru zonele de conflict, sau pentru partenerii din ONU ori NATO.
Alături de această puşcă, România mai exportă muniţie de calibru mic şi mijlociu, siste­me de bombe, bombe reactive. Căutate sunt şi armele care sunt de calibru 7,62, 12,7, 14,5 şi pistoale de 9 milimetri, precum şi diverse componente de aviaţie.

Teleshopping cu pistoa­le româneşti

Reclamele la armele româneşti sunt în Statele Unite precum teleshoppingul la noi. Pe Internet, un pistol automat costă 600 de dolari.

About Administrator